Η Αναλένα Μπέρμποκ αναζοπύρωσε τη φωτιά στην τιμή του φυσικού αερίου

Διψήφιο ποσοστό ανόδου για την τιμή του φυσικού αερίου στα 112,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Νέο άλμα τιμών περίπου 10% καταγράφουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σήμερα Δευτέρα στην ολλανδική πλατφόρμα, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές, μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock) ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να λάβει έγκριση στην υφιστάμενη μορφή του, επειδή δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία

της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

To φυσικό αέριο είναι υπό διαπραγμάτευση στα 112,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Annalena Baerbock μιλώντας στο κανάλι ZDF TV της γερμανικής τηλεόρασης την Κυριακή ανέφερε ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση -Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια».

«Η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει πάρει έγκριση για χρήση, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επικριτές του έργου λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και επίσης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, η οποία δεν θα έχει πλέον τα προσοδοφόρα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου, εάν ο αγωγός προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα