Ισχυρές απώλειες 3,9% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χωρίς κανένα δείγμα συγκράτησης ή μαζέματος των απωλειών σε σύγκριση με την ήπια αντίδραση που βγήκε στις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο έδειξε να παραδίδεται στις διαθέσεις των πωλητών.

Με τις πωλήσεις να γενικεύονται στην πορεία της ημέρας καθώς η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών εξασθενούσε, το χρηματιστήριο έχασε τελικά με ευκολία τις 800 μονάδες κλείνοντας ουσιαστικά στα χαμηλά ημέρας και πλέον θα δοκιμάσει τη μακροπρόθεσμη στήριξη στις 780 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 789,66 μονάδες με απώλειες 3,9% και με εξαιρετικά υψηλό τζίρο

158,034 εκατ. ευρώ τα 11,64 εκ των οποίων σε πακέτα, ο FTSE 25 κατέγραψε πτώση 4,15% και υποχώρησε στις 1.889,19 μονάδες, όπως και ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε στις 517,77 μονάδες με πτώση 5,03%.

Οι δείκτες του ΧΑ δέχθηκαν έντονη πίεση από το άνοιγμα των συναλλαγών, ενσωματώνοντας με μία ημέρα καθυστέρηση (λόγω Καθαράς Δευτέρας) τις χτεσινές απώλειες των διεθνών αγορών, με τον ΓΔ να υποχωρεί έως και τις 788 μονάδες με -4%, την ώρα που οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έβγαζαν ανοδική αντίδραση που ξεπερνούσε το +2%.

Στην πορεία των συναλλαγών και με φόντο το θετικό διεθνές κλίμα έγινε μια προσπάθεια να βγουν άμυνες που έφεραν τον δείκτη ξανά πάνω από τις 800 μονάδες, ωστόσο το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση περιορίστηκε δραστικά έδωσε "σύνθημα" για νέο γύρο πωλήσεων που οδήγησαν τον ΓΔ σε χαμηλό άνω των 12 μηνών.

Έτσι, πλέον βρισκόμαστε πάνω στην κρίσιμη μακροπρόθεσμη στήριξη των 780 μονάδων, με το έντονο intraday trading να αυξάνει την ήδη εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα δυσχεραίνοντας περαιτέρω το κλίμα.

Την ίδια ώρα βέβαια, η αγορά δείχνει ότι προσφέρεται για stock picking, όπως έδειξε άλλωστε και η σημερινή κίνηση ορισμένων μετοχών (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Aegean),

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα καθορίσουν την πορεία των αγορών, καθώς όσο οι μάχες μαίνονται

η μεταβλητότητα και η νευρικότητα αναμένεται να παραμείνουν τα βασικά χαρακτηριστικά διεθνώς.

Έτσι, οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις σε κάθε επίπεδο είναι παραπάνω από επισφαλείς, την ώρα μάλιστα που εντείνεται η κρίση στις τιμές της ενέργειας, η οποία θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στις επιδόσεις πρώτου τριμήνου των εισηγμένων.

Με τους πωλητές να επικρατούν, η Κουέστ ηγήθηκε των απωλειών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ολοκληρώνοντας με ισχυρές απώλειες 11%, ο ΟΤΕ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και κατέγραψε απώλειες 7,88% και η Coca Cola συνέχισε την πτωτική της πορεία με -6,55%.

Γενικότερα οι τραπεζικοί τίτλοι ήταν και σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (Πειραιώς -7,01%, Eurobank -6%, Alpha -5,44%), με θετική διαφοροποίηση της Εθνικής που περιόρισε τις απώλειές της στο -1,85%.

Αντίθετα, η Jumbo ήταν θετική από το άνοιγμα το συναλλαγών και ολοκλήρωσε στο +1,92%, ο Σαράντης επίσης κινήθηκε θετικά με +1,42%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος αλλά έκλεισε αμετάβλητη, και η Aegean παρουσίασε οριακές απώλειες 0,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα