Χαρδαλιάς: Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Αυξήθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε περισσότερα από 9.000 μέσα σε μία εβδομάδα - Ανακατατάξεις στον επιδημιολογικό χάρτη.

Παπαευαγγέλου: Νέα έξαρση της πανδημίας με επίκεντρο τους νέους

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στην έξαρση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, κάνοντας ειδική μνεία στον μέσο όρο ηλικίας που πέφτει συνεχώς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Καθηγήτρια, ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε στα 23 έτη, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία σε δύο

εβδομάδες, ενώ τόνισε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως στην Αττική και νησιωτικές περιοχες.

Στην συνέχεια έκανε λόγο για τον δείκτη θετικότητας που έχει πάρει ξανά την «ανηφόρα» τις τελευταίες ημέρες, ενώ είπε πως η θετικότητα στα self tests τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Επίσης, πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι στην Αττική.

«Φταίει η χαλάρωση των μέτρων που συνδυάστηκε με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα» συνέχισε για να προσθέσει: «Ο συνωστισμός το βράδυ έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της εικόνας. Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων και είναι κάτω των 24 ετών».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Μαγιορκίνης: Επιδείνωση σε 33 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες

Για την εξέλιξη της πανδημίας, μίλησε στο πλαίσιο της συστηματικής ενημέρωσης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως δήλωσε, συνολικά στον κόσμο έχουν καταγραφεί από την αρχή 185 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 4 εκατ. θάνατοι.

Ανέφερε ότι στην Ευρώπη παρουσιάστηκε επιδείνωση της εικόνας με 44% περισσότερες διαγνώσεις και 4% περισσότερους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 33 παρουσίασαν επιδείνωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ισπανία να βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση.

Επίσης, επισήμανε πως στην Ελλάδα η αύξηση την τελευταία εβδομάδα ήταν 2,5 φορές περισσότερο, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ στις ΜΕΘ η μείωση των νοσηλευομένων ήταν 21%. Οι εισαγωγές ήταν κάτω από 50 την ημέρα.

Ακόμα δήλωσε πως έχουν διατεθεί 35 εκατ. self test σε 4,5 εκατ. πολίτες.

Ως προς τη μετάλλαξη Δ ανέφερε ότι έχει απομονωθεί σε 100 χώρες και ότι θα κυριαρχήσει, αλλά συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρδαλιάς: Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Σε ό, τι αφορά τη μάσκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (και τα Μέσα μεταφοράς) αλλά και στους ανοιχτούς με συγχρωτισμό.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες υπενθύμισε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης.

Όπως είπε «αποφασίστηκε να λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο με καθήμενους και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας, ενώ οι ποινές είναι αυστηρότατες για τους παραβάτες».

«Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, ή μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Για ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ανακατατάξεις στον επιδημιολογικό χάρτη

Ακόμα, όσον αφορά τώρα στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αυτός επικαιροποιείται ως εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2). Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2). Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης , Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που ορισμένα νησιά, όπως η Σαντορίνη, χαρακτηρίζονται ως Covid-free λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού, εμπεριέχονται πλέον στον επίπεδο 3, δηλαδή αυξημένης επιτήρησης.

Τι ισχύει σχετικά με τις μετακινήσεις:

Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται:

Για τους ενήλικες: α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Καλό θα είναι, όμως, να γίνονται self test.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα