efood: Μια ακόμη χρονιά αύξησης τζίρου και κερδών – Mέρισμα 19,5 εκατ. ευρώ στην μητρική

Η σημαντική ενίσχυση μεγεθών, η αλλαγή μετόχου και οι νέες κινήσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Συνεχίζει να κινείται σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης η Online Delivery, η θυγατρική της Delivery Hero πίσω από την πλατφόρμα efood. Ο κύκλος εργασιών του

efood to 2023 διαμορφώθηκε στο ποσό των 163,8 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 20,8% σε σχέση με τα 135,6 εκατ. ευρώ του 2022. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση διαχείρισης η άνοδος του κύκλου εργασιών προήλθε κυρίως απο την αύξηση των παραγγελιών μέσω της πλατφόρμας efood, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 107 εκατ. ευρώ (18,8 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022). Επιπλέον ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, με τα εν λόγω έσοδα να αγγίζουν πέρσι τα 36,4 εκατ. ευρ (4,3 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022).

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) ανήλθαν στο ποσό των 41,618 εκατ. ευρώ έναντι των 36,777 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν στο ποσό των 40,474 εκατ. ευρώ έναντι 35,673 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 41,22 εκατ. ευρώ έναντι 31,89 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά, μετά τους φόρους, κέρδη έφθασαν στα 31,8 εκατ. ευρώ από 25,16 εκατ. ευρώ το 2022.

Μέρισμα 19,5 εκατ. ευρώ στην μητρική

Η διοίκηση της εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 προτείνει τη διανομή μερισμάτων 19.500.000 ευρώ από τα κέρδη της συγκεκριμένης χρήσης. Σημειώνεται πως το 2023 η εταιρεία διένειμε από τα κέρδη χρήσης 2022 μερίσματα ποσού ευρώ 21.300.000 μετά από έγκριση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 22 Μαΐου 2023, καθώς και από τα κέρδη της χρήσης 2023 προμέρισμα ποσού 13.000.000 ευρώ μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας της 7ης Σεπτεμβρίου 2023.

Αλλαγή μετόχου

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2023 ο μοναδικός μέτοχος της Οnline Delivery ήταν η OFD Online Food Delivery Services Limited με έδρα τη Λευκωσία Κύπρου, η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Delivery Hero. Μετά τη λήξη της χρήσης 2023, όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία απορροφήθηκε δια συγχωνεύσεως από τη μέτοχό της, εταιρεία με την επωνυμία «ECommerce Business 10 S.àr.l., που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία κατέστη μοναδική μέτοχός της από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ανωτέρω διασυνοριακής συγχώνευσης, ήτοι την 31.05.2024.

Last mile, φυσικά καταστήματα και ΑΒ Βασιλόπουλος

Aξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως το 2024 θα αποτελέσει για το efood το έτος ανάπτυξης της νέας υπηρεσίας efood last mile. Πρόκειται για μια υπηρεσία παράδοσης που μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση για να αποστείλει τα προϊόντα της στους καταναλωτές, χωρίς να συνεργάζονται απαραίτητα με την πλατφόρμα του efood. Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τον στόλο διανομέων του efood, ανάλογα με τις προγραμματισμένες ή έκτακτες ανάγκες τους, μέσα το efood last mile, αποστέλλοντας τα προϊόντα τους, είτε μέσα στην επόμενη ώρα από την παραγγελία είτε εντός δύο ημερών.

Επίσης φέτος τον Φεβρουάριο το efood ανακοίνωσε πως επεκτείνεται στο φυσικό δίκτυο αγορών, με τα δικά του καταστήματα μικρής λιανικής, με το όνομα efood local. Στόχος της εταιρείας είναι η εδραίωσή της και στα φυσικά καταστήματα αγορών, με τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καταστημάτων γειτονιάς και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για τους καταναλωτές, με το συνδυασμό των φυσικών και των ηλεκτρονικών αγορών. Παράλληλα, συνεχίζει τη διαχείριση του δικτύου καταστημάτων Kiosky's Convenience Stores, με 51 καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της περιφέρειας. Η πρώτη φάση ανάπτυξης των efood local περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο καταστημάτων εντός της Αττικής, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ στη συνέχεια θα υλοποιηθεί το στρατηγικό πλάνο επέκτασης του δικτύου.

Τέλος τον Μαίιο του 2024 ανακοινώθηκε η επίσημη συνεργασία της efood με την AB Βασιλόπουλος. Η πρώτη φάση της συνεργασίας των δύο εταιρειών ξεκίνησε με 4 καταστήματα στην Αττική και 5 στη Θεσσαλονίκη και το πλάνο προβλέπει την σταδιακή και προοδευτική ενσωμάτωση καταστημάτων στην υπόλοιπη Αττική και την Περιφέρεια της Ελλάδας. Οι διαθέσιμοι κωδικοί στην εφαρμογή του efood, ανάλογα με την τυπολογία του κάθε καταστήματος εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβάνουν δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αλλά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής, είδη καθαρισμού και οικιακής χρήσης.

Μέχρι τότε το efood διατηρούσε συνεργασία μόνο με την Σκλαβενίτης, όσον αφορά τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μάλιστα το 2023 παρουσίασε την ειδική υπηρεσία Σκλαβενίτης Express, για παραδόσεις μέσα σε 40-60 λεπτά από την παραγγελία.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ύπαρξη του efood market που το 2022 τριπλασίασε τις παραγγελίες του.

Keywords
Αναζητήσεις
efood-mia-akomi-chronia-afxisis-tzirou-kai-kerdon--merisma-195-ekat-evro-stin-mitriki.htm
Τυχαία Θέματα