Εκδηλώσεις κλιματικού διαλόγου στην Κεντρική Μακεδονία

Για ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων.

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις κλιματικού διαλόγου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εμπλοκή των πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Λίμνη Κορώνεια, στις 18 Ιουλίου, και στη Λίμνη Κερκίνη, στις 19 Ιουλίου, φέρνοντας κοντά τοπικές κοινότητες,

οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ειδικούς για το κλίμα, μέσα από διαδραστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ευρωπαϊκών θεσμών, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, που έχουν οριστεί Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και οι οποίοι συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις με τους πολίτες και τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και παρακίνησης για ένα μέλλον πιο συλλογικής δράσης.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, των κοινοτήτων και των οργανισμών στη δράση για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται και στην Ελλάδα πλήθος δράσεων, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό INZEB (Initializing Energy Balance Towards Zero), που είναι Συντονιστής για τη χώρα μας. Οι δράσεις αυτές επιδιώκουν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσουν πολίτες και οργανώσεις ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν πρακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προώθηση της πράσινης μετάβασης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Κλιματικός Διάλογος «Περπάτησε – Μάθε – Δράσε» στη Λίμνη Κορώνεια

Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στον Άγιο Βασίλειο, στη Λίμνη Κορώνεια, η εκδήλωση Κλιματικός Διάλογος «Περπάτησε – Μάθε – Δράσε» κάλεσε τους πολίτες σε έναν περίπατο - ξενάγηση γύρω από τη λίμνη, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να συζητήσουν την οικολογική κατάσταση της περιοχής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρεσβευτές του Συμφώνου της Ε.Ε. για το Κλίμα, Κατερίνα Μπακούση και Δημήτρης Συμεωνίδης. Η εκδήλωση είχε στόχο να εκπαιδεύσει τους πολίτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λίμνη Κορώνεια και να ενθαρρύνει τη ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και επιστημονικών εξελίξεων.

Όπως δήλωσε η κα Μπακούση, «η ενδυνάμωση των πολιτών ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας εν μέσω της σημερινής κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ενισχύει την ευαισθητοποίηση, καθοδηγεί τις αποφάσεις, τροφοδοτεί την έρευνα και ενδυναμώνει μέσω της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την κριτική σκέψη».

Από την πλευρά του, ο κ. Συμεωνίδης τόνισε ότι «η κλιματική κρίση αντιμετωπίζεται διαφορετικά από κάθε κοινότητα, καθώς συνδυάζεται με τοπικές δυσκολίες/προκλήσεις που η κοινότητα αντιμετωπίζει. Επομένως, οι οριζόντιες πολιτικές μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αντιθέτως, οι στοχευμένες και δυναμικές πολιτικές και η πραγματική εμπλοκή των τοπικών φορέων στη διαδικασία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».

Περίπατος και Συζήτηση για την Κλιματική Δικαιοσύνη, στη Λίμνη Κερκίνη

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου, στο Καφέ Ερωδιός του Ξενοδοχείου Λιθότοπος, στη Λίμνη Κερκίνη, η εκδήλωση «Περίπατος και Συζήτηση για την Κλιματική Δικαιοσύνη» διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των δικαιωμάτων των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρεσβευτές για του Συμφώνου της Ε.Ε. για το Κλίμα, Ζωή Αλιόζη, Γιώργος Χαραλαμπίδης και Νίκος Αποστολίδης, οι οποίοι συνέβαλαν σε έναν ουσιαστικό διάλογο αναφορικά με την προστασία του οικοσυστήματος, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, «οι τοπικές αρχές έχουν μια σημαντική ευκαιρία να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην επίλυση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Προσεγγίζοντας το θέμα της Κλιματικής Δικαιοσύνης, η Δρ. Αλιόζη ανέφερε ότι «κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των όντων, ανθρώπων, ζώων και της ίδιας της Φύσης. Παρότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευάλωτη, η ευαισθητοποίηση στη χώρα παραμένει χαμηλή. Ας γίνουμε η φωνή της Φύσης, ας υπερασπιστούμε τη δράση για το κλίμα και ας προστατεύσουμε τα οικοσυστήματά μας για ένα βιώσιμο μέλλον για όλα τα ζωντανά όντα και τις μελλοντικές γενιές».

Μια συλλογική προσπάθεια για το Κλίμα

Οι συμμετέχοντες και στις δύο εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο για την προστασία του οικοσυστήματος, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οι πρωτοβουλίες αυτές, καλλιέργησαν ένα αίσθημα κοινότητας και κοινής ευθύνης, παρακινώντας τους πολίτες να αναλάβουν αποτελεσματικές δράσεις στην καθημερινή ζωή και στις κοινότητές τους.

Keywords
Αναζητήσεις
ekdiloseis-klimatikou-dialogou-stin-kentriki-makedonia.htm
Τυχαία Θέματα