Ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές με αυξήσεις από 8% έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου

Όλοι οι πάροχοι προχώρησαν σε ανατιμήσεις αδυνατώντας να απορροφήσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ακρίβυνε σε όλους τους προμηθευτές τον Ιούνιο το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές,σ ύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) , με το εύρος των αυξήσεων να κυμαίνεται από 11,66% μέχρι και 64,87%, έναντι του Μαίου.

Όλοι οι πάροχοι προχώρησαν σε ανατιμήσεις αδυνατώντας να απορροφήσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Για τον Μάιο η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (αγορά επόμενης ημέρας) έκλεισε στα 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη, στα 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι αυξήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται στη μικρότερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Μάιο η φθηνότερη τεχνολογία στην ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή οι ΑΠΕ, κατείχαν το 43,05%, ενώ το φυσικό αέριο ανήλθε στο 37,18%. Τον Απρίλιο οι ΑΠΕ είχαν μεγαλύτερο μερίδιο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα κατείχαν το 50,47%, όταν το φυσικό αέριο είχε περιοριστεί στο 28,76%.

Η διαφορά αυτή σε συνδυασμό και με τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση αυξήσεων. Το TTF τον Μάιο κινήθηκε ακόμη και πάνω από τα 34 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο κινήθηκε από τα 25 έως και τα 31 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η ΔΕΗ σε σχέση με τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έκανε τη μικρότερη αύξηση στο πράσινο τιμολόγιο για τους οικιακούς καταναλωτές. Ειδικότερα, στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται το "πράσινο" τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούνιο, από 10,656 το Μάιο, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα λόγω αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Για κατανάλωση από 500 κιλοβατώρες και πάνω η τιμή διαμορφώνεται στα 12,642 λεπτά από 11,736. Το νυχτερινό τιμολόγιο είναι στα 9,976 λεπτά από 7,866.

H Protergia ανακοίνωσε τιμή λιανικής 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μάλιστα μετά την έκπτωση συνέπειας καθώς πριν την έκπτωση συνέπειας η τιμή λιανικής ανέρχεται στο εκρηκτικό ποσό των 23,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Μάιο, η τιμή λιανικής ήταν 10,6 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφεται αύξηση 54,9%.

H Elpedison ανακοίνωσε ότι για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες η τελική χρέωση θα ανέρχεται στα 15,484 λεπτά και από αυτό το όριο και πάνω, η χρέωση θα είναι 17,984 λεπτά. Τους προηγούμενους μήνες, οι αντίστοιχες τιμές κινούνταν στα επίπεδα των 10-10,5 λεπτών άρα και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πολύ μεγάλες ανατιμήσεις από 55% έως και 70%.

Ο Ήρωνας ανακοίνωσε τιμή λιανική 0,16333 για το πράσινο τιμολόγιο του με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να έχει μεγάλες ανατιμήσεις 61,4%.

Ο πίνακας περιέχει τις τιμές που θα ισχύσουν για τον Ιούνιο και τις αντίστοιχες του Μαΐου με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ.

Keywords
Αναζητήσεις
ilektrosok-gia-tous-katanalotes-me-afxiseis-apo-8-eos-kai-70-sta-prasina-timologia-revmatos-iouniou.htm
Τυχαία Θέματα