Ε. Αγαπηδάκη: Μέχρι το 2027 το ΕΣΥ θα έχει μια νέα εικόνα
Μέχρι το 2027 το ΕΣΥ θα έχει μια νέα εικόνα , δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία που έδειξε η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ
«Εχουμε σχεδιάσει με τον Υπουργό Υγείας , με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πολύ σημαντικά προγράμματα μεταξύ των οποίων είναι και κάποια τα οποία αφορούν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένες κοινωνικές ανισότητες στην υγεία».
Συνεχίζοντας η κ Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι «όπως πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η δική μας αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της υγείας κυρίως λόγω της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών και πολλών αλλαγών που συνέβησαν στη διάρκεια της κρίσης και τα χρόνια της πανδημίας.
«Ηρθε η ώρα να κοιτάξουμε όλα τα άλλα προβλήματα της υγείας μας και όπως είναι φυσικό δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας. Αν σκεφτούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν πραγματικά καταπονηθεί όλα αυτά τα χρόνια και την σκρίση και την πανδημία , είναι λογικό ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο . Το υπουργείο Υγείας κάνει μία πολύ μεγάλη επένδυση , η οποία θα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα, σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά τις κτιριακές υποδομές. Συντελείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ. Πάνω από 156 Κέντρα Υγείας και 90 νοσοκομεία ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα . Δεύτερον είναι πρόγραμμα ενίσχυσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για να δώσω ένα παράδειγμα την Πρωτοβάθμια που είναι ο τομέας που υπηρετώ θα έχουμε τη δυνατότητα σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα να νοσηλεύουμε ασθενείς κατ΄οίκον με το σύστημα της τηλεϊατρικής. Αλλάζουν λοιπόν τα δεδομένα , αλλάζουμε κι εμείς το ΕΣΥ. Και τρίτον και σημαντικότερο , επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά για πρόσληψη 10.000 ανθρώπων στην υγεία . Τις δρομολογούμε άμεσα .Πολλές από αυτές έχουν προχωρήσει , έπονται και άλλες. Αυτό είναι το ένα κομμάτι . Το δεύτερο είναι η επένδυση στους ίδιους τους ανθρώπους . Πρέπει να ξέρετε ότι ο ΠΟΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας , δρομολογεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των στελεχών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν με επιστημονικά κίνητρα και για τους γιατρούς . Και να θυμίσω βέβαια, ότι μπορεί να πούμε ότι δεν αρκούν , ότι είναι λίγες, όμως έχουν δοθεί ήδη αυξήσεις στους γιατρούς στους νοσηλευτές σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Και ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός μια πολύ γενναία οικονομική ενίσχυση . Θα δείτε ότι έρχονται κι άλλα πράγματα σε επίπεδο οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων που αφορούν και την πρωτοβάθμια και τα νοσοκομεία.
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα αρχίσουν να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες που αυτή τη στιγμή μιεσές δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολογών και ιατροφαρμακευτικού υλικού η κ. Αγαπηδάκη απάντησε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το υπουργείο Υγείας κινείται σε δύο κατευθύνσεις . Η μία είναι η άμεση. Κοιτάμε λοιπόν σε κάθε νοσοκομείο τις ελλείψεις. Γιατί το ξέρετε κι εσείς κάθε περιοχή έχει διαφορετικά προβλήματα . Αλλά είναι τα προβλήματα ενός ακριτικού νησιού για παράδειγμα, αλλά τα κίνητρα που πρέπει κανείς να δει εκεί κι άλλα είναι τα προβλήματα έλλειψης γιατρών σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Επομένως αυτό που κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να καλύπτουμε άμεσα τα κενά και παράλληλα να δρομολογούμε τις μεσομακροπρόθεσμες λύσεις. Ποιες είναι αυτές; Να έχουμε το ΕΣΥ που ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Ξέρετε, έχουμε οργανισμούς , αυτό είναι η διοικητική οργάνωση ενός νοσοκομείου που είναι από την εποχή της δεκαετίας του ΄80. Καταλαβαίνετε ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν, να αποκτήσουμε ανθρώπους που να είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες . Γι αυτό κάνουμε όλα αυτά τα προγράμματα απ το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ο υπουργός και οι αρμόδιοι υφυπουργοί είμαστε πάνω από τα προβλήματα κάθε μέρα. Γιατί ξέρετε η υγεία είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται για κανέναν μας . Είναι κάτι που την ώρα που θα το χρειαστούμε στο νοσοκομείο,σ τις υπηρεσίες υγείας χρειάζεται να είναι όλα εκεί. Αρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε μόνο με τα μακροπρόθεσμα. Προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι τέλεια τα πράγματα , κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Εχουμε όμως εξαντλήσει ,και το κάνουμε καθημερινά, κάθε περιθώριο για να δίνουμε λύσεις σε όλο αυτό το σύστημα πολυκρίσεων μέχρι να έχουμε το επόμενο διάστημα καλύτερα σιγά σιγά και τα βλέπετε να εγκαινιάζονται νοσοκομεία Κέντρα Υγείας, να προσλαμβάνονται άνθρωποι . Μέχρι το τέλος του ΄27 θα έχουμε μία άλλη εικόνα στο ΕΣΥ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Δεν θα εκτελεστείς παρότι…»: Η σκληρή διευκρίνιση του δικαστή στον 14χρονο δράστη της Τζόρτζια
- Launch καμπάνια Κρις Κρις Selection The Sando
- Στρατιωτικές σχολές: Μισθό 600 ευρώ τον μήνα και πρόσβαση υποψηφίων από όλα τα πεδία εξετάζει το Υπουργείο Άμυνας
- Ο Γιώργος Γάκας στην Υδρόγειο Ασφαλιστική
- Ο Αλβέρτης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό
- Κ. Τσιάρας: Η έρευνα βοηθά την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα
- Σδούκου: Η Ελλάδα από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 0,83% - Κέρδη 13,24% από τις αρχές του 2024
- Στο ΕΣΠΑ η επέκταση του Οδικού Άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
- Γιατί οι Ευρωπαίοι γυρίζουν «την πλάτη» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Σδούκου: Η Ελλάδα από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ
- Ε. Αγαπηδάκη: Μέχρι το 2027 το ΕΣΥ θα έχει μια νέα εικόνα
- Γ. Στάσσης: Απαραίτητες οι συνεργασίες ΝΑ Ευρώπης και ΗΠΑ, για ενεργειακή ασφάλεια και προσιτές τιμές
- Θεσσαλονίκη: Συνεργασία του ΥΜΑΘ και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
- Η start-up SOLIDKOSMOS εντάχθηκε στο ESA BIC Greece
- Έναρξη για τον 7ο κύκλο του προγράμματος CAPSULE T ACCELERATOR
- Η Γερμανία και ο Καναδάς ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία: 12 χόβιτζερ και 80.000 ρουκέτες
- Ν. Ανδρουλάκης: Εάν καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας η δημογραφική παρακμή θα συνεχιστεί ραγδαία
- Χ. Σταϊκούρας: Αναβαθμίζουμε το σύστημα των υποδομών σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα
- Economist: Οριστικά τέλος ο λιγνίτης για τη ΔΕΗ μέχρι το 2026
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Ε. Αγαπηδάκη: Μέχρι το 2027 το ΕΣΥ θα έχει μια νέα εικόνα
- Σδούκου: Η Ελλάδα από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Συνεργασία του ΥΜΑΘ και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
- ΠΣΕ: Σημάδια ανάκαμψης στις ελληνικές εξαγωγές - Προβληματισμός για την πορεία του εμπορικού ελλείμματος
- Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 0,83%, κέρδη 11,60% από τις αρχές του 2024 - Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες
- ΕΕΑ: Συμμετέχει στην 88η ΔΕΘ και αναμένει οικονομικές ανακοινώσεις για τα μέλη του
- Economist: Οριστικά τέλος ο λιγνίτης για τη ΔΕΗ μέχρι το 2026
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό, λόγω εργασιών συντήρησης
- Χρηματιστήριο: Πτώση 0,24%, στα 74,61 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Κέρδη για Jumbo, Σαράντη
- Η Κίνα τερματίζει τις διεθνείς υιοθεσίες παιδιών μετά από τρεις δεκαετίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Έλληνας διπλωμάτης Μιχάλης Ρόκας, νέος επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία
- Ν. Παπαθανάσης: Η ανάπτυξη έρχεται με μεταρρυθμίσεις και σκληρή δουλειά
- Επίσκεψη των πρέσβεων Ινδονησίας, Φιλιππίνων, Ταϊλάνδης και Βιετνάμ, στον περιφερειάρχη Κρήτης
- Vodafone: Σε πλήρη λειτουργία το Vodafone Tech Hub της Θεσσαλονίκης
- ΤτΕ: Καλύτερες οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2024-2025
- Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πέρα από καταστροφική»
- Κέρδη 11,60% για το Χρηματιστήριο από τις αρχές του 2024
- Σουηδία: Πώς συμβαδίζει η πράσινη μετάβαση με την ανάπτυξη;
- Κασσελάκης: «Αυτό το κράτος, το μπάχαλο, που είναι το επιτελικό κράτος, δεν μπορεί να είναι τόσο ανάλγητο, τόσο αδιάφορο»
- Κλιματική κρίση: Η Κίνα βίωσε τον πιο θερμό Αύγουστο από το 1961