Ηλεκτρονικός επόπτης δαπανών στο Δημόσιο

Νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται συμβάσεις, προμήθειες και τιμολόγια, με στόχο να είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς υπάρχει στις "αποθήκες" των φορέων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μέσω αυτής της κίνησης το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δύναται να περιορίσει ή και να τερματίσει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς θα μπορεί να διανείμει καταλληλότερα τις αναγκαίες δαπάνες ανά φορέα, τερματίζοντας παράλληλα

την οριζόντια μείωση δαπανών, που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε οργανισμούς.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι φορείς θα πάρουν εντολή από την κυβέρνηση να ξεκινήσουν το τιτάνιο έργο της απογραφής εξοπλισμού, συμβάσεων, με συγκεκριμένο κωδικό, ώστε να μπορέσει να γίνει η καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε το κάθε τι να δύναται να ελεγχθεί, ανά πάσα στιγμή, από το υπουργείο Οικονομικών και να γίνονται οι απαραίτητες συγκρίσεις τιμών.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η διακίνηση πλαστών παραστατικών, περιορισμός της φοροδιαφυγής και επιτάχυνση της αποπληρωμής ηλεκτρονικών τιμολογίων για δημόσιες προμήθειες.

Το μέσο με το οποίο θα επιτευχθεί αυτός είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η ανταλλαγή, δηλαδή, ψηφιακών τιμολογίων, μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων (επιχειρήσεων, Δημοσίου, φυσικών προσώπων), οι οποίες πραγματοποιούν μία εμπορική συναλλαγή. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την έκδοση και λήψη του εν λόγω παραστατικού, αλλά και το να γίνεται αυτοματοποιημένα κάθε διαδικασία που αφορούν αυτό, όπως η αρχειοθέτηση, η ανάκτηση και η διαχείρισή του. Ο όρος σαφώς δεν περιορίζεται μόνο στο παραστατικό, αλλά και σε έγγραφα προσφοράς, παραγγελιών, εντολών αγοράς και παντός είδους έγγραφο που θα μπορούσε να συνοδεύει μία συναλλαγή μεταξύ εμπορικών εταίρων.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το σημαντικό σε πρώτη φάση είναι να γνωρίζει το κράτος τις δαπάνες και το στοκ στις αποθήκες. Κατόπιν τούτου θα ξεκινήσει η δημιουργία της "κεντρικής αποθήκης", στην οποία θα απευθύνονται όλοι, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα αναλώσιμα.

Ο ηλεκτρονικός επόπτης δαπανών του Δημοσίου, θα δημιουργηθεί βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών, που θα ρυθμίζουν και θα "καθοδηγούν" τα πληροφοριακά συστήματα e-τιμολόγησης ώστε οι επιχειρήσεις να εκδίδουν e-τιμολόγια έγκυρα, με ενιαίους κανόνες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Keywords
Τυχαία Θέματα