Δημιουργία μητρώου εθελοντών στα σχέδια του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στα πλάνα του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η διαμόρφωση βάσης δεδομένων εθελοντών, για την οργάνωση του εθελοντισμού. Αυτή τη στιγμή, στην Πυροσβεστική υπάρχουν 2.100 εθελοντές, την ώρα που στην Αυστρία αγγίζουν τους 230.000.

Η δημιουργία μητρώου εθελοντών περιλαμβάνεται στα σχέδια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την οργάνωση του εθελοντισμού στη χώρα. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ο στόχος αυτός προέκυψε έπειτα από τη σημαντική συμβολή

και τις δράσεις που πραγματοποίησαν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στα πλάνα της ηγεσίας του υπουργείου βρίσκεται η διαμόρφωση μιας βάσης δεδομένων, ώστε να καταγραφούν, τόσο τα μέσα και ο εξοπλισμός που διαθέτουν, όσο και όσα χρειάζονται με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Αυτή τη στιγμή, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν 2.100 εθελοντές, την ώρα που στην Αυστρία αγγίζουν τους 230.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθυμία του νεοσύστατου υπουργείου είναι να δοθούν τα κίνητρα, η οργάνωση και η αναγνώριση που χρειάζονται οι εθελοντές, ενώ σκοπεύουν να υπάρχει και στο επιτελείο ένας εθελοντής που θα βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που βάζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και προβλέπει ότι η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόληψη ξεκινάει από την ενημέρωση του πολίτη κι αν ο πολίτης δεν ενημερωθεί για βασικές έννοιες δεν θα γνωρίζει πώς θα πρέπει να δράσει την κρίσιμη στιγμή, είτε πρόκειται για εκκένωση, είτε για προσφορά βοήθειας σε έναν συνάνθρωπό του. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης την Κυριακή στο Αλεποχώρι, ενώ για τις 25 του μηνός έχει προγραμματιστεί άσκηση εκκένωσης στην περιοχή. «Η Πολιτεία οφείλει να διδάξει τον πολίτη, γι' αυτό γίνονται οι ενημερώσεις/ημερίδες» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, θα παίξει το σχέδιο ΑΙΓΙΣ που έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την αύξηση του εξοπλισμού και των τεχνολογικών μέσων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού του νέου υπουργείου. Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ΑΙΓΙΣ αποτελεί το πρόγραμμα εκείνο που θα αλλάξει την Πολιτική Προστασία, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα εποπτείας, ελέγχου και συντονισμού των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, μέσω του ΑΙΓΙΣ θα υπάρξουν ειδικά συστήματα ελέγχου, ανίχνευσης και μέτρησης των καιρικών φαινομένων, όπως ραντάρ που θα δουλεύουν με το λογισμικό της ΕΜΥ, ώστε να εντοπίζουν πότε και από πού έρχεται η κακοκαιρία, καθώς επίσης και ανιχνευτήρες και drones, ώστε να υπάρχει εικόνα από παντού όταν προβλέπονται ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ακόμη προβλέπεται μέσω του ΑΙΓΙΣ, η δημιουργία ειδικής μονάδας πτητικών μέσων (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης Κοινής Ωφέλειας) όπου θα ενταχθούν εκεί ό,τι πτητικά μέσα διαθέτουν για δασοπυρόσβεση και ό,τι αποκτηθεί στο μέλλον μέσω του σχεδίου. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου πρόκειται για έναν αυτόνομο οργανισμό μέσα στην αεροπορία, με την τεχνογνωσία των ενόπλων δυνάμεων και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Το project θα ολοκληρωθεί περίπου σε μία πενταετία, ωστόσο κάθε χρόνο θα υπάρχουν τμήματά του που θα τίθενται σε εφαρμογή σταδιακά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει σε εθνικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικού πλάνου για την κλιματική κρίση. Το πλάνο αυτό εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργείου για τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση που θα συνδέεται με την πολιτική προστασία και η οποία θα είναι απόλυτα ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πάντα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Ο εθνικός διάλογος που θα ξεκινήσει, αποτελεί, όπως εξηγούν οι πηγές του υπουργείου, μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτό ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση, μόνιμη και διαρκή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα