Καρυτινός: Στροφή της Prodea στα logistics

Πρόκειται για κλάδο με μικρό κόστος κτήσης ανά τετραγωνικό μέτρο

Στις προοπτικές του κλάδου της αξιοποίησης ακινήτων και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο. Ειδικότερα, ο τομέας των αποθηκευτικών χώρων (logistics) παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω της εξαιρετικής θέσης της χώρας, της μεγάλης διακίνησης εμπορευμάτων από τα γύρω κράτη μέσω της Ελλάδας

και της αντοχής του κλάδου την περίοδο της κρίσης.

Ο κ. Καρυτινός επεσήμανε ότι η Prodea έχει σε εξέλιξη έργα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 έχουν ήδη υπογραφεί και αφορούν κυρίως κλάδους όπως κτίρια γραφείων και αποθηκευτικοί χώροι. Για τον κλάδο των αποθηκευτικών χώρων και της διαχείρισης εμπορευμάτων σημείωσε ότι θα επενδύσει εφέτος 50 εκατ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις αυτές αφορούν στο νέο συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο.

Για το σχέδιο του Πύργου του Πειραιά τόνισε πως «είναι ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023 και θα έχει μικτή χρήση», ενώ για το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο 200 δωματίων.

Η Prodea το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαφοροποιήσει το μείγμα των επενδύσεων, με τους χώρους logistics να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της, λόγω και των αλλαγών που επέφερε η πανδημία σε κάποιους κλάδους του real estate.

«Μέχρι τώρα η Prodea, επένδυε κυρίως σε γραφεία, καταστήματα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κάποιες αλλαγές όπως παράδειγμα το retail, που είχε κάποια προβλήματα αλλά και κάποιοι άλλοι κλάδοι αναδείχθηκαν λόγω των αλλαγών που συντελέστηκαν όπως για παράδειγμα η πανδημία, και απέκτησαν δυναμική, όπως για παράδειγμα τα logistics», ανέφερε ο επικεφαλής της Prodea.

Προς το παρόν ο κλάδος των logistics καταλαμβάνει μικρό ποσοστό επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Prodea, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό πρόκειται για έναν κλάδο με μικρό κόστος κτήσης ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς οι τιμές κυμαίνονται στα 500 με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, την στιγμή που στο retail αλλά και στους γραφειακούς χώρους οι τιμές φτάνουν στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό.

H Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον ειδικό κλάδο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα) με χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 2 δισ ευρώ και μεγαλύτερο μέτοχο - κατέχει το 98,15% των μετοχών - την CASTLELAKE, L.P.

[Η CASTLELAKE L.P. κατέχει, έμμεσα, το 63.39% των δικαιωμάτων ψήφου στην Prodea που κατέχεται άμεσα από την εταιρεία INVELREALESTATE (NETHERLANDS) IIBV και το 2.1% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία που κατέχεται άμεσα από την εταιρεία ANTHOS PROPERTIES A.K.E., όπως είχε ήδη γνωστοποιηθεί με την από 17/05/2019 γνωστοποίηση της εταιρείας CASTLE LAKE OPPRTUNITIES PARTNERS, LLC καθώς και το 29.81% των δικαιωμάτων ψήφου στην Prodea που κατέχεται άμεσα από την εταιρεία INVEL REAL ESTATE BV και το 2.85% των δικαιωμάτων ψήφου στην Prodea που κατέχεται άμεσα από την εταιρεία CL Hermes Opportunities L.P.]

PRODEA INVESTMENTSΚΑΡΥΤΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα