ΗΠΑ: Άλλα 1,75 τρισ. δολάρια ρίχνει ο Μπάιντεν στην οικονομία

Τα πακέτα κοινωνικών δαπανών και αναβάθμισης των υποδομών που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα αλλάξουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας προς το καλύτερο, δήλωσε η υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν

Τα πακέτα κοινωνικών δαπανών και αναβάθμισης των υποδομών που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα αλλάξουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας προς το καλύτερο και θα οδηγήσουν σε μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Ο Μπάιντεν

ανακοίνωσε ένα σχέδιο δαπανών για την οικονομία και την κλιματική αλλαγή οικονομικού ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο, όπως είπε ο ίδιος, ένωσε τους Δημοκρατικούς στην αρχή, για να απορριφθεί στη συνέχεια από μέλη του κόμματός του. Οι προτάσεις αντιπροσωπεύουν «κάτι πραγματικά ιστορικό: μία νέα περίοδο επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης για όλους τους Αμερικανούς, σε όλη τη χώρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Γέλεν.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών να αυξάνονται κατά 5,4%. «Αυτό οφείλεται πραγματικά στην πανδημία», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο CBS News, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις υψηλότερες τιμές των καταναλωτικών αγαθών, αλλά και για το αν ο πληθωρισμός θα μειωθεί την επόμενη χρονιά. «Όπως πετύχαμε με την εκστρατεία εμβολιασμού και όπως πέτυχαν και άλλες χώρες, καθώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, πιστεύω αληθινά ότι αυτό θα υποχωρήσει και οι Αμερικανοί θα δουν ποσοστά πληθωρισμού κοντά στο 2%, τα οποία θέλουμε και στα οποία είναι συνηθισμένοι», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζο Μάντσιν, ανέφερε ότι το οικονομικό ύψος δαπανών του 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο κοινωνικό πακέτο και το πακέτο κλιματικής αλλαγής του Μπάιντεν δεν είναι τόσο υψηλό για τον ίδιο, χαρακτηρίζοντας το ως «διαπραγματεύσιμο».

Ωστόσο, σε μία αναπάντεχη πολιτική εξέλιξη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε τα σχέδια που υπήρχαν για την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών. Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί να ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τις κοινωνικές δαπάνες, που περιλαμβάνουν προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την προσχολική εκπαίδευση, αλλά και άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Κάποια από τα κυριότερα σημεία του σχεδίου αυτού είναι τα εξής:

-Η δωρεάν πρόσβαση σε μια προσχολική δομή για όλα τα παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί για έξι χρόνια.
- Επενδύσεις «ανθεκτικότητας» για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία και οι τυφώνες.
- Επιστροφή φόρων, ύψους 320 δισεκ. δολαρίων, για έργα πράσινης ενέργειας που αφορούν την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών καθώς και την παραγωγή «καθαρών» οχημάτων για ιδιώτες και επαγγελματίες.
- Στοχευμένα μέτρα για να αναζωογονηθούν οι καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών.
- Επενδύσεις ύψους 150 δισεκ. δολαρίων για τον τομέα της κατοικίας, με την κατασκευή ενός εκατομμυρίου ενοικιαζόμενων σπιτιών, επιδοτήσεις ενοικίου και βοήθεια στην απόκτηση στεγαστικού δανείου.

Άλλα μέτρα που προβλέπονταν αρχικά στο σχέδιο, τελικά εγκαταλείφθηκαν, όμως η εναρμόνιση, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, της γονικής άδειας και η επέκταση της Medicare ώστε να καλύπτονται οι ασφαλισμένοι για οδοντιατρικές και άλλες επεμβάσεις. Εγκαταλείφθηκε επίσης η σκέψη να φορολογηθούν οι 700 πλουσιότεροι Αμερικανοί ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «από τους πιο εύπορους Αμερικανούς και τις πιο κερδοφόρες εταιρείες» να καταβάλουν το τίμημα που τους αναλογεί.
Σ

ύμφωνα εξάλλου με τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπεται αύξηση των φόρων των μικρών επιχειρήσεων ή εκείνων που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα