Δημητριάδης: Μετατροπή του «Υπερταμείου» σε Public Wealth Fund

Θα εκπλήξει ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστότερη ως Υπερταμείο) Γρηγόρη Δημητριάδη (συνωνυμία με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού) για το μέλλον του Υπερταμείου το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Ανέφερε πως το Υπερταμείο εξελίσσεται σε «public wealth fund» (διαχειριστή αναπτυξιακών κεφαλαίων του Δημοσίου), με στόχο τη μεγιστοποίηση

της αξίας της δημόσιας περιουσίας και τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από διαδικασίες, δράσεις και παρεμβάσεις που προχώρησαν με πολύ θετικά αποτελέσματα (ΕΥΔΑΠ, Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και Εγνατία Οδός) και επισήμανε ότι με την Αττική Οδό ΑΕ θα καταρριφθούν και άλλα ρεκόρ και υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο του Υπερταμείου στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων.

«Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί (για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων), απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις του σήμερα και της προηγούμενης δεκαετίας είναι άλλοι κόσμοι. Για παράδειγμα, υπήρξαν στιγμές, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, που η ίδια η επάρκεια της χώρας σε ενέργεια ή πρώτες ύλες απειλήθηκε σοβαρά. Σήμερα όμως βλέπουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις να μπορούν ν' αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες», και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ΔΕΗ μπόρεσε να «σηκώσει» την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού και τα ΕΛΤΑ κάνουν άλμα προς το μέλλον με τα ρομποτικά συστήματα διαλογής στο Κρυονέρι.

Κατά τον κ. Δημητριάδη, ο στόχος του Υπερταμείου είναι να υπάρξουν ακόμα καλύτερες και πιο σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην κοινωνία. Επιπλέον, το Υπερταμείο, με τον νέο του ρόλο, θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια από τα μερίσματα των θυγατρικών του, προκειμένου, μοχλεύοντάς τα, να στηρίξει αναπτυξιακές επενδύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ανέφερε ακόμα τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, βάσει της οποίας παρά τη σχετικά περιορισμένη αναγνωρισιμότητα του Υπερταμείου στο ευρύ κοινό, οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 24% ότι αναμένουν από αυτό να εργαστεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και 32% στην προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων - δύο βασικούς στόχους για τη διοίκησή του, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις διοικήσεις των θυγατρικών της και συμμετέχει στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα