Διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής

Εξαιτίας δημοσιονομικού κόστους και δημιουργίας λάθος μηνυμάτων στις αγορές.  

Ο λόγος της διαφωνείας έγκειται σύμφωνα με πληροφορίες, στο ότι πιθανή προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ κάποιοι μπορεί να το εκμεταλλευθούν αφού αφορά είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ανελαστική ζήτηση και να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. Ταυτόχρονα τυχόν μείωση του ΦΠΑ έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος σε μία εποχή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο

δεδομένων των ειδικότερων συνθηκών της πανδημίας που επηρεάζει γενικότερα την οικονομία και δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και μετάθεσης των οποίων οικονομικών αποφάσεων (επενδυτικών ή καταναλωτικών) από την πλευρά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι μείωση του ΦΠΑ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα τα βασικά είδη διατροφής, θα επιφέρει απώλεια φόρων πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Επιπλέον με τη μείωση του ΦΠΑ θα δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές, την ώρα που αυξάνονται οι αποδόσεις και το spread των ελληνικών ομολόγων ενώ αναμένεται αξιολόγηση του οίκου Fitch και είναι σε εξέλιξη η 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την πλευρά της ΕΕ στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, διαδικασία η οποία τερματίζεται το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το θέμα μείωσης του ΦΠΑ, έφερε ως αντίδοτο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στο ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των τιμών που ετοιμάζουν τα σούπερ μάρκετ σε βασικά είδη, σε μία προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να βρει τρόπους ανάσχεσης των ανατιμήσεων που πλήττουν τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

«Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του… Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα και ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλειε οποιαδήποτε μείωση των φόρων ακόμα και του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να μειωθούν οι τιμές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα