Γιώτης: Γιόρτασε 90 χρόνια από την ίδρυσή της με ρεκόρ πωλήσεων το 2020

Η ιστορική βιομηχανία τροφίμων Γιώτης Α.Ε. γιόρτασε 90 χρόνια από την ίδρυσή της το 2020, επιτυγχάνοντας ρεκόρ πωλήσεων και συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα με αμείωτη ένταση. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο (δηλαδή η μητρική Γιώτης μαζί με τις θυγατρικές της) ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 111,221 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 20% έναντι 92,452 εκατ. ευρώ το 2019.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν

στο ποσό 52,995 εκατ. ευρώ έναντι 42,828 εκατ. ευρώ προηγούμενης χρήσης. Τα αποτελέσματα προ φόρων αυξήθηκαν 26,55% και ανήλθαν σε 9,442 εκατ. ευρώ από 7,461 εκατ. ευρώ το 2019. Η καθαρή κερδοφορία του ομίλου έφθασε τα 6,17 εκατ. ευρώ από 5,46 εκατ. ευρώ το 2019.

Παρά το ξέσοπασμα της πανδημίας, η διοίκηση της εταιρείας συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση επενδύσεων οι οποίες για τη χρήση του 2020 ανήλθαν στα 14,1 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιελάμβανε:
- Νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής και χώρου γραφείων καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της θυγατρικής ΣΤΑΜΟΥ Α.Ε. συνολικού ύψους 9,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της γαλακτοβιομηχανίας ΣΤΑΜΟΥ. Το νέο εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά εντός του Α’ εξαμήνου 2021.
- Την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και την προσθήκη νέου υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού στην εγκατάσταση της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. στο Αγρίνιο, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των εργασιών και των επενδύσεων ο όμιλος είχε το 2020 κατά μέσο όρο δανεισμό 36,523 εκατ. ευρώ με το μέσο επιτόκιο δανεισμού μόλις 2,42%, λόγω της υψηλής πιστοληπτικής της ικανότητας. Η εταιρεία διαθέτει και διαθέσιμα περίπου 12 εκατ. ευρώ, οπότε ο καθαρός δανεισμός υποχωρεί ισόποσα.

Εκτός των άλλων, η εταιρεία αύξησε το προσωπικό του ομίλου σε 655 εργαζόμενους από 590 την προηγούμενη χρονιά.

90 χρόνια Γιώτης!

Το 2020, κατά το οποίο ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και επηρέασε συνολικά την ανθρωπότητα, για την ΓΙΩΤΗΣ ήταν χρονιά ορόσημο, καθώς συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής ως ηγέτιδα εταιρεία στο κλάδο της διατροφής ανοίγοντας νέους δρόμους από το 1930 έως σήμερα: από τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, το Άνθος Ορύζης και το Άνθος Αραβοσίτου, τη φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το ΦΡΟΥΙ ΖΕΛΕ ΓΙΩΤΗΣ, το πρώτο επιδόρπιο στιγμής, τις τούρτες ΓΙΩΤΗΣ μέχρι την πρωτοποριακή σειρά SWEET & BALANCE, την πρώτη ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η ιστορία της ΓΙΩΤΗΣ αποτελείται από σημαντικές πρωτιές και καινοτομίες

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1930 από τον Γιάννη και τη Μαρία Γιώτη. Σήμερα, έχει αναλάβει τα ηνία η τρίτη γενιά της οικογενείας και η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο προϊόντων με περισσότερους από 300 κύριους κωδικούς.

Ανάπτυξη στο εξωτερικό αλλά και μέσω εξαγορών

Η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων μέσα από νέες επενδύσεις και νέα προϊόντα έχοντας ως προτεραιότητα την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Όμως εκτός από τη λειτουργική ανάπτυξης των υφιστάμενων εταιρειών η διοίκηση ενδιαφέρεται και αξιολογεί περιπτώσεις εξαγορών.

Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό αποτελούν μικρό τμήμα του συνολικού κύκλου εργασιών ήτοι 3,1 εκατ. ευρώ. Η μη ενίσχυση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό οφείλεται και στο ότι η ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά συνεχίστηκε και μάλιστα διψήφιο ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα