Γ. Βρούτσης: Έδωσε στοιχεία για τη δραστηριότητα του ΣΕΠΕ

Στοιχεία για την ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Αυγούστου, έδωσε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός, από 1.1.2020 έως 31.8.2020 διενεργήθηκαν 12.904 έλεγχοι για εργασιακές σχέσεις και επιβλήθηκαν 2.051 πράξεις επιβολής προστίμων συνολικού ύψους 6.542.517 ευρώ. Το ως άνω

διάστημα διενεργήθηκαν 10.063 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια και 1.187 έλεγχοι ειδικών επιθεωρητών, μετά τους οποίους επιβλήθηκαν 105 πράξεις επιβολής προστίμων συνολικού ύψους 428.500 ευρώ. Το σύνολο των ελέγχων το 8μηνο του 2020 είναι 24.154, και επιβλήθηκαν 2.502 πρόστιμα ύψους 7.740.000 ευρώ.

Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι σε δύο μήνες 500 ειδικά τάμπλετς θα είναι στα χέρια των επιθεωρητών που θα κάνουν πλέον εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους και πρόσθεσε ότι με το επικείμενο νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας και της αναβάθμισης της ΕΡΓΑΝΗΣ, θα καθιερωθεί το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργαζόμενου, στοιχεία που θα βελτιώσουν την ελεγκτική αποτελεσματικότητα και του ΣΕΠΕ, αλλά και γενικά της διοίκησης.

Τα στοιχεία δόθηκαν από τον υπουργό στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη η οποία αφορούσε καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα στις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών στα δημόσια νοσοκομεία Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) Δαφνί και στο Παίδων Αγία Σοφία. Ο βουλευτής ανέφερε ότι ενώ το ΨΝΑ πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και εισφορές εργαζομένων για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, η εργολαβική εταιρεία συνεχίζει να μην καταβάλει νόμιμες αποδοχές και εισφορές. Επικαλέστηκε επίσης καταγγελίες ότι τα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης δεν διατίθενται, σύμφωνα με τη σύμβαση. Είναι αραιωμένα. Συχνά δεν φέρουν ετικέτες στοιχείων κατασκευής και προέλευσής τους. Δεν αναγράφουν τον τρόπο και οδηγίες προφύλαξης της χρήσης τους, ενώ συνέχεια παρουσιάζεται ανεπάρκεια και αυτών των ειδών.

Αναφορικά με την εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό, ο υπουργός ενημέρωσε ότι μετά τη διαπίστωση παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, επιβλήθηκαν το 2019 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.500 ευρώ για τις παραβάσεις της μη τροποποίησης ωαρίου και μη ανάρτησης πίνακα προσωπικού. Το 2020 επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 ευρώ για παράβαση μη καταβολής ημερομισθίων βάσει νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου ωρομισθίου, με την επισήμανση ότι η ανωτέρω επιχείρηση δεν είχε υποβάλει μέχρι τότε έγγραφες εξηγήσεις, όπως είχε κληθεί.

Ωστόσο, στις 14/11/2020 η επιχείρηση υπέβαλε στην τοπική υπηρεσία αίτηση θεραπείας και σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα από τα οποία προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι, βάση των ατομικών τους συμβάσεων εργασίας, απασχολούνται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και πραγματοποιούν δύο διαλείμματα ημερησίως άνευ αποδοχών εντός του χρόνου εργασίας τους. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου του 2020, προέκυψε ότι αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων, αφαιρουμένου και του χρόνου των διαλειμμάτων τους, οι καταβαλλόμενες αποδοχές τους δεν υπολείπονται του νομοθετημένου κατώτερου ημερομισθίου.

Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι υπήρξε μία αίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς τον Φεβρουάριο του 2020 που είχε υποβληθεί από εργαζόμενη του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" με την ειδικότητα της καθαρίστριας. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης διαφοράς ήταν η μη καταβολή αποδοχών αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας και επιλήφθηκε το ΣΕΠΕ με εξόφληση της εργαζόμενης. Η υπηρεσία διενήργησε έναν ακόμη επιτόπιο έλεγχο στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" κατόπιν καταγγελίας, και διαπιστώθηκε δεν υφίσταται συνεργασία εξωτερικού συνεργείου καθαρισμού με το νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 20 Νοεμβρίου του 2020 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών δεν φορούσαν κατάλληλα υποδήματα ασφαλείας. Σε προηγούμενο έλεγχο που είχε γίνει στις 24/8/2020 στη συγκεκριμένη επιχείρηση καθαρισμού εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών-"Δαφνί" είχε διαπιστωθεί ξανά η μη χορήγηση και χρήση υποδημάτων ασφαλείας. Γι' αυτόν τον λόγο, η υπηρεσία του ΣΕΠΕ είχε προβεί σε επιβολή διοικητικών προστίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα