ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές φρούτων και λαχανικών
Τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στον καθορισμό των τιμών των ωποροκηπευτικών και της αλυσίδας εφοδιασμού της στην Ελλάδα αναλύει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Η έρευνα βασίστηκε σε συνδυασμό πολλών ερευνών και πηγών, ανάμεσα τους στοιχεία συλλογής κόστους από παραγωγούς, χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους, συνεντεύξεις με εμπλεκομένους και οργανισμούς, στοιχεία έρευνας καταναλωτών
Από τα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ του Ιουλίου 2024, προκύπτει ότι το κύριο κανάλι πώλησης για φρούτα και λαχανικά είναι η λαϊκή αγορά. Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα προϊόντα, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων φαίνεται ότι πραγματοποιείται από τις λαϊκές αγορές σε ποσοστό περί το 50%. Περίπου το 30% πραγματοποιείται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, 12% από οπωροπωλεία και 8% απευθείας από τον παραγωγό. Μεγαλύτερα ποσοστά, της τάξης του 34% φτάνει το κανάλι του σούπερ μάρκετ στις αγορές πατάτας και κρεμμυδιού, ενώ υψηλότερα ποσοστά επιτυγχάνει η λαϊκή αγορά σε ντομάτα 54%, πορτοκάλι 52% και μήλο 51%.
Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μέτρηση των βασικών πηγών κόστους ανά εμπλεκόμενο στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ως τελικό σημείο πώλησης το σουπερμάρκετ. Συγκεκριμένα μετρήθηκαν:
- Για τον παραγωγό: Νερό, Ηλεκτρική ενέργεια, Καύσιμα, Πρώτες ύλες (σπόροι, δενδρίλια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), Μισθοδοσία, Φύρα, άλλα κόστη (π.χ. διασφάλιση ποιότητας κ.α), Κόστος γης (π.χ. ενοικίαση), Logistics, Καθαρά κέρδη
- Για τον χονδρέμπορο: Logistics, Μισθοδοσία, Φύρα, Καθαρά κέρδη. Για τον Λιανέμπορο: Logistics, Μισθοδοσία, Φύρα, Κόστη πώλησης (π.χ. καταστήματος), Καθαρά κέρδη
- Και τέλος ο ΦΠΑ.
Όσον αφορά τους εμπλεκομένους, το μεγαλύτερο ποσοστό στη διαμόρφωση της τελικής τιμής προέρχεται από τον παραγωγό με ποσοστό 43%, μετά από το λιανεμπόριο 24%, από το χονδρεμπόριο 21% και από το κράτος μέσω του ΦΠΑ 12%. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί μέσα στα κόστη των εμπλεκομένων υπάρχουν και άλλα κόστη που σχετίζονται με το κράτος, όπως ο φόρος εισοδήματος επί των κερδών, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, ΕΝΦΙΑ, διάφορα τέλη και φυσικά οι εργοδοτικές εισφορές στη μισθοδοσία. Συνολικά εκτιμάται ότι πάνω από το 1/4 της τελικής τιμής διαμορφώνεται από τους φόρους του δημοσίου.
Όσον αφορά τις κατηγορίες κόστους, το μεγαλύτερο κόστος είναι των logistics σε ποσοστό 22% το οποίο περιλαμβάνει καύσιμα, μεταφορές και αποθήκευση. Ανάλογα το προϊόν, την αξία ανά μονάδα βάρους και τη διατηρισιμότητα αυτό διαφοροποιείται, αλλά σίγουρα είναι το πιο επιβαρυντικό.
Ακολουθεί το εργατικό-μισθολογικό κόστος σε ποσοστό 18%, το οποίο σημειώνεται ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αρκετά προβλήματα εύρεσης προσωπικού και στη συγκομιδή, αλλά και στο λιανεμπόριο. Ακολουθεί το κόστος ενέργειας με ποσοστό 14%, το οποίο εμφανίζεται σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, επίσης αυξημένο τα τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα κόστη είναι οι πρώτες ύλες με 12%, η φύρα με 9% και λοιπά κόστη 2%. Σημαντική κατηγορία είναι και το 12% για το ΦΠΑ.
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων των εμπλεκομένων συνολικά είναι 12%, τα οποία ανάλογα με το προϊόν παρουσιάζουν διακυμάνσεις, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα στο λιανεμπόριο με ζημίες σε κάποια προϊόντα.
Όσον αφορά την πορεία των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ των ερευνών δείκτη εκροών παραγωγού και του δείκτη τιμών καταναλωτή, τα τελευταία 4 χρόνια ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Συγκεκριμένα, οι τιμές των λαχανικών του παραγωγού έχουν αυξηθεί 46,1%, ενώ του καταναλωτή 31,8% και οι τιμές για τα φρούτα του παραγωγού 31,8% και του καταναλωτή 31,3%.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:
- Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά προϊόν
- Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού και οι τιμές τελικού σημείου πώλησης ακολουθούν παρόμοιες πορείες
- Το μεγαλύτερο κανάλι λιανικής πώλησης είναι οι λαϊκές αγορές και ακολουθεί το κανάλι του σουπερμάρκετ.
- Τα μεγαλύτερα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι οι φόροι, το μισθολογικό κόστος και τα logistics με διαφοροποιήσεις ανά προϊόν.
- Τα περιθώρια κέρδους για τους εμπλεκομένους καταγράφονται αρκετά χαμηλά και στο σύνολο τους είναι περίπου όσο και το σχετικό ΦΠΑ.
- Δεν υπάρχει κάποια κατηγορία κόστους με σημαντικές προοπτικές μείωσης. Το μισθολογικό κόστος δεν αναμένεται να μειωθεί, το κόστος ενέργειας επίσης δεν αναμένεται να μειωθεί. Το κόστος των logistics λόγω της πολυπλοκότητας της αγοράς (πολλοί μικροί παραγωγοί και δύσκολη γεωγραφία) και λόγω της φύσης των προϊόντων (νωπά) δεν έχει σημαντικά περιθώρια μείωσης. Ενδεχομένως καλύτερες καιρικές συνθήκες να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή και υψηλότερη παραγωγικότητα, το οποίο να βοηθήσει συνολικά τον κλάδο μέσω των οικονομιών κλίμακας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κομισιόν: Αυστηρή απάντηση για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια
- Κίτρινη κάρτα σε Ελλάδα από Κομισιόν για σιδηροδρόμους, διόδια, απόβλητα
- Η Κωτσόβολος γιορτάζει 4 χρόνια δίπλα στους gamers
- Χριστουγεννιάτικη καμπάνια της ΔΕΗ από την DDB Athens
- Deloitte για Πληροφορική και Επικοινωνίες: Oι προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, αγγίζοντας σε αξία αγοράς τα 10,4 δισ. ευρώ
- Ποια στρατόπεδα κλείνουν ή συγχωνεύονται μέχρι τέλος έτους
- Πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη με στόχο το Ισραήλ
- Οι πρώτες δηλώσεις του Άσαντ μετά την πτώση
- Η κλιματική κρίση επηρεάζει και τις τιμές στο λάδι
- Σε ιστορικά υψηλά ο κλάδος Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα – Θα φθάσει τα 10,4 δισ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές φρούτων και λαχανικών
- Χρηματιστήριο: Στις 1.460,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,62%
- Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,05%, στα 1,0498 δολάρια
- Salesforce: Το ΑΙ μπορεί να αυξήσει τα έσοδα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Ποια στρατόπεδα κλείνουν ή συγχωνεύονται μέχρι το τέλος του έτους
- H Lidl Ελλάς στηρίζει για 12η χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- ΔΕΗ: Νέες υπηρεσίες, εξυπηρέτηση και ωράριο καταστημάτων, με τις ανάγκες των πελατών στο επίκεντρο
- Β. Κορκίδης: Θετική παρέμβαση το «κούρεμα» των τραπεζικών χρεώσεων - Υπάρχει δρόμος ακόμη
- Enterprise Greece: Με 50 εταιρείες η Ελλάδα στην «Big 5 Global»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΑΑΔΕ: Βραβεύτηκε από το TADEUS ως «Εξαιρετικό Εθνικό Success Story» για το σύστημα εντοπισμού απάτης στην αγορά καυσίμων
- ΕΕ: Κυρώσεις για υβριδικές δραστηριότητες της Ρωσίας
- Χριστούγεννα: Από τη Βιέννη ως το Παρίσι οι Ελληνες αναζητούν τα πιο παραμυθένια τοπία
- Faz: Η Ελλάδα αναμένει δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 13,5 δισ. ευρώ
- Σε ιστορικά υψηλά ο κλάδος Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα – Θα φθάσει τα 10,4 δισ. ευρώ
- Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις για τις υβριδικές δραστηριότητες της Ρωσίας
- Ο Λίβανος ανοίγει ξανά την πρεσβεία του στη Δαμασκό
- Η ΕΕ υιοθέτησε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στοχεύει 52 πλοία από τον σκιώδη στόλο
- Η ΕΕ υιοθέτησε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στοχεύει 52 πλοία από τον σκιώδη στόλο
- Αύξηση 10,3% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα Μουσεία της χώρας εφέτος τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ