ΚΕΠΕ: Το πληθωριστικό σοκ έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά
«Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, βρισκόμαστε ακόμα σε μεταβατική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία, ως εκ τούτου, τα μέτρα ελέγχου των τιμών παραμένουν σημαντικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδεχόμενη (και σε κάποια στιγμή αναγκαία) απόσυρση μέτρων συγκυριακού χαρακτήρα πρέπει να συνδυαστεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού
Αυτό υπογραμμίζεται στην έβδομη Ανάλυση Επικαιρότητας για το 2024 με τίτλο «Εκτίμηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Αντικείμενο της εργασίας είναι η εκτίμηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για νοικοκυριά που ανήκουν σε διαφορετικές εισοδηματικές ομάδες. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, στο πλουσιότερο 20% και στο πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών. Δευτερευόντως, αντικείμενο της ανάλυσης είναι η κατ' αρχήν εκτίμηση του πλήθους των νοικοκυριών που εμφανίζουν δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν το εισόδημά τους, η προκαταρκτική ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών των νοικοκυριών και η προκαταρκτική εκτίμηση του βαθμού υπέρβασης.
Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση είναι πως το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ διεύρυνε την απόσταση των πλουσίων από όλες τις άλλες εισοδηματικές ομάδες. Επίσης, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, «Η αρνητική επίπτωση του πληθωρισμού και του ΔΤΚ στα φτωχότερα νοικοκυριά έχει πλέον συμβεί, αλλά το ενδεχόμενο να εδραιωθεί μία κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν ένα σταθερά υψηλότερο του μέσου όρου ΔΤΚ, δηλαδή η επίπτωση να μην είναι στιγμιαία, συνιστά παράμετρο ανησυχίας. Το θετικό νέο είναι πως οι αποκλίσεις από το μέσο όρο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Επομένως απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις στο επίπεδο ελέγχου των τιμών, αλλά η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί δεν είναι μεγάλη».
Η έρευνα
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών που καταναλώνουν τα νοικοκυριά διαφοροποιείται βάσει του εισοδήματος, των χαρακτηριστικών, αλλά και του κοινωνικού στάτους. Ακριβώς λόγω αυτών των διαφορών, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού δεν είναι οι ίδιες σε όλα τα νοικοκυριά. Η άνοδος των τιμών προκαλεί μείωση του όγκου της κατανάλωσης για κάποια αγαθά, επομένως, ακόμα και στην περίπτωση που η δαπάνη παραμένει σταθερή για το συγκεκριμένο αγαθό, το νοικοκυριό αντιμετωπίζει απώλεια ευημερίας λόγω της μειωμένης κατανάλωσης.
Επίσης, το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και τα χαρακτηριστικά των δανείων (π.χ. σε σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο), σε συνδυασμό με τη μεταβολή του εισοδήματος, παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Τέλος, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στον πλούτο των νοικοκυριών (κυρίως στην αξία της ακίνητης περιουσίας) επηρεάζουν το τελικό επίπεδο ευημερίας.
Με δεδομένους τους παραπάνω περιορισμούς, τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
(α) Η μεταβολή του ΔΤΚ των επιμέρους εισοδηματικών κατηγοριών ακολουθεί τις αντίστοιχες του Γενικού ΔΤΚ. Δηλαδή, από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των τιμών, η οποία χαρακτηρίζει όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες.
(β) Η σωρευτική αύξηση τιμών που αντιμετώπισε το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο. Ειδικότερα, την περίοδο 2020-2022, το μέσο επίπεδο των τιμών για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών είχε αυξηθεί κατά 15,6% έναντι 14,7% του μέσου όρου, ενώ κατά το 2022 ο πληθωρισμός των φτωχότερων νοικοκυριών ήταν υψηλότερος του μέσου όρου κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.
(γ) Το αντίθετο ισχύει για το πλουσιότερο 20% και 10% των νοικοκυριών. Η σωρευτική αύξηση των τιμών την περίοδο 2020-2022 διαμορφώθηκε σε 13,7% και 13,1%, αντίστοιχα, ενώ από το 2020 έως και το 2023 ο ΔΤΚ των πλουσιότερων νοικοκυριών υπολείπεται του μέσου όρου. Το 2022 το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών αντιμετώπισε πληθωρισμό κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο του μέσου όρου και κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα του πληθωρισμού των φτωχών.
(δ) Με εξαίρεση το 2022, το εύρος των αποκλίσεων του ΔΤΚ μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων νοικοκυριών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (κυμαίνεται σε περίπου στη μία ποσοστιαία μονάδα), αλλά η πληθωριστική κρίση του 2021-2022 είχε ως αποτέλεσμα από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και μετά ο ΔΤΚ των φτωχότερων να κινείται σταθερά άνω του μέσου όρου χωρίς να διαφαίνονται τάσεις σύγκλισης.
(ε) Η απόκλιση του ΔΤΚ των πλουσίων (πλουσιότερο 10%) από τον μέσο όρο είναι σημαντικότερη και εμμένουσα, ενώ το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση της απόκλισης.
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών που δεν αντικρίζονται από τρέχοντα έσοδα, τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
(α) Το 2022 το 40,9% των νοικοκυριών είχε δαπάνες που υπερβαίνουν το εισόδημά του. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 35,9%.
(β) Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τμήμα του φαινομένου οφείλεται στην απόκρυψη εισοδημάτων για λόγους φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, περίπου 1 στα 4 νοικοκυριά, που ανήκουν στο πλουσιότερο 10%, δηλώνει υπερβάλλουσες δαπάνες, ενώ το 53% των νοικοκυριών, με κύρια πηγή εισοδήματος το εισόδημα από περιουσία (κυρίως ενοίκια) και που ανήκει ταυτόχρονα στο πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών, δηλώνει υπερβάλλουσες δαπάνες.
(γ) Ωστόσο, η περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών της ομάδας των νοικοκυριών με μη αντικριζόμενες δαπάνες δείχνει ότι η διάσταση της απόκρυψης εισοδημάτων -μολονότι υπάρχει- δεν είναι κυρίαρχη. Ακόμα και με την υπόθεση ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά που δηλώνει υπερβάλλουσες δαπάνες αποκρύπτει εισοδήματα, το υπολειπόμενο μέγεθος διαμορφώνεται σε 32,7%, δηλαδή περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά.
(δ) Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα φτωχότερα νοικοκυριά, αφού το 79,2% και το 78,7%, αντίστοιχα, εμφανίζουν δαπάνες που υπερβαίνουν το εισόδημα.
(ε) Ο βαθμός υπέρβασης είναι υψηλότερος μεταξύ των νοικοκυριών με κύριο εισόδημα από επιδόματα ανεργίας (130,7%), από άλλα επιδόματα ή βοηθήματα (167,8%), καθώς επίσης και στις μονογονεϊκές οικογένειες (78,9%) και στα φτωχά νοικοκυριά (78,8%).
Εν κατακλείδι, οι άμεσες επιδράσεις του πληθωριστικού σοκ ήταν αρνητικές για τα φτωχότερα νοικοκυριά αλλά -κυρίως- δημιούργησαν προϋποθέσεις περαιτέρω διεύρυνσης της οικονομικής ανισότητας. Το σχετικά μικρό εύρος των αποκλίσεων του ΔΤΚ για διαφορετικές κατηγορίες νοικοκυριών δείχνει αφενός πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ελέγχου/αποκλιμάκωσης των τιμών και αφετέρου πως ο στόχος είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κύρια πηγή των αυξήσεων προέρχεται από τα τρόφιμα και την ενέργεια που επενεργεί τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις δαπάνες κατοικίας, η έμφαση πρέπει να προσανατολιστεί σε αυτά τα πεδία. Πέραν αυτών, σημαντική απόκλιση (εις βάρος των φτωχότερων) παρουσιάζεται και στις δαπάνες τηλεπικοινωνιών για τις οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, από την ανάλυση προκύπτει πως, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, βρισκόμαστε ακόμα σε μεταβατική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία, ως εκ τούτου, τα μέτρα ελέγχου των τιμών παραμένουν σημαντικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδεχόμενη (και σε κάποια στιγμή αναγκαία) απόσυρση μέτρων συγκυριακού χαρακτήρα πρέπει να συνδυαστεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών, με έμφαση στις αγορές στις οποίες παρατηρούνται υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.
Ωστόσο, το σημαντικό ποσοστό υπέρβασης των δαπανών έναντι του εισοδήματος υποδηλώνει πως οι παρεμβάσεις πρέπει να επεκταθούν και στο πεδίο της ενίσχυσης των πραγματικών εισοδημάτων, με στόχο τη μείωση των δαπανών που δεν αντικρίζονται από τρέχοντα εισοδήματα. Τα πλέον καθοριστικά ζητήματα αφορούν: (α) το κατά πόσο τα κοινωνικά επιδόματα θα αναπροσαρμοστούν βάσει του πληθωρισμού, (β) τον ρυθμό μεγέθυνσης της απασχόλησης και αντίστοιχα μείωσης της ανεργίας, (γ) τον ρυθμό μεταβολής των ονομαστικών μισθών και (δ) την εμβάθυνση των μέτρων στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανία: Η πανώλη εξαφανίζει το μέλλον της χοιροτροφίας;
- Aγροτικό ρεύμα: 10ετής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με μηδενικό επιτόκιο
- Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια νερού απο το 2025
- Νέα 10ετής ρύθμιση για αγροτικό ρεύμα – Ευνοϊκές προϋποθέσεις
- Θεσσαλονίκη: «Πρασινίζουμε τους Χορτατζήδες» - Περιβαλλοντική δράση του Γ.Σ. Ηρακλής
- Χαμενεΐ: «Να χαθεί από εδώ» η Δύση
- Έλληνας πολίτης σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ – Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ
- ΟΔΔΗΧ – Έκδοση τρίμηνων έντοκων: Στο 2,84% έπεσε η απόδοση
- Ο Σολτς καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ
- UBS: Πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν – Πού θα φτάσουν οι τιμές πετρελαίου και χρυσού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Amita Motion: Η Ημέρα Θετικής Ενέργειας 2024 χάρισε αξέχαστες στιγμές σε περισσότερους από 70.000 κόσμου
- Το Σάββατο ξεκινά η AUTO ATHINA 2024
- Τι προβλέπει για τεκμαρτό και τέλος επιτηδεύματος το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Επιχειρηματική αποστολή του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου στο Ιράκ, τον Δεκέμβριο
- ΚΕΠΕ: Το πληθωριστικό σοκ έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά
- Ν. Χαρδαλιάς: 21,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για 18 νέους παιδικούς σταθμούς
- Σταθεροποίηση τιμών στα σούπερ μάρκετ, το α΄ 9μηνο - Από 23 κατηγορίες, 10 κατέγραψαν μείωση και 13 αύξηση
- Θεσσαλονίκη: Επεκτάσεις οδικού ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ
- Η ΕΝΔΙΑΛΕ γιόρτασε 20 χρόνια επιτυχιών και προσφοράς στην Ανακύκλωση
- ΕΛΓΑ: Κλιμάκια στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών
- Τελευταία Νέα Businessnews
- ΚΕΠΕ: Το πληθωριστικό σοκ έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά
- Τι προβλέπει για τεκμαρτό και τέλος επιτηδεύματος το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Meteo: Η πυρκαγιά στην Κορινθία επηρέασε 65.000 στρέμματα
- Η ΕΝΔΙΑΛΕ γιόρτασε 20 χρόνια επιτυχιών και προσφοράς στην Ανακύκλωση
- Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις για πιστοποιήσεις προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
- ΕΛΓΑ: Κλιμάκια στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών
- Το Σάββατο ξεκινά η AUTO ATHINA 2024
- Αγρίνιο: Εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε δημοτικό σχολείο
- Ν. Χαρδαλιάς: 21,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για 18 νέους παιδικούς σταθμούς
- Amita Motion: Η Ημέρα Θετικής Ενέργειας 2024 χάρισε αξέχαστες στιγμές σε περισσότερους από 70.000 κόσμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: Επεκτάσεις οδικού ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- Σταθεροποίηση τιμών στα σούπερ μάρκετ, το α΄ 9μηνο - Από 23 κατηγορίες, 10 κατέγραψαν μείωση και 13 αύξηση
- Επιχειρηματική αποστολή του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου στο Ιράκ, τον Δεκέμβριο
- Σ. Φάμελλος για Μ. Ανατολή: Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας
- RND: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα ολυμπιακά ακίνητα
- Παγωμένα τον Αύγουστο τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις
- Check Point Software: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cyberint
- «Leafscapes of the Unseen»: Έκθεση της Βασιλικής Κούκου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
- Τελ Αβίβ: 20 ετών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης