Επιστρεπτέα 6: Προθεσμία για τη "δεύτερη ευκαιρία"-Οι δικαιούχοι

Έως τις 18 Μαρτίου θα έχουν τη «δεύτερη ευκαιρία» τους, όσοι υπέβαλαν αίτηση για την Επστρεπτέα Προκαταβολή 6, αλλά κάποιο λάθος τους «πέταξε» εκτός πληρωμών.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας πήρε παράταση, επιτρέποντας και σε όσους είχαν χάσει την ενίσχυση να την διεκδικήσουν εκ νέου.

Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για όσους δήλωσαν έως 24 Φεβρουαρίου στοιχεία εσόδων στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, δίνει Κοινή Υπουργική

Απόφαση: Ταυτόχρονα δόθηκε διήμερη παράταση στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» και η αρχική προθεσμία που λήγει στις 16 Μαρτίου, μετατέθηκε για τις 18 Μαρτίου.

Τι ποσά θα πάρουν όσοι υποβάλλουν νέα αίτηση
Τα ελάχιστα ποσά των ενισχύσεων στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι τα ακόλουθα:

Χίλια (1.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021,Δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,Τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων και έως είκοσι (20) εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,Οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι (20) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021.Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των πεντακοσίων (500) ευρώ.Η ενίσχυση που προκύπτει δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση που προκύπτει από τις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.

Ακολουθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Μόλις κλείσουν οι διαδικασίες του 6ου κύκλου αρχίζουν εκείνες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Στο νέο κύκλο ενισχύσεων ανοίγει το «παιχνίδι», καθώς τα κριτήρια που υιοθετούνται επιτρέπουν και σε όσους «κόπηκαν» στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και σε νέες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας με τα ελάχιστα ποσά να είναι 1.000 ευρώ και την ενίσχυση να φτάνει έως και 100.000 ευρώ, όπως αναφέρει το enikonomia.gr. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 -που θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο-θα έχει ως βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Ποια είναι τα κριτήρια όμως που θα υιοθετηθούν;

Μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.Ελάχιστος τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες, δηλαδή 200 το μήνα).Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ.Όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους και να έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Τα ελάχιστα ποσά της Επιστρεπτέας 7
Να σημειωθεί ακόμη, πως:

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα