Η κόντρα για την επένδυση στο «Μυκονιάτικο χωριό»

Η εν λόγω επενδυτική κίνηση  προσέκρουε για αρκετό χρονικό διάστημα στην αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Μυκόνου.

Μια είδηση που ευχαρίστησε αρκετούς και δυσαρέστησε άλλους έβγαλε το πρόσφατο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εγκρίθηκε τουριστική επένδυση, δυναμικότητας 192 κλινών, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 60.324 τ.μ. που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά

της Μυκόνου στην θέση «Καραπέτης» στην Άνω Μερά.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο «για την ανάπτυξή του καθορίστηκαν ειδικοί όροι δόμησης που εγκρίθηκαν με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με το από 10.06.2020 ΠΔ (ΦΕΚ 304Δ΄/2020)».
Τονίζεται, δε, ότι «η πρόταση επιχειρεί να ενσωματώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη θέα στη θάλασσα και τη μεγάλη κλίση που κυμαίνεται από 25% έως 40% ή έως και 70% στο παράκτιο μέτωπο του ακινήτου χωρίς παράλληλα να θίγει τους περιορισμούς που συνοδεύουν την έκταση».

Η επενδυτική εταιρεία που υπάρχει πίσω από την συγκεκριμένη επένδυση είναι η «Blue iris» της AGC Equity Partners, ιδιοκτήτριας εταιρίας και του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ το ύψος της θα φθάσει τα 60 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επενδυτική κίνηση, που φέρεται να είναι, επί της ουσίας, η δημιουργία ενός ‘’Μυκονιάτικου χωριού’’ με καταλύματα συμβατά με την τοπική αρχιτεκτονική, προσέκρουε για αρκετό χρονικό διάστημα στην αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Μυκόνου, με φόντο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, ενώ υπήρχαν και προσφυγές, από πλευράς δημοτικής αρχής στη Δικαιοσύνη, με το τοπίο να μην έχει ξεκαθαρίσει εντελώς ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα