Δώρο Χριστουγέννων: Ποια ποσά θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο "Συν-Εργασία"

Eως σήμερα Δευτέρα 21/12 γίνεται η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων,από τους εργοδότες.

Σε διαφορετική περίπτωση ο εργοδότης απειλείται με αυτόφωρο. Για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή, το μέρος του δώρου που καταβάλουν οι εργοδότες θα μπει σήμερα, ενώ όσον αφορά στο υπόλοιπο που καταβάλλεται από το κράτος, οι πληρωμές ξεκινούν από σήμερα έως και την Τετάρτη (23/12).

Σχετικά με το επίδομα του Νοεμβρίου, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν έχουν δει χρήματα στο λογαριασμό τους. Στόχος του

υπουργείου είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι πληρωμές για το επίδομα του Νοεμβρίου. Αλλά είναι προφανώς μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι εργαζόμενοι υπό αναστολή, θα μείνουν ακόμα και χωρίς την αποζημίωση των 534 ευρώ του Δεκεμβρίου εν μέσω γιορτών.

Δείτε αναλυτικά ποιες κατηγορίες πληρωμών θα γίνουν:

1. Δικαιούχοι αποκλειστικά του εργοδοτικού Δώρου Χριστουγέννων

Όσον αφορά στους εργαζομένους οι οποίοι δεν βγήκαν καθόλου σε αναστολή στο διάστημα μεταξύ Μαΐου-Νοεμβρίου, ούτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" μεταξύ Ιουνίου -Νοεμβρίου, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων αποκλειστικά από τους εργοδότες τους.

Το Δώρο αυτό θα υπολογισθεί επί του ονομαστικού μισθού που προβλέπει η σύμβασή τους και ανέλθει στο 100% αυτού, εφόσον οι εργάζονταν συνεχώς από το Μάιο έως και τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Δεκέμβριο).

Για παράδειγμα έστω μισθωτός με 1500 ευρώ καθαρό μισθό, απασχολήθηκε στο οκτάμηνο Μαΐου -Δεκεμβρίου 2020.

Θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων ύψους 1500 ευρώ. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων αποκλειστικά από τους εργοδότες τους.

2. Δικαιούχοι εργοδοτικού Δώρου Χριστουγέννων και κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βγήκαν έστω και κάποιες μέρες σε αναστολή (μεταξύ Μαΐου -Νοεμβρίου) ή/και εντάχθηκαν στη "Συν-Εργασία" (μεταξύ Ιουνίου-Νοεμβρίου), δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού για το διάστημα που εργάστηκαν και επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος, υπολογισμένο επί της αποζημίωσης (για τις υπό αναστολή) και επί της ενίσχυσης (για τους "συν-εργαζόμενους") για όσο διάστημα διήρκησε η αναστολή ή η "συν-εργασία" αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως σήμερα θα καταβληθεί το κρατικό επίδομα Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο της καταβολής αποζημιώσεων (λόγω αναστολής) ή/και ενισχύσεων (λόγω "Συν-Εργασίας) μέχρι και το Νοέμβριο.

Το επίδομα που αντιστοιχεί στο Δεκέμβριο, θα καταβληθεί εντός του επόμενου μήνα. Στην κατηγορία αυτή, όπως και στην επόμενη (σ.σ. δικαιούχοι αποκλειστικά κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων) ανήκουν 1 εκατομμύριο δικαιούχοι.

3. Δικαιούχοι αποκλειστικά του κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων

Οι μισθωτοί, οι οποίοι στο 7μηνο διάστημα Μαΐου-Νοεμβρίου ήταν συνεχώς και αδιαλείπτως σε αναστολή (πχ στον τουρισμό), θα λάβουν αποκλειστικά από το κράτος επίδομα Χριστουγέννων. Στην κατηγορία αυτοί ανήκουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή για ένα διάστημα μικρότερο από το προαναφερθέν 7μηνο, πχ για 5 μήνες, και έπειτα απολύθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα