Κικίλιας: Καμία αναμονή για ΜΕΘ-Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες

Στις 1.082 πλέον οι κλίνες ΜΕΘ, ενώ άλλες 234 μπαίνουν στο ΕΣΥ έως το τέλος του έτους

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα.

Εν συνεχεία, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 δημιουργούνται 234 νέες, με το σύνολο των διαθεσίμων κλινών να φτάνει τις 1.082.

Σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε

ο υπουργός Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 - 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30,03% των συνολικών τεστ έναντι του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, καθώς τα τεστ διενεργούνται πλέον σε σημαντικό ποσοστό στα Κέντρα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid).

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ", σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας σε σχέση με τα εμβόλια, επεσήμανε πως πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα λάβει το εμβόλιο μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, και η προμήθεια θα γίνει βάσει αλγορίθμου.

Τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ένα πολυσύνθετο σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων και σημείων εμβολιασμού. Υπογράμμισε επίσης πως στη μάχη κατά του κορoνοϊού θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί.

Κοτανίδου: Η «καρδιά» του συστήματος είναι οι ΜΕΘ

Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η "καρδιά" του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κυρία Κοτανίδου.

«Οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κυρία Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Δείτε live:

Keywords
Τυχαία Θέματα