Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων – Πάνω από 500 θάνατοι τις τελευταίες οκτώ ημέρες

Η χώρα μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, θρηνεί συνολικά 1347 απώλειες με το σύνολο μέσα στον Νοέμβριο να ανέρχεται σε 793, όταν από την αρχή της πανδημίας ως τις 31 Οκτωβρίου, το σύνολο ήταν 626.

Επιμένει η ζοφερή εικόνα της εξάπλωσης του κορoνοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή, καθώς νέα «μαύρα» ρεκόρ σημειώθηκαν στον αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων μέσα σε μία ημέρα.

Ειδικότερα

την Παρασκευήανακοινώθηκαν 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες. 519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Θλιβερό ήταν το ρεκόρ των 72 νέων ,θανάτων που ανακοινώθηκαν με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τους 1.419.

Η χώρα μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, θρηνεί συνολικά 1347 απώλειες με το σύνολο μέσα στον Νοέμβριο να ανέρχεται σε 793, όταν από την αρχή της πανδημίας ως τις 31 Οκτωβρίου, το σύνολο ήταν 626.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότιτις τελευταίες οκτώ ημέρες καταγράφηκαν 24.524 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι τις ίδιες ημέρες ήταν 510.

Υπάρχει τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθειας και τις προσωπικές μας θυσίες, είπε ηκαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑκαι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου , κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.

«Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες όπως θα είναι και η επόμενη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλό». Τα δεδομένα που έχουμε από αναλύσεις ανά εβδομάδα, δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και την Β. Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις.

Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι στην Ευρώπη τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά και στο κακό νέο ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα είναι να κάνουμε ότι πρέπει ο καθένας ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο». Επικαλέστηκε τον διευθυντή του ΠΟΥ, ότι αν η χρήση της μάσκας φτάσεις στο 95% του πληθυσμού. Ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος

«Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά lockdown της Β. Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου. Εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες, καθώς οι διασωληνωμένοι πως θα αρχίσουν να αυξάνονται. «Η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, διαπιστώνοντας χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε εάν κάποιος στο περιβάλλον μας υπήρξε ασυμπτωματικός ή νόσησε ελαφρά». «Κανείς δεν είναι άτρωτος, έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε», είπε εν συνεχέια.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγοςΓκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως για ακόμη μια φορά, παρατηρείται η μεγαλύτερη διασπορά εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσε σε αυτό το πλαίσιο, πως το «ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ». Εκτίμησε ωστόσο πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε επίσης πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική βελτιώνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη, διατηρεί πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα.

11 ασθενείς 18 έως 39 ετών σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με το OPEN, 19χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου.

Επίσης δύο 27χρονοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Αθήνα και Πάτρα. Σύμφωνα με την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, συνολικά, 11 ασθενείς -όλοι άνδρες- της ηλικιακής ομάδας 18 έως 39 ετών νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή είναι κενές μόνο το 15% σε όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)

Την ίδια ώρα, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα