Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Την Παρασκευή οι αποφάσεις των ειδικών Είναι πολύ πιθανό να ληφθούν προληπτικά μέτρα μετά την εισήγηση της επιτροπής τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real FM, «αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις. Το πλάνο είναι να συζητήσουμε όλοι μαζί, όλα τα μέλη της επιτροπής για να δούμε ποια

θα είναι η πορεία μας αναφορικά με τα μέτρα. Την ατζέντα την καθορίζει το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση αν θέσει άλλες προτεραιότητες άλλα ζητήματα προς συζήτηση, όλα αυτά θα συζητηθούν στη διάρκεια της αυριανής τηλεδιάσκεψης».

Τα δεδομένα που θα εκτιμηθούν

Όσο για το αν πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε: «Υπάρχουν τα εξής δεδομένα που θα εκτιμηθούν για τη λήψη των αποφάσεων: Το δεδομένο είναι η εικόνα της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας είναι ακόμη σημαντική. Δηλαδή το σύστημα υγείας δεν έχει ελαφρύνει σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ, είμαστε περίπου στους 300 διασωληνωμένους, δεν είμαστε στους κάτω από 100 που ήμασταν πριν από το δεύτερο κύμα, υπάρχει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση στην κοινωνία που είναι πολύ σημαντικό και επίσης η περιοχή της Αττικής είναι το 40% του πληθυσμού. Παρ’ ότι είναι πολύ πρώιμη η μικρή έξαρση που παρατηρείται, συνυπολογίζοντας τις άλλες παραμέτρους, τον κίνδυνο, το μέγεθος του πληθυσμού, την κατάσταση του συστήματος υγείας, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν και εφόσον θα πρέπει να πάμε σε μια συντηρητική λήψη μέτρων ή όχι. Είναι πολύ πιθανό να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί εγκαίρως αυτή η έξαρση που παρατηρείται».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι υπάρχει ήδη μια εισήγηση της επιτροπής στην κυβέρνηση, σχολίασε:«Δεν το γνωρίζω, δεν έχει γίνει σύσκεψη στο μεταξύ. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση προς την κυβέρνηση, εκτός κι αν έχει γίνει από μερίδα ειδικών, οι οποίοι συζητούν μεμονωμένα με κάποια στελέχη της κυβέρνησης, αλλά επίσημα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον από την ολομέλεια της επιτροπής».

Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, σημείωσε: «Είμαστε σε μια κατάσταση η οποία πραγματικά δεν είναι άσπρο μαύρο, δεν είμαστε όπως στην περίοδο των αρχών του Νοεμβρίου που ήταν όλα ξεκάθαρα. Η εξέλιξη της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη έγινε σύντομα σε μια μικρή διάρκεια μιας εβδομάδας, αλλά παρ’ όλα αυτά, όταν ελήφθη το μέτρο για το κλείσιμο των σχολείων, η κατάσταση είχε προχωρήσει πάρα πολύ, οπότε εκεί η λήψη της απόφασης ήταν σχεδόν άσπρο ή μαύρο.

Η κατάσταση ήταν πολύ συγκεκριμένη, ήταν πολύ διαφορετική από το παρόν. Συνυπολογίζοντας τις άλλες παραμέτρους, ενώ παρ’ ότι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά μπορεί να οδηγηθούμε στη λήψη αυτής της απόφασης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος στο μέγιστο δυνατό και όσο ακόμη η κατάσταση είναι ελέγξιμη και η διασπορά είναι σε χαμηλά επίπεδα για να μην έχουμε πιο σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ προσωπικά όσο ακόμη δεν έχουμε συνεδριάσει και δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση, αλλά στο πλαίσιο αυτό, απαντώ ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη ανησυχητική, αλλά συνυπολογίζοντας τις άλλες παραμέτρους θα μπορούσαμε να λάβουμε απόφαση στο πλαίσιο μιας προληπτικής παρέμβασης», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο του αυτοματισμού ώστε το λιανεμπόριο να γίνεται με το click away στις «κόκκινες περιοχές» τόνισε: «Αυτό μας έχει απασχολήσει πολύ, αλλά επειδή είναι τόσες πολλές οι παράμετροι, που είναι καλύτερα αυτό να μην γίνεται αυτόματα. Έχουμε συμφωνήσει οι περισσότεροι από εμάς σ’ αυτό. Αλλά θα πρέπει να γίνεται σύσκεψη όλων των ειδικών και να βλέπουμε τα στοιχεία, γιατί είναι πολλά και ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της περιόδου της κάθε περιοχής να αποφασίζουμε πώς θα γίνεται η άρση ή η εντατικοποίηση των μέτρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα