«Ελληνομουσείον του Μέλλοντος»: Το ψηφιακό αποθετήριο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Στόχος του είναι να δημιουργήσει θεματικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, μέσα από τις οποίες θα διατίθενται ελεύθερα στο κοινό βιβλία, αρχειακό και άλλο υλικό του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, καθώς και τεκμήρια τα οποία θα βοηθήσουν στην ιστορική έρευνα και θα προβάλλουν τα τοπικά γράμματα και τον ελληνικό λόγο.

Στο πρόγραμμα Smart city, για την καλύτερη διαχείριση του αρχειακού, ιστορικού και πολιτιστικού

αποθέματος, ενέταξε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου Λίμνης Πλαστήρα, με τίτλο «Ελληνομουσείον του Μέλλοντος». Στόχος του είναι να δημιουργήσει θεματικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, μέσα από τις οποίες θα διατίθενται ελεύθερα στο κοινό βιβλία, αρχειακό και άλλο υλικό του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, καθώς και τεκμήρια τα οποία θα βοηθήσουν στην ιστορική έρευνα και θα προβάλλουν τα τοπικά γράμματα και τον ελληνικό λόγο.

Η προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Καρδίτσας και ήδη ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των εφημερίδων συλλόγων των κοινοτήτων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Τα πρώτα φύλλα των «Νεβρόπολη» του Μεσενικόλα και «Μορφοβουνιώτικη Φωνή» του Μορφοβουνίου διατίθενται ελεύθερα από την ιστοσελίδα του Δήμου. Ακολουθούν η «Βουνεσιώτικη Φωνή» Μορφοβουνίου, «Ο Μέγδοβας» Νεοχωρίου, «Το Λαμπερό», «Η Φωνή της Φυλακτής», «Η νέα Φωνή της Φυλακτής», η «Φωνή της Κερασιάς». Το αρχείο είναι του Παναγιώτη Νάνου, το οποίο παραχώρησε στα ΓΑΚ Καρδίτσας. Τα τοπικά αυτά έντυπα εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1980, έχουν προ πολλού διακόψει την έκδοσή τους και σήμερα αποτελούν τον καθρέπτη της μικρής κοινωνίας των χωριών και πηγή τοπικής ιστορίας.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η καταλογογράφηση δύο αρχειακών βιβλιοθηκών, η πρώτη, του ιατρού, δημοσιογράφου και συγγραφέα αείμνηστου «Νίκου Βαρδιάμπαση», με 3.100 βιβλία, πολλά εξ' αυτών ιστορικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, κ.α.

Η δεύτερη βιβλιοθήκη ήταν του ιατρού «Χ. Ελευθερίου» από την Καρδίτσα, η οποία έχει 1.200 βιβλία, κυρίως αξιόλογες σειρές εγκυκλοπαιδειών.

Aμέσως μετά, σειρά έχει η αγγλόφωνη θεματική βιβλιοθήκη του αείμνηστου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου των ΗΠΑ, αείμνηστου Βασιλείου Παπαδάκη, με περίπου 1.000 βιβλία φιλοσοφικού και θεολογικού περιεχομένου, όλα στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, ακολουθούν η ταξινόμηση του «Αρχείου Παναγιώτη Νάνου», η «Θεματική Βιβλιοθήκη Τοπικών Εκδόσεων», η Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Μορφοβουνίου, κ.α.

Παράλληλα, ξεκίνησε η δημιουργία Αποθετηρίου Σύγχρονης Δημιουργίας, στο οποίο θα φιλοξενούνται εργο-βιογραφίες νέων και παλαιότερων συγγραφέων που θα ήθελαν να διασωθεί και διατεθεί το έργο τους ελεύθερα στους αναγνώστες. Προϋπόθεση για αυτό είναι η γραπτή δήλωση παραχώρησης των πνευματικών δικαιωμάτων μαζί με αίτηση εγγραφής στο «Ελληνομουσείον του Μέλλοντος».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, λογοτέχνης και συγγραφέας τοπικής ιστορίας, κ. Παναγιώτης Νάνος αναφέρει: «Ο ρόλος της σύγχρονης αυτοδιοίκησης είναι, μαζί με την καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα ζωής, να μεριμνά για την ορθολογική διαχείριση του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, το οποίο έχει χρέος να διασώσει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές. Ειδικά στις μέρες μας, η τεχνολογία προσφέρει μεγάλες δυνατότητες συλλογής και διάθεσης πρωτογενών πηγών ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος. Στόχος μας είναι μέσα από το "Ελληνομουσείο του Μέλλοντος" να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, την ιστορία, την ποίηση, τα τοπικά γράμματα και να τα διαθέσει στους όπου γης Έλληνες και όσους γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Είναι ένα από τα "αθέατα στοιχήματα" που πρέπει να κερδίσουμε».

Keywords
Αναζητήσεις
ellinomouseion-tou-mellontos-to-psifiako-apothetirio-tou-dimou-limnis-plastira.htm
Τυχαία Θέματα