Γεραπετρίτης: "Οχι" στις καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις
«Ναι» στην «περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας και για ένταξη στο σύστημα ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών ιατρών», «όχι» όμως στην επέκταση της υποχρεωτικότητας, λέει, με συνέντευξή του στο ethnos.gr., ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που απευθύνει - και αυτός - πρόσκληση για εμβολιασμό σε όσους δεν το έχουν πράξει ακόμη.
Ξεκινώντας από τον «πόλεμο» κατά της πανδημίας,
Για το εμβόλιο ειδικότερα, χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβόλιο, είτε πρώτης, είτε αναμνηστικής δόσης, «φαίνεται ότι βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση με πενταπλασιασμό των νέων ραντεβού. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Το εμβόλιο μας προστατεύει 20 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και δημιουργεί ασπίδα για την προστασία των οικείων μας».
Σε ερώτηση για τυχόν επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, απαντά ότι «η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό διότι, είναι αμφίβολο το ουσιαστικό πρόσθετο όφελος που θα έφερε για τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό, ενώ πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι καμία χώρα του κόσμου δεν είχε επιβάλει γενικά το μέτρο αυτό».
Στα της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας διατυπώνει την εκτίμηση ότι «η δεκαετής οικονομική κρίση και η προϊούσα υγειονομική κρίση, έχουν πιστεύω σημαντικά αλλάξει την κοσμοθεωρία της πλειονότητας των πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν επιθυμούν πτωχευμένες πολιτικές ανέξοδης παροχολογίας και ασπόνδυλης πελατείας». Παραθέτει δε, στη συνέχεια της απάντησής του, σειρά στοιχείων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας: «Πράγματι οι οικονομικοί δείκτες φαίνεται σήμερα να βαίνουν πολύ ικανοποιητικά. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2%, έχουμε τον μεγαλύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης της ανεργίας στην Ευρώπη, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύονται σημαντικά, οι καταθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, με το ήμισυ να αφορά καταθέσεις νοικοκυριών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν θεαματικά με την εφαρμογή της πολιτικής μας για τη δεύτερη ευκαιρία και ο πραγματικός διαθέσιμος μισθός αυξήθηκε από 365 έως 1.615 ευρώ, λόγω της σημαντικής μείωσης στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές».
Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τρέχον έτος, «θα προχωρήσουμε σε προσεκτικές κινήσεις για τη δίκαιη κατανομή του νέου πλούτου που παράγεται», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει για το 2022 δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, επιδότηση αγροτών για το επαγγελματικό πετρέλαιο που χρησιμοποιούν, ενώ θα υπάρξει επέκταση των μειώσεων φόρων, της μη καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες».
Στο διαρκές ερώτημα, αν το 2022 θα μπορούσε να είναι εκλογική χρονιά, ο Γ. Γεραπετρίτης λέει ότι «η κυβέρνηση απολαύει σήμερα μοναδικής, για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης, εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, χωρίς εκπτώσεις σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η προκήρυξη εκλογών θα είχε νόημα μόνο για να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Όμως, δεν είναι μέσα στο γονιδίωμα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η άντληση πρόσκαιρων πολιτικών ωφελημάτων, που θα είχε ως ενδεχόμενο τίμημα να διακοπεί η πορεία ανάπτυξης και αποκατάστασης του διεθνούς κύρους της χώρας που έχουν δρομολογηθεί. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα λάβουν χώρα στον προβλεπόμενο συνταγματικά χρόνο λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», σημειώνει με έμφαση.
Για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει ότι «δεν είναι εύκολο για μια χώρα με ηγεμονική αυταρέσκεια, όπως η Τουρκία, να αποδεχτεί ότι η Ελλάδα έχει αναχθεί στον ισχυρότερο περιφερειακό πόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις πολύπλευρες συμμαχίες που έχει αναπτύξει, όπως με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ανάπτυξη διεθνών πρωτοβουλιών, όπως συνέβη με τη Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και τη Διακήρυξη της Med9, και τη διευθέτηση χρόνιων διεθνών εκκρεμοτήτων, όπως με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Η διεθνής αναβάθμιση της χώρας θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα έχει, επιτέλους, κυβέρνηση η οποία χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφειά της και πρωθυπουργό ο οποίος στέκεται άριστα στα διεθνή φόρα και αναγνωρίζεται ως μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά τέλος, τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της, αλλά «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών. Η Συνθήκη αυτή, παρά τα εγγενή της προβλήματα που είχαν εγκαίρως αναδειχθεί, αποτελεί από την κύρωσή της, διεθνή υποχρέωση των δύο χωρών, και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί αρνητικές μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του αντισυμβαλλόμενου μέρους. Για τον λόγο αυτό εξάλλου δεν έχουν έλθει ακόμη προς κύρωση στη Βουλή τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη μνημόνια».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος στην Αττική - Ποιες περιοχές θα μείνουν στο σκοτάδι
- Πήγαν να αγοράσουν ένα SUV κι έφυγαν… πλούσιοι
- Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ψιλικατζίδικο στις Συκιές
- Πώς να φορέσεις σωστά το cargo, το παντελόνι που όρισε τα '90s
- Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα ΝΔ, ανάκαμψη ΚΙΝΑΛ
- Ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ: Η εύκολη συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους
- Ευρώπη και ΗΠΑ βλέπουν θετικά την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το κλίμα
- Η πολυπόθητη συμφωνία της COP26 για το κλίμα έχει δύο πολύ μεγάλα κενά
- Mercedes-Benz: Ανακαλεί 12.000 οχήματα για λόγους ασφαλείας
- Γκάγκα: Δεν πεθαίνουν ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Χρηματιστήριο: Κέρδη 12,97% από τις αρχές του έτους για τον Γενικό Δείκτη
- Κικίλιας: Πάνω από 10 δισ. οι εισπράξεις από τη φετινή τουριστική σεζόν
- Κατανάλωση και τουρισμός, "κλειδί" για την επόμενη ημέρα της οικονομίας
- Γεραπετρίτης: "Οχι" στις καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις
- ΕΦΚΑ: "Πιάνουν δουλειά" 179 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, από 15 Νοεμβρίου
- Νέος Κλιματικός Νόμος: Τι προβλέπει για μεταφορές, ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανία
- Δήμας: Ξεκίνησε η β´ φάση του διαγωνισμού για την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ
- Σε εξέλιξη ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
- Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού οικοσυστήματος
- Βουλγαρία: Τρίτη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς στη χώρα
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Γεραπετρίτης: "Οχι" στις καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις
- Δήμας: Ξεκίνησε η β´ φάση του διαγωνισμού για την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ
- Κικίλιας: Πάνω από 10 δισ. οι εισπράξεις από τη φετινή τουριστική σεζόν
- Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού οικοσυστήματος
- Βουλγαρία: Τρίτη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς στη χώρα
- ΕΦΚΑ: "Πιάνουν δουλειά" 179 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, από 15 Νοεμβρίου
- Χρηματιστήριο: Κέρδη 12,97% από τις αρχές του έτους για τον Γενικό Δείκτη
- Νέος Κλιματικός Νόμος: Τι προβλέπει για μεταφορές, ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανία
- Σε εξέλιξη ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο κτίριο της Τροχαίας Πειραιά.
- Γ. Γεραπετρίτης: Καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν
- Στις Βρυξέλλες για το ΣΕΥ τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας
- Lloyd's: Το κλίμα είναι η «μεγαλύτερη ευκαιρία» που έχει δει ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος
- Εκκρεμείς συντάξεις: Πιάνουν δουλειά αύριο 15 Νοεμβρίου 179 λογιστές και δικηγόροι
- ΕΕ: Το μεγάλο και δύσκολο «στοίχημα» της πράσινης ανάπτυξης
- Δένδιας: Στις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα για το ΣΕΥ
- Βουλγαρία: Στις κάλπες για τρίτη φορά φέτος
- Ν. Αναστασιάδης: Οργανωμένα κάποιοι φρόντισαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά