Καφούνης: Το Εμπόριο είναι ο κλάδος που μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας

Ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας προς τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έστειλε στους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων επιστολή, τονίζοντας την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας προς τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη διατήρησης στοχευμένων μέτρων στήριξης, όπως τη συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, για όσο διάστημα ισχύουν ακόμα οποιασδήποτε μορφής περιοριστικά

μέτρα.

Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για εμπορικές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση των επιταγών τόσο για τους εκδότες όσο και για τους κομιστές, που έχουν δυσανάλογα επιβαρυνθεί έως σήμερα, αλλά και η μη επιστροφή μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είναι μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο το εμπόριο να συμπεριληφθεί στους κλάδους που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με βεβαιότητα να εκσυγχρονιστεί και να οδηγηθεί με σίγουρα βήματα στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, η ισχνή πορεία του εισερχόμενου τουρισμού και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας όπου οι αξίες των μισθωμάτων είναι υψηλές, επαναφέρουν στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα συνέχισης του καθεστώτος υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων. Επιπροσθέτως, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η μειωμένη κινητικότητα στην αγορά και το περιοριστικό μέτρο που ορίζει ανώτατο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος ένα άτομο ανά 16τμ, στην πραγματικότητα μειώνει την εμπορική αξία των ακινήτων.

Η στήριξη του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ενός ειδικού επιδοματικού προγράμματος ΕΣΠΑ, κρίνεται πλέον αναγκαία για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είχανε μεγάλη πτώση τζίρου και να εστιάσει επίσης στην παράμετρο του αδιαθέτου εμπορεύματος, που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα υψηλής εποχικότητας, τα οποία εάν δεν διατεθούν εντός της περιόδου, απαξιώνονται άμεσα.

Το αδιάθετο εμπόρευμα αποτελεί την σημαντικότερη αιτία αδυναμίας μεγάλης μερίδας εμπορικών επιχειρήσεων, να ανταποκριθούν στη πληρωμή των επιταγών που η εξόφληση τους μετατέθηκε αμέσως μετά την επαναλειτουργία της αγοράς. Εάν συνυπολογίσουμε την αδυναμία της πλειοψηφίας των μικρών επιχειρήσεων να καλύψουν τα κριτήρια χορηγήσεων από τις τράπεζες, γίνεται άμεσα αντιληπτό το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που θα φανεί στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα δύο συναλλασσόμενα μέρη, εκδότες και κομιστές. Για το λόγο αυτό το αίτημα του Ε.Σ.Α για την δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη στήριξη του Λιανεμπορίου και η ταυτόχρονη προετοιμασία των τραπεζών να ανταποκριθούν στην ανάγκες της αγοράς εγκαινιάζοντας νέους τρόπους χρηματοδότησης χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες εποπτείας, κρίνονται απολύτως απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Τέλος συνυπολογίζοντας όλα τα προαναφερόμενα, σας μεταφέρουμε το έντονο αίτημα της αγοράς που αφορά τη μετατροπή μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η κάθε επιχείρηση.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, έχει λάβει δυσανάλογα μικρή στήριξη σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας και επισημαίνουμε ότι σε περιόδους κανονικότητας ήταν μονίμως εκτός από σχεδόν όλα τα προγράμματα ενίσχυσης.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στοχεύουν αφενός στο να μην χάσουμε άδικα μετά την Πανδημία πολλές επιχειρήσεις που άντεξαν έως σήμερα και αφετέρου, με απόφαση του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, να αξιοποιηθεί και από το Εμπόριο μέρος των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που του αναλογεί, ως μελλοντικός μοχλός ανάπτυξης των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας για την ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις σας, είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση κρίνετε απαραίτητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα