ΕΛΠΕ: Σημαντικά αυξημένη κερδοφορία για το γ' τρίμηνο 2021

Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση, σε σχέση με πέρυσι, άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά αυξημένη κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και 58% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι άνω των 600 εκατ. ευρώ.

«Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη

της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, μετά από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά. Αντίστοιχα, θετική επίπτωση είχαν οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στα διυλιστήρια και στις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγράμματα στρατηγικού μετασχηματισμού. Σημαντικό μέρος της λειτουργικής βελτίωσης αντισταθμίστηκε από την εκτίναξη στο κόστος ενέργειας και δικαιωμάτων CO2, που αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», αναφέρουν τα ΕΛΠΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Η ανάκαμψη της οικονομίας επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του Γ' Τριμήνου, κυρίως λόγω ισχυρού τουρισμού, αλλά και αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα και τον δικό μας κλάδο. Τα αποτελέσματα του ομίλου είναι βελτιωμένα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά σαν αποτέλεσμα του καλύτερου περιβάλλοντος, αλλά ακόμα πιο ελπιδοφόρα παράμετρος είναι οι συνεχείς και σταθερές βελτιώσεις σε τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε σαν εταιρεία, όπως η διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων, οι εμπορικές μας επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η διαχείριση κόστους.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο θετικά τα νέα, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται, με σημαντικότατη αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και αντίστοιχη άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και του κόστους δικαιωμάτων ρύπων, επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο, αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Τα πιο πάνω, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία τη διαδικασία στρατηγικού μετασχηματισμού του Ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής μας "VISION 2025". Η διαμόρφωση της νέας εταιρικής δομής, η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και οι ουσιαστικές αλλαγές στην ανακατανομή των πόρων και των επενδύσεων, θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη στη νέα αγορά ενέργειας και την εξίσου σημαντική απανθρακοποίηση των βασικών μας δραστηριοτήτων».

Όπως αναφέρουν τα ΕΛΠΕ, η νέα εταιρική δομή του ομίλου που εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Στις σημαντικές εξελίξεις της περιόδου περιλαμβάνονται ακόμη η πρόοδος στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ισχύος 204 MW, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών. Τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- έχουν ήδη περατωθεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών από την οποια τα ΕΛΠΕ έχουν λαμβάνειν 256 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Τέλος, σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων κατά τη διάρκεια του Γ' Τριμήνου, οι χερσαίες παραχωρήσεις «'Αρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος», για τις οποίες ο Όμιλος κατείχε άδεια έρευνας υδρογονανθράκων, επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης στον Δ. Πατραϊκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα