Δημοσκόπηση: Στο 17,4% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν αποτυπώνονται ιδιαίτερες μεταβολές στην δημοσκοπική εικόνα της κυβερνησης παρά την πολιτική θύελλα των πολλαπλών μετώπων που έφερε ο Φεβρουάριος.
Στις σημαντικές πηγές αναβρασμού ήταν μεταξύ άλλων το νέο lockdown, οι Νόμοι που ψηφίστηκαν και τροφοδότησαν έντονη αντιπαράθεση ( π.χ Νόμος για Πανεπιστήμια) , το πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που δημιούργησε πολλά προβλήματα και φυσικά ο κύκλος των σοκαριστικών
Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 17,4 μονάδες, με το 53% να δηλώνει ικανοποιημένο από τον κυβερνητικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ καταγράφεται κυριαρχία της κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αυτή την περίοδο. Παρόλα αυτά, αυξάνεται η αισιοδοξία των πολιτών για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, κυρίως, λόγω του εμβολιασμού, ενώ, αντιστρόφως, ανεβαίνει η αγωνία για την πορεία της οικονομίας, την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την OPINION POLL ( 22-2 έως 26-2), η εικόνα στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται αναλλοίωτη με διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στο 17%. Η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 17.4% , με την Ν.Δ στο 37.8% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20.4% . Τα άλλα κόμματα έχουν πρόθεση ψήφου ΚΙΝΑΛ 6.8%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% και ΜΕΡΑ 25 2.9% . Μία βδομάδα πριν, στο Βαρόμετρο της OPINION POLL οι επιδόσεις ήταν : Ν.Δ 37.3%, ΣΥΡΙΖΑ 20.2%, ΚΙΝΑΛ 7.1%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% , ΜΕΡΑ 25 2.9% με την διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στο 17.1%.Τον Ιανουάριο στην έρευνα για την POLITICAL η πρόθεση ψήφου ήταν : Ν.Δ 38.6%, ΣΥΡΙΖΑ 21.4%. , ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2%, ΜΕΡΑ 25 2.% , με την διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ στο 17.3%.
Η σύγκριση των δύο των μετρήσεων των δύο ερευνών για την POLITICAL δείχνει πως Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ υφίστανται απώλειες της τάξης του ο.8% και 1% αντίστοιχα, ενώ τα άλλα κόμματα να εμφανίζουν τις εξής αυξήσεις στα ποσοστά τους: ΚΙΝΑΛ + 0.3%, Κ.Κ.Ε + 0.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ + 1% ΚΑΙ ΜΕΡΑ 25 + 0.2%.
Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας
Στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με προτίμηση από το 47.4% προηγείται 30.1% του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 17. 3% των προτιμήσεων, ενώ σταθερά δεύτερος στις επιλογές είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 29.1%. Τον Ιανουάριο οι επιδόσεις του Κυαριάκου Μητσοτάκη ήταν 51.2% – Αλέξη Τσίπρα 19.8% και η μεταξύ τους διαφορά 31.4%. Η επιλογή Κ.Μητσοτάκη ή Α. Τσίπρα για Πρωθυπουργό στα κόμματα εκφράζεται ως εξής: Ν.Δ 82.8%- 4.1%, ΣΥΡΙΖΑ 21% – 49.2%, ΚΙΝΑΛ 62.3% – 7.8%, Κ.Κ.Ε 23.%- 16.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 25% – 7.1%, ΜΕΡΑ 25 10.7% – 35.7%. Στο χώρο του Κέντρου οι προτιμήσεις είναι 59% έναντι 15.3%. Η αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά υψηλότερη από την αποδοχή του Κυβερνητικού έργου της τάξης του 57% με μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 86.4%, του ΚΙΝΑΛ με 78.2% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 58.6%. Ωστόσο και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε έχουν θετική άποψη για τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ πιο αρνητικοί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25 με 18.5%.
Στο ερώτημα αν ο Α. Τσίπρας ανταποκρίνεται στον αντιπολιτευτικό του ρόλο αυτή την δύσκολη συγκυρία, οι θετικές απόψεις φτάνουν το 27% σημαντικά περισσότερες από τον βαθμό αποδοχής της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ . Ωστόσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές απόψεις βρίσκονται στο 53.6% λίγο περισσότερες από τις μισές, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι: ΚΙΝΑΛ 20.2%, Κ.Κ.Ε 19.1% , ΜΕΡΑ 25 29.6%. Από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει το 12%. Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 29.4%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι μόλις 7.5%, της Κεντροαριστεράς 18.6% και της Αριστεράς 29.8%.
Η αξιολόγηση των Υπουργών και της κυβέρνησης
Όσον αφορά στους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας οι καλύτερες επιδόσεις εμφανίζονται στην ψηφιοποίηση του Κράτους με 61.4% και την αντιμετώπιση της πανδημίας με 53.2%. Ακολουθούν οι χειρισμοί στα Ελληνοτουρκικά με 45.8%, η Ασφάλεια και Προστασία των Πολιτών με 45.7%, , η αντιμετώπιση της Οικονομίας με 41.7% και η Παιδεία με 38.6%. Υπό αυτό το πρίσμα δικαιολογείται ως ένα βαθμό και η αξιολόγηση των Υπουργών. Σ΄αυτή εμφανίζονται στην πρώτη τριάδα οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλιας και Κ. Πιερρακάκης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Μ.Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης, , Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χ. Σταϊκούρας, και Μ. Βορίδης.
Το συνολικό Κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 47%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.5% και του ΚΙΝΑΛ με 50.9%. Τα ποσοστά στα άλλα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.9%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΎΣΗ 41.4%, ΜΕΡΑ 25 11.1%. Στον χώρο του Κέντρου η θετική αξιολόγηση φτάνει το 55.7%. Όπως σημειώνει η έρευνα του Βαρόμετρου της OPINION POLL τις μέρες 15-19/2 η εκτίμηση του Κυβερνητικού έργου είχε παρουσιάσει μία κάμψη κατά 5% και στις μέρες αυτές δίνεται η εικόνα μιας ανάκαμψης στις προηγούμενες επιδόσεις.
Κυριαρχία της κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αυτή την περίοδο
Σύμφωνα με την έρευνα καταγράφεται σημαντικός βαθμός ικανοποίησης της κοινής γνώμης από την τρόπο που έχει χειριστεί η Κυβέρνηση την πανδημία και την Οικονομική κρίση λόγω αυτής. Υπήρχαν ωστόσο σειρά θεμάτων που απασχόλησαν αυτή την περίοδο την κοινή γνώμη:
Η έρευνα ξεκινά με το κεντρικό ζητούμενο από την Αντιπολίτευση αυτή την περίοδο στο οποίο συμπυκνωνόταν η πολιτική αντιπαράθεση για την « υπόθεση Λιγνάδη » και ήταν να παραιτηθεί η Υπουργός Πολιτισμού. Την άποψη αυτή ( ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί) φαίνεται να υιοθετεί το 46% έναντι ενός 44% που υιοθετεί διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με την Opinion Poll, αξίζει να σημειωθεί, ότι προχωρώντας η έρευνα παρατηρήθηκε να ξεκινάει με ένα κατά πολύ σημαντικότερο βαθμό και μάλιστα καθαρά πλειοψηφικό αρκετά πάνω από 50% η άποψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η κ. Λίνα Μενδώνη. Στην πορεία αυτό μειωνόταν σταθερά , με πιο εμφανές το φαινόμενο αυτό από Τετάρτη και μετά. Φαίνεται ότι η στήριξη του Πρωθυπουργού και η συζήτηση στην Βουλή να εξισορρόπησε τις απόψεις.
Το 59% θεωρεί ότι καλώς θεσπίστηκε Πανεπιστημιακή Αστυνομία και κάρτα εισόδου στα Α.Ε.Ι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής τα συναντάμε στην Ν.Δ με 83.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 75% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 60.%. Ωστόσο, αν και με χαμηλότερα ποσοστά, την ίδια άποψη έχει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε και του ΜΕΡΑ 25.
Το 67% τάσσεται υπέρ της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι και μέτρων διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.2%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 92.8% και του ΚΙΝΑΛ με 67.7%. Ωστόσο υπέρ τάσσονται και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 38.1% του Κ.Κ.Ε, όπως και το 39.8% του ΜΕΡΑ 25.
Το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση και τον Κρατικό Μηχανισμό του κύματος κακοκαιρίας « ΜΗΔΕΙΑ». Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% πιο ανεβασμένο.
Αυξάνεται η αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού , ανεβαίνει η αγωνία για την πορεία της Οικονομίας, την οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών
Το 57% θεωρεί ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα υπάρχει πια ανοσία σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και αυτό θα επιτρέψει να βρεθούμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις ζωές μας. Η πηγή αυτής της ελπίδας και της αισιοδοξίας δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό που προχωράει.Αυτή η ελπίδα διαμορφώνεται από το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 56% δηλώνει ικανοποιημένο και από τους ρυθμούς εμβολιασμού, τον προγραμματισμό και τον συνολικό τρόπο οργάνωσής του.Την ίδια στιγμή το 32% πιστεύει ότι το 2021 θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην Οικονομία, στην οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το 65% να έχει αντίθετη άποψη.Το 45% – ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε πριν- θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα επιτρέψει να ανακάμψει η Οικονομία ταχύτερα από τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία.Tο 53% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την πανδημία στον ένα περίπου χρόνου που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Αυτή την ικανοποίηση συμμερίζεται το 84.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 60.9% του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ.Κ.Ε και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Το πιο χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης εμφανίζεται στους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25 με 11.1% Oι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25% εμφανίζονται πιο αρνητικοί σε σχέση με τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων σε όλα τα θέματα που άπτονται κυβερνητικών πολιτικών. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση φτάνει το 48.6%.Το ποσοστό ικανοποίησης πέφτει στο 41% όταν ζητείται ο βαθμός ικανοποίησης από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Οικονομική κρίση λόγω πανδημίας. Στις προηγούμενες μετρήσεις της Opinion Poll εντοπιζόταν στο 43%-44% Υπάρχει δηλαδή μια μικρή μείωση, φαινόμενο λογικό, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην αγορά. Στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 48.6%, ενώ στα κομματικά ακροατήρια επιμερίζεται με τα εξής ποσοστά: Ν.Δ 72.6%, ΣΥΡΙΖΑ 23.6%, ΚΙΝΑΛ 50.8%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7.1%, ΜΕΡΑ 25 7.1%.Στο ερώτημα αν θεωρούν πως αν είχαμε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα η πανδημία τόσο από τις υγειονομικές πλευρές, όσον και τις οικονομικές παρενέργειες που έχει επιφέρει, ΝΑΙ απάντησε το 24%. Σημειώνουμε ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 56.8% ( κάτι παραπάνω από τους μισούς) δηλώνει ΝΑΙ, ενώ στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό είναι 20.9%.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κούγιας: Ζητώ κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του φερόμενου ως βιασθέντα με τον Λιγνάδη
- Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- 130 Δικαστές και Εισαγγελείς: "Σας καλούμε να αποκαταστήσετε το τρωθέν Κύρος της Ένωσης, άμεσα"
- Kαραμανλής: Επέκταση του Μετρό κατά μήκος της Κηφισίας
- Ραμόνα Χουντ: Πώς η πρώτη Μαύρη CEO της FedEx κατάφερε να φτάσει στην κορυφή
- Κιλκίς: Στο 17% η θετικότητα στο χωριό Φύσκα
- Έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank
- Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Tα 4 κρίσιμα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας
- Υπόθεση Λιγνάδη: Ο Γ. Βλάχος προτείνει μάρτυρες να καταθέσουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Κούγιας: Ζητώ κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του φερόμενου ως βιασθέντα με τον Λιγνάδη
- Κιλκίς: Στο 17% η θετικότητα στο χωριό Φύσκα
- ΕΛ.ΑΣ: Πάνω από 1.400 πρόστιμα τη Δευτέρα στους ελέγχους για τα μέτρα κατά του κορονοϊού
- Νέα COSMOTE TV: 1 χρόνος λειτουργίας για τη Νο1 ελληνική streaming υπηρεσία
- Ωράριο εργαζομένων-Τηλεργασία: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο;
- Δημοσκόπηση: Στο 17,4% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- FAZ: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα αλλά η πολιτική της έχει τίμημα
- Κλειστός ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα το απόγευμα
- Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Δημοσκόπηση: Στο 17,4% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- FAZ: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα αλλά η πολιτική της έχει τίμημα
- Κιλκίς: Στο 17% η θετικότητα στο χωριό Φύσκα
- Ωράριο εργαζομένων-Τηλεργασία: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο;
- Τουρκία: Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανησυχεί τους γιατρούς
- Κούγιας: Ζητώ κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του φερόμενου ως βιασθέντα με τον Λιγνάδη
- ΕΕ - Covid19: Το σύστημα Safety Gate προστατεύει αποτελεσματικά τον καταναλωτή
- Νέα COSMOTE TV: 1 χρόνος λειτουργίας για τη Νο1 ελληνική streaming υπηρεσία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δεκαοκτώ νέους φακέλους παρέδωσε ο Πασχάλης Τσαρούχας στον εισαγγελέα
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Δημόσια Πρόταση για τη Forthnet
- Target: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις στο τρίμηνο
- Έρευνα: Ο ρόλος της έγκυρης πληροφόρησης για τους επιχειρηματικούς κινδύνους
- Τράπεζα Πειραιώς και Intrum προχωρούν το χαρτοφυλάκιο “Vega”
- Έτσι διαμορφώνεται η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Webinar «Διαχείριση αναπνευστικών νοσημάτων μόσχων», 9 Μάρτη
- Σε διαβούλευση η προδημοσίευση για τους Νέους Αγρότες. Τι προβλέπει
- Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων