Κορονοϊός: Γιατί η νέα παραλλαγή «Όμικρον» ανησυχεί τους επιστήμονες

Πρόκειται για την μετάλλαξη του κορονοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μποτσουάνα της νοτίου Αφρικής και ανιχνεύτηκε επίσης στην Ευρώπη και την Ασία. 

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Όμικρον» (Omicron), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική (Μποτσουάνα), αλλά ανιχνεύθηκε επίσης στην Ευρώπη και την Ασία - προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως, δεδομένου του αριθμού μεταλλάξεων, που μπορούν να εκκολαυθούν και να εξαπλωθούν ή ακόμα και των αντισωμάτων που μπορεί να αποφύγει η νέα

μετάλλαξη από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.
Ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής ώθησε τις χώρες να ανακοινώσουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες ερευνήσουν εάν τα εμβόλια τους για τον COVID-19 προστατεύουν και από τη νέα αυτή παραλλαγή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την Παρασκευή την παραλλαγή B.1.1.529 ή Omicron, ως "παραλλαγή ανησυχίας" του SARS-CoV-2, λέγοντας ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από άλλες μορφές κορονοϊού.
Η μέχρι τώρα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα» παραμένει κυρίαρχη παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 99% των περιπτώσεων και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Omicron θα μπορέσει να εκτοπίσει τη Δέλτα, δήλωσε ο Δρ. Graham Snyder, ιατρικός διευθυντής, πρόληψης λοιμώξεων και επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Αλλά η νέα παραλλαγή έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στο τμήμα του ιού που στοχεύουν τα τρέχοντα εμβόλια.
Οι μεταλλάξεις της Omicron είναι πιθανό να καταστήσουν ορισμένες θεραπείες για τον COVID-19 αναποτελεσματικές, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν να περάσουν αρκετές εβδομάδες πριν μπορέσουν να προσδιορίσουν τον τύπο της νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή, να προσδιορίσουν πόσο μεταδοτική είναι και να προσδιορίσουν πόσο έχει ήδη εξαπλωθεί.
Ορισμένοι σημειώνουν ότι άλλες παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένου της «Βήτα» η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική, αντικαταστάθηκαν τελικά από τη «Δέλτα».
Τα μεγαλύτερα ερωτηάματα που παραμένουν είναι εάν η προστασία από τα εμβόλια COVID-19 - από τα οποία έχουν χορηγηθεί σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως - θα αντέξουν και εάν θα έχουν ανοσία τα άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν και από τη μόλυνση Omicron;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα ο εμβολιασμός παρά τα σχετικά ερωτήματα με την αποτελεσματικότητά του έναντι της Omicron. Όλοι θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να φοράνε μάσκες, να αποφεύγουν τα πλήθη, να αερίζουν τα δωμάτια και να πλένουν τα χέρια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα