Η φορολογία και η αγορά εργασίας πυλώνες της ανταγωνιστικότητας

Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας διοργάνωσε την 10η διαδικτυακή συζήτηση, σχετικά με την Φορολογία και την Απασχόληση. Έναν τομέα που το Συμβούλιο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση καθ’ όλο το 2021.

Η Ελληνική Κυβέρνηση υπό την πίεση της πανδημίας αλλά και υπό το πρίσμα της μεγαλύτερης κατανόησης της σημασίας της ενίσχυσης της απασχόλησης στην οικονομία μέσω των επιχειρήσεων αποφάσισε μια σειρά από φορολογικά μέτρα.

Τα μέτρα αυτά καθώς και τις γενικότερες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με την ψηφιοποίηση του κράτους και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών δομών αλλά και τις υπό σχεδιασμό

μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και την επαγγελματική κατάρτιση παρουσίασε ο Υπουργός Απασχόλησης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός κατέληξε ότι το σπουδαιότερο όλων των ανωτέρω προσπαθειών αποτελεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα θεμελιώνουν την αξιοκρατία και την ύπαρξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τονίζοντας ότι, το ζήτημα της φορολογίας της εργασίας γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο ακολουθώντας ευθέως ανάλογα την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου, μας εξέπληξε ευχάριστα ενημερώνοντάς μας για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, που ψηφίστηκε μόλις προχθές στη Βουλή, με βάση την αρχή της αμοιβής με βάση την εργασία που εκτελείται δηλαδή τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τα αποτελέσματα που ανατίθενται σε κάθε υπάλληλο. Επίσης τόνισε, ότι η επιτυχία της υλοποίησης της ψηφιοποίησης των προσφερόμενων υπηρεσιών από την ΑΑΔΕ εξαρτάται κατά πολύ από την απόκτηση ψηφιακών γνώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Στη συνέχεια ο Στέφανος Μήτσιος, partner της ΕΥ, τόνισε τις επιπλέον απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε η φορολογία να καταστεί μεγαλύτερο κίνητρο για ένταξη στην τυπική αγορά εργασίας ικανοποιώντας τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο και τους ενδεχόμενους σοβαρούς επενδυτές αλλά και υπάρχουσες εν λειτουργία επιχειρήσεις .

Τέλος, ο Παναγιώτης Πόθος, Partner της νομικής εταιρείας Κυριακίδης Γεωργόπουλος μας παρουσίασε και την ανθρωποκεντρικότερη πλευρά των φορολογικών κινήτρων σε μία εποχή που τόσο ο άνθρωπος όσο και ο πλανήτης απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας. Τόνισε επίσης με τη σειρά του για την αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για την μισθωτή εργασία και την προσπάθεια εύρεσης άλλων ισοδύναμων πόρων για τα ταμεία.

Όπως ενημέρωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Γενική Διευθυντρία του Συμβουλίου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τόσο η φορολογία όσο και η αγορά εργασίας αποτελούν πυλώνες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της κάθε οικονομίας. Ειδικά, η αγορά εργασίας, επί δεκατίες κρατά από τις τελευταίες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την 111 από τις 140 χώρες του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία του WEF για το 2019.

Με τις προσπάθειες και τη συνεργασία όλων το Συμβούλιο θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους διαμορφωτές πολιτικής για μία στροφή σε μια προοδευτική φορολογική πολιτική, αυστηρότερη απέναντι στην απάτη, δεσμευμένη στην μείωση των ανισοτήτων και υποστηρικτική της εργασίας και της κλιματικής ουδετερότητας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Η φορολογία και η αγορά εργασίας πυλώνες της ανταγωνιστικότητας,