Κομισιόν-Brexit: Οι διαπραγματεύσεις δεν εξαρτώνται από το ποιος είναι πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μετά το Brexit σχέση τους επαναλαμβάνονται σήμερα στο Λονδίνο, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν ελπίδες για το ξεπέρασμα των διαφωνιών, παρά τα πολύ περιορισμένα πλέον χρονικά περιθώρια.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα και σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν εξαρτώνται από το ποιος είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσoν αναφέρθηκαν το Σάββατο στην "πρόοδο" των συνομιλιών.

"Σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά οι μεγάλες διαφωνίες παραμένουν ", ειδικότερα στο θέμα της αλιείας και των εγγυήσεων που ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα των όρων του ανταγωνισμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Αντίστοιχη διαπίστωση έγινε και από την Ντάουνινγκ Στριτ: "Σημαντική διάσταση απόψεων παραμένει για ορισμένα θέματα, περιλαμβανομένης της αλιείας και του λεγόμενου πλαισίου του μη στρεβλωμένου ανταγωνισμού", δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς το μέσον του Νοεμβρίου θεωρείται καταληκτικό σημείο ώστε, εάν υπάρξει συμφωνία, να γίνει δυνατή η επικύρωσή της και η εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου 2021, στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μία μεταβατική περίοδος που θα επιτρέψει στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να διαπραγματευθούν μία συμφωνία για την μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, μία απότομη ρήξη των σχέσεων θα διαταράξει ακόμη περισσότερο τις ήδη ευάλωτες εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού οικονομίες.

Σε αυτήν την τεταμένη συγκυρία, βρετανικό νομοσχέδιο που ανατρέπει ορισμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Λονδίνο βάσει της συμφωνίας αποχώρησης εξετάζεται από την Βουλή των Λόρδων, όπου οι βουλευτές ετοιμάζονται να δώσουν αρνητική ψήφο, σε ένα ηχηρό ράπισμα προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Για τον βρετανό πρωθυπουργό, σκοπός του νομοσχέδιου είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου με την εγγύηση της απρόσκοπτης συνέχισης των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Οποιος και αν είναι ο σκοπός του, το νομοσχέδιο αποτελεί παραβίαση της συνθήκης του Brexit. Το θέμα απειλεί να δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στον ιρλανδικής καταγωγής νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον βρετανό πρωθυπουργό, την ώρα που το Λονδίνο επιδιώκει να διαπραγματευθεί μία φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία, να πέσει θύμα του Brexit", είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο ο Τζο Μπάιντεν.

"Αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, εγκαταλείποντας αυτές τις προτάσεις (νομοσχέδιο)", δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ στην εφημερίδα The Guardian.

Keywords
Τυχαία Θέματα