Έρευνα: Η Όμικρον ίσως οδηγεί σε προστασία επαναμόλυνσης από τη Δέλτα

Στα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται με ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, με την υποσημείωση ότι, αν και πρόκειται για καλά νέα, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα.

Η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα έρευνα που διεξήχθη στη Νότια Αφρική.

Η ανάλυση εστίασε την προσοχή της σε 33 περιπτώσεις εμβολιασμένων και μη ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή

Όμικρον στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι 14 μέρες μετά τη μόλυνση οι ασθενείς είχαν 14 φορές περισσότερα αντισώματα έναντι του νέου στελέχους, όπως είναι λογικό να συμβαίνει μετά την ανάρρωση, αλλά κατέγραψαν και υπερτετραπλασιασμό των αντισωμάτων έναντι της Δέλτα.

Στα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται με ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με την υποσημείωση ότι, αν και πρόκειται για καλά νέα, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

«Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την Δέλτα» τονίζει ο κ. Μόσιαλος και προσθέτει ότι «τα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους. Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την Όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

«Νεότερα για την όμικρον

Μια ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα.

Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της όμικρον στη Ν. Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την όμικρον και όχι την δέλτα.

Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).

Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα – ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν – επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).

Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα. Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον.

Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα