Κίνδυνο χάους στα αεροδρόμια βλέπει η IATA

Για πρόκληση χάους στα αεροδρόμια εάν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν άμεσα στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για τον έλεγχο και τη διαχείριση των διαπιστευτηρίων που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης (αποδεικτικό αρνητικού τεστ και πιστοποιητικό εμβολιασμού) προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (International Air Transport Association-IATA).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η IATA, στην προ-κορονοϊού εποχή,

οι επιβάτες, κατά μέσο όρο, ξόδευαν περίπου 1,5 ώρες σε διαδικασίες στο αεροδρόμιο (check-in, αποσκευές, τελωνείο) για κάθε ταξίδι. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο αντίστοιχος χρόνος στο αεροδρόμιο αυξήθηκε σε 3 ώρες κατά την περίοδο αιχμής, με τον όγκο των ταξιδιωτών να αντιστοιχεί επί του παρόντος μόνο στο 30% περίπου των επιπέδων πριν από την πανδημία. Ως πιο χρονοβόρες διαδικασίες αναδείχθηκαν το check-in και ο συνοριακός έλεγχος, όπου τα διαπιστευτήρια υγείας ταξιδιού ελέγχονται κυρίως ως έντυπα έγγραφα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, χωρίς βελτίωση των διαδικασιών, ο χρόνος που αφιερώνεται για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να φτάσει τις 5,5 ώρες ανά ταξίδι όταν η κίνηση αποκατασταθεί στο 75% των επιπέδων πριν από την έναρξη της πανδημίας και στις 8 ώρες ανά ταξίδι όταν η κίνηση αποκατασταθεί πλήρως.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, τα αεροπορικά ταξίδια έχουν αλλάξει μορφή, επιτρέποντας στους επιβάτες να έχουν τον έλεγχο του ταξιδιού τους μέσω διαδικασιών αυτοεξυπηρέτησης. Αυτό επιτρέπει στους ταξιδιώτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο ουσιαστικά την ώρα που πρέπει «για να πετάξουν». Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων υγείας, λόγω της νόσου COVID-19, θα αναγκάσει τους ταξιδιώτες να ακολουθήσουν πιο χρονοβόρες διαδικασίες.

Οι λύσεις

Όπως αναφέρει η IATA, εάν οι κυβερνήσεις απαιτούν πιστοποιητικά υγείας COVID-19 για τα ταξίδια, η ενσωμάτωσή τους σε ήδη αυτοματοποιημένες διαδικασίες αποτελεί τη λύση για μια ομαλή επανεκκίνηση. Αυτό θα απαιτούσε παγκοσμίως αναγνωρισμένα, τυποποιημένα και διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά για τα τεστ διάγνωσης της COVID-19 και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Τα ψηφιοποιημένα πιστοποιητικά, κατά την IATA, έχουν πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων:

Αποφυγή πλαστών εγγράφων Μείωση συνωστισμού και χρόνου αναμονής στα αεροδρόμια Αύξηση της ασφάλειας Μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού μέσω της ανταλλαγής εγγράφων από άτομο σε άτομο

Παγκόσμια προσέγγιση

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA, τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της G7, η οποία ξεκινά στις 11 Ιουνίου, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις.

«Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν η συμφωνία G7 -με τη συμβολή της αεροπορικής βιομηχανίας- για την υιοθέτηση κάποιων κοινών προϋποθέσεων σχετικά με την Covid-19», προσέθεσε. «Το επόμενο βήμα θα ήταν η εφαρμογή και η αμοιβαία αναγνώριση αυτών των απαιτήσεων/προϋποθέσεων. Εάν η G7 λάμβανε τέτοιου είδους μέτρα, η ελεύθερη μετακίνηση θα μπορούσε να αποκατασταθεί απρόσκοπτα για το ένα τρίτο περίπου των ταξιδιών».

Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους θα ήταν επωφελές να συμφωνήσει η G7, σύμφωνα με την IATA, είναι:

Έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού βάσει των προτύπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συμπεριλαμβανομένων των κωδικών QR. Έκδοση πιστοποιητικών τεστ για τη διάγνωση της COVID-19, σύμφωνα με τις απαιτήσεις δεδομένων που ορίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Αποδοχή ψηφιακών πιστοποιητικών τεστ και εμβολιασμού στα σύνορα των χωρών. Όταν οι κυβερνήσεις απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να ελέγχουν τα διαπιστευτήρια ταξιδιού, θα πρέπει να αποδέχονται εφαρμογές φιλικές προς τους ταξιδιώτες, όπως το IATA Travel Pass, για να διευκολύνουν αποτελεσματικά τη διαδικασία. IATA
Keywords
Τυχαία Θέματα