ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά: Αύξηση τζίρου 17,2% και διπλασιασμός κερδών

Οι στόχοι για την συνέχεια και η δήλωση του Προέδρου του ΔΣ αναφορικά με την Γενική Συνέλευση και την πρόταση του Attica Group

Την άποψη πως η ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά αποτελεί πλέον ισχυρό ανταγωνιστή ανάμεσα στις εταιρίες του κλάδου εμφιαλωμένου νερού διατυπώνει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση της επιχείρησης για το 2023

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, ο κύκλος εργασιών για τον Όμιλο ανήλθε στη χρήση 2023 σε € 18,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,23% σε σχέση με τα 15,6 εκατ. ευρώ του 2022.

Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 8,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 46,51% συγκριτικά με τα 5,6 εκατ. ευρώ του 2022. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (101%) και ξεπέρασαν τα 3,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών για την εταιρεία αυξήθηκε κατά 17,2% και ξεπέρασαν τα 10

Στόχος η αύξηση μεριδίου αγοράς

Όσον αφορά την συνέχεια, Η διοίκηση της μητρικής εταιρείας εκτιμά ότι το 2024, εφόσον δεν υπάρξουν εξωγενείς συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική οικονομία και με δεδομένο ότι προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού, η ΕΤΑΝΑΠ- Σαμαριά «θα κινηθεί δυναμικά για περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς και της κερδοφορίας της. Επίσης, στόχος της είναι η διατήρηση του κύρους και της αξιοπιστίας που απολαμβάνει στην αγορά».

Κερδοφόρο και το 2024

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της η τρέχουσα χρήση 2024 θα είναι μεν κερδοφόρα αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της αύξησης των αποσβέσεων από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους από τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αλλά και της αύξησης των πρώτων υλών. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί ειδικά λόγω των ευνοϊκών προβλέψεων για αύξηση του τουρισμού. «Αναμφισβήτητα η πορεία της εταιρείας ήταν αρκετά ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις συνθήκες της αγοράς, όπως αυτές διαμορφώθηκαν. Η εταιρεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να επιτύχει σημαντικά κέρδη, λόγω της άρτιας οργάνωσής της, της αύξησης των πωλήσεων και της μείωσης του ενεργειακού κόστους που επέτυχε με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο εργοστάσιό της» σημειώνεται

Ακομη υπογραμμίζεται πως «στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών – όπου αυτό είναι εφικτό – και η επίτευξη κερδοφορίας παρόλες τις δύσκολες συνθήκες και την αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης των αποσβέσεων, του χρηματοοικονομικού κόστους και της αναμενόμενης αύξησης των πρώτων υλών και ενέργειας». Επίσης οι εκτιμήσεις και για τη θυγατρική εταιρία ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ Α.Β.Ε.Ε. είναι θετικές. Η θυγατρική εταιρία προσδοκά στην επίτευξη κερδοφορίας και στη χρήση 2024, με τη στήριξη της μητρικής εταιρείας.

Η πρόταση του Ομίλου Attica και η δήλωση του Προέδρου

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος Attica κατέθεσε επίσημα πρόταση για την εξαγορά της ΕΤΑΝΑΠ στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση αφορά τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή, μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών. Σημειώνεται πως η Attica κατέχει το 31,9% της ΕΤΑΝΑΠ μέσω της εξαγοράς της ΑΝΕΚ.

Σχετικά με την πρόταση αυτή αλλά και τα όσα ακολούθησαν μετά την Γενική Συνέλευση,

ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΑΝΑΠ Μανώλης Αποστολάκης προχώρησε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου σε ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η αποτίμηση της εταιρείας στην βάση της οποίας έχει κατατεθεί η πρόταση του Attica Group «έγινε με οικονομικούς όρους 2 ετών πίσω και όχι με οικονομικούς όρους βάσει αποτελεσμάτων 2023 και μελλοντικών αποδόσεων».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

«Επί των όσων αναπαρήχθησαν από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας επιθυμώ να προχωρήσω στη διευκρίνιση ορισμένων θεμάτων καθώς στην ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA επί 46 χρόνια δεν υπήρξαν «κρυφά» θέματα πολύ περισσότερο δε θέματα «κρυφής αξίας».

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ανέφερα αυτολεξεί:

Την πραγματική αξία της εταιρείας την ξέρω μόνο εγώ. Ξέρω τι έχει μέσα της, πάνω της, κάτω της.

Αναφέρθηκα στην πραγματική αξία της εταιρείας, όχι στη λογιστική αξία της μετοχής. Η πραγματική αξία της εταιρείας πηγάζει από την ιστορία της, από την πορεία της στην αγορά, από τα μερίδια αγοράς της, από τις εγκαταστάσεις της, από τον μηχανολογικό της εξοπλισμό, από την προοπτική της, από τις επενδύσεις, από το ΝΕΡΟ ( η αξία του οποίου συνεχώς μεγαλώνει) και βέβαια από τους ανθρώπους της. ‘Ένα επίσης σημαντικό κεφάλαιο που γιγαντώνει την πραγματική αξία είναι η επί 46 χρόνια εμπιστοσύνη που δείχνουν στα προϊόντα της ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA όλοι οι Κρητικοί και ιδιαίτερα οι Χανιώτες.

Αυτή η εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που ανέφερα ταξιδεύει το νερό μας σε 14 χώρες του κόσμου αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της Κρήτης μας, ταξιδεύει σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου και βέβαια στην Ηπειρωτική Ελλάδα!

Σε αυτή την αξία αναφέρθηκα και θα συνεχίσω να αναφέρομαι! Γνωρίζοντας την εταιρεία από την ίδρυση της και ζώντας την καθημερινότητά της θεωρώ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω την πραγματική αξία και όχι την αξία της μετοχής. Πραγματική αξία που απορρέει από όσα ανέφερα παραπάνω και η οποία δεν αποτιμάται μόνο με οικονομικούς όρους.

Στα επιμέρους του δημοσιεύματος. Σε οικονομικούς όρους τώρα η πραγματική αξία θα πρέπει να αποτιμάται με τα αποτελέσματα του 2023 και την αναμενόμενη αξία των επόμενων ετών , όχι με τα αποτελέσματα 2 ετών πίσω, στατικά δηλαδή και μειωμένα!

Τα αποτελέσματα του 2023 δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν πριν την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από την Γενική Συνέλευση. Μετά την έγκριση και τη δημοσίευσή τους μπορώ να αναφέρω ότι η αξία της εταιρείας αυξήθηκε από 8 έως 10εκ. ευρώ! Τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 γνωστοποιήθηκαν στους μετόχους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ως είθισται άλλωστε! Παρόλα αυτά η «αποτίμηση» έγινε με αποτελέσματα 2 ετών πίσω! Έγινε με οικονομικούς όρους 2 ετών πίσω και όχι με οικονομικούς όρους βάσει αποτελεσμάτων 2023 και μελλοντικών αποδόσεων.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μετοχών από μετόχους της εταιρείας η θέση μου είναι ότι ο κάθε μέτοχος διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του όπως αυτός νομίζει καλύτερα. Τονίζω ότι προσωπικά ουδέποτε προέτρεψα για την μη πώληση των μετοχών ή το αντίθετο. Ο κάθε μέτοχος διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του όπως αυτός θεώρει καλύτερα.

Θεώρησα επιβεβλημένη τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο αποφυγής παρερμηνειών και σκοπιμοτήτων στο μέλλον».

Keywords
Αναζητήσεις
etanap-samaria-afxisi-tzirou-172-kai-diplasiasmos-kerdon.htm
Τυχαία Θέματα