Εφορία: Έρχεται ρύθμιση χρεών της πανδημίας-Οι λεπτομέρειες

Εξατομικευμένες δόσεις, δηλαδή αριθμό δόσεων ανάλογα με το «προφίλ» κάθε οφειλέτη, προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας.

Εξόφληση συσσωρευμένων χρεών κατά περίπτωση θα προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που είναι στα «σκαριά»: Αυτή τη στιγμή οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έως τον Απρίλιο λόγω των αναστολών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί νέο «πάγωμα» στην εξόφληση

χρεών για τον Ιανουάριο και ενδεχομένως και για τον Φεβρουάριο. Αν αποφασιστεί και νέα αναστολή, λοιπόν και για τον ΦΠΑ, τότε ο λογαριασμός θα «φουσκώσει» πολύ περισσότερο, όπως μεταδίδει το enikonomia.gr.

Το σχέδιο για «εξατομικευμένες» δόσεις
Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά είναι μία βελτιωμένη εκδοχή της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης για εξόφληση των «κορονο- χρεών» σε 12 ή 24 δόσεις: Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια θα υιοθετηθεί αριθμός δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Το σενάριο για «εξατομικευμένες» 120 δόσεις
Έτσι, η επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις των συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Ο αριθμός των δόσεων σε αυτή τη νέα ρύθμιση δεν έχει καθοριστεί: Είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμούς, όπως άλλωστε και ολόκληρη η λογική του νέου προγράμματος. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει βέβαια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, υπήρξε όμως μια πρόταση αυτές οι εξατομικευμένες δόσεις να φτάνουν ως και τις 120 για περιπτώσεις που... δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Συζήτηση γίνεται και για το επιτόκιο των δόσεων: Όσοι ξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, όπως προβλέπει το υπάρχον πλαίσιο, αλλά όσο ανεβαίνει ο αριθμός των δόσεων δεν αποκλείεται το επιτόκιο να ανεβαίνει και να αγγίζει ακόμη και το 6,9%.

Και νέα μετάθεση στην εξόφληση
Στο τραπέζι είναι και η πιθανότητα να «παγώσουν» εκ νέου τα χρέη του κορονοϊού –όπως επίσης είχε αναφέρει πριν από έναν μήνα το enikonomia.gr- και να μετατεθεί η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 – σε πρώτη φάση- για τον Ιούνιο του 2021. Και αυτό γιατί, εφόσον το «πάγωμα» των οφειλών συνεχιστεί τόσο τον Ιανουάριο, όσο και τον Φεβρουάριο ακόμη και τον Μάρτιο, θα είναι εξαιρετικά.. επώδυνο να ζητηθεί από τους πολίτες να ξεκινήσουν να πληρώνουν τα συσσωρευμένα τους χρέη από τον Mάιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η πλατφόρμα για 240 δόσεις
Υπάρχει όμως και μια κατηγορία υπερχρεωμένων που θα έχει την επιλογή να «σπάσει» τις οφειλές της μέχρι και σε 240 δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε 20 χρόνια: Είναι εκείνοι που «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το «κόκκινο» ή με άλλα λόγια με την.. πτώχευση. Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στους οφειλέτες -πριν από την πτώχευση- να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες.
Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/). Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος». Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι και 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.
Προσοχή όμως: Για να υποβάλει ο οφειλέτης τη σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς, για παράδειγμα στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα