Ηλεκτροκίνηση: Πόσο κοστίζει η φόρτιση σε σταθμό;

Σίγουρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο οικονομικά από τα βενζινοκίνητα, αλλά πόσο; Ποια είναι η διαφορά του κόστους μεταξύ της φόρτισης στο σπίτι με την φόρτιση σε ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης;

Η ηλεκτροκίνηση επιστρέφει δυναμικά στην επικαιρότητα, ειδικά μετά την ΚΥΑ που υπογράφτηκε την Τρίτη που ανεβάζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» στα 65 εκατ. ευρώ και παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήματος για επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος κατά 4 μήνες.

Το κίνητρο λοιπόν για την αγορά επιστρέφει,

ωστόσο πολλοί είναι ακόμα αυτοί που έχουν απορίες γύρω από την φόρτιση και κυρίως το κόστος της. Σύμφωνα με ότι ισχύει, κάποιος που έχει την δυνατότητα να φορτίζει στο σπίτι (πρίζα σούκο ή οικιακός φορτιστής), τότε πληρώνει ανάλογα το οικιακό τιμολόγιο του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος που έχει επιλέξει. Από την άλλη, αν χρησιμοποιήσει κάποιο δημόσιο σταθμό φόρτισης τότε το κόστος καθορίζεται από τον τιμοκατάλογο που έχει ορίσει η εταιρεία στην οποία ανήκει ο εκάστοτε σταθμός.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας έχουν μπει στο «παιχνίδι» της ηλεκτροκίνησης και διεκδικούν ένα δικό τους κομμάτι από την «πίτα». Ήδη έχουν εγκαταστήσει τους δικούς στους σταθμούς στην Αθήνα και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές, ενώ κάποιοι από αυτούς προσφέρουν την υπηρεσία προς το παρόν δωρεάν (Protergia στον Δήμο Αθηναίων ή Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο ΚΠΙΣΝ). Ωστόσο, σύντομα οι χρεώσεις θα «τρέχουν» κανονικά!

Ποιοι είναι οι τρόποι φόρτισης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ποιοι είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ο πρώτος είναι χρησιμοποιώντας μία απλή πρίζα σούκο, ο οποίος όμως δεν είναι συνιστάται γιατί απαιτεί αρκετό χρόνο (στις περιπτώσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να χρειαστεί και ένα 24ωρο για μία πλήρη φόρτιση), αφού η ισχύς της δεν ξεπερνά τα 2,6 Kw. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω φορτιστή AC (εναλλασσόμενου ρεύματος, wallbox), οι οποίοι έχουν συνήθως ισχύ 11 και 22 kw και προσφέρουν μία πλήρη φόρτιση σε 4 με 6 ώρες. Ο τρίτος τρόπος είναι με σύνδεση σε ταχυφορτιστή DC (συνεχούς ρεύματος), η ισχύς του οποίου είναι από 50kw και πάνω και ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας του αυτοκίνητου μπορεί να φορτίσει σε 30 λεπτά από 30% έως και 50%.

Η φόρτιση σε μία πρίζα σούκο και σε φορτιστή AC μπορεί να γίνει και στο σπίτι , ωστόσο οι φορτιστές DC χρειάζονται διαφορετική υποδομή και είναι ακριβότεροι. Θα τους βρείτε σε δημόσια δίκτυα και σε επιλεγμένα σημεία φόρτισης.

Ποιο είναι το κόστος στους σταθμούς των δικτύων φόρτισης;

Το κόστος της φόρτισης σε ένα δημόσιο δίκτυο ποικίλει, αφού ο ταχυφορτιστής DC δίνει μεν την ταχύτερη φόρτιση, αλλά κοστίζει και περισσότερο σε σχέση με τον AC. Στην χώρα μας, αυτή την περίοδο υπάρχουν αρκετές εταιρείες που αναπτύσσουν συνεχώς τα δίκτυά τους, οι οποίες όμως προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις.

Για παράδειγμα η ΔΕΗ, με το δίκτυο της, ΔΕΗ Blue, το οποίο είναι απλωμένο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, για φόρτιση σε έναν φορτιστή AC 22-43kw χρεώνει 0,45 ευρώ/ανά kWh για τους επισκέπτες και 0,40 ευρώ / kWh για τα μέλη του ΔΕΗ Blue. Για την χρήση ενός ταχυφορτιστή DC 50-120Kw, το κόστος ανέρχεται σε 0,57 ευρώ/kWh για τους επισκέπτες και 0,52 ευρώ/kWh. Τέλος, η φόρτιση σε ταχυφορτιστή υψηλής ισχύος HPDC από 150 kW και άνω κοστίζει 0,64 ευρώ / kWh για τους επισκέπτες και 0,59 ευρώ/kWh για τα μέλη.

Άλλη μία εταιρεία που αναπτύσσει το δίκτυο φόρτισης της είναι η Helleniq Energy. Στους φορτιστές του δικτύου ElpeFuture μία πλήρης φόρτιση κοστίζει 0,45 ευρώ / kWh σε φορτιστή AC και 0,55 ευρώ / kWh σε φορτιστή DC. Ωστόσο αν κάποιος είναι εγγεγραμμένος χρήστης της εφαρμογής ElepFuture τότε η φόρτιση κοστίζει 0,40 ευρώ / kWh (AC) και 0,50 ευρώ / kwh (DC).

Keywords
Αναζητήσεις
ilektrokinisi-poso-kostizei-i-fortisi-se-stathmo.htm
Τυχαία Θέματα