Κορονοϊός: Συγκινεί το κίνημα νοσηλευτών που σπεύδουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από 20 νοσηλεύτριες και ένας νοσηλευτής από διάφορες περιοχές κινητοποιήθηκαν για να συνδράμουν.

Το παράδειγμα έδωσαν οι δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, οι οποίες έφθασαν λίγο πριν από τις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και αναμένεται ήδη από σήμερα να αναλάβουν καθήκοντα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του «Ιπποκρατείου», όπου νοσηλεύονται ασθενείς που παλεύουν με τη νόσο COVID-19.

Μία κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, απόδειξη ότι η χώρα μπορεί να γίνει «ένα» μπροστά

στον κίνδυνο, η οποία χαιρετίστηκε, συγκίνησε και αποτελεί μόνον την αρχή· άλλες πέντε νοσηλεύτριες από το «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής θα ριχτούν εθελοντικά στη μάχη για να υποστηρίξουν το «Ιπποκράτειο», καθώς και άλλες έξι νοσηλεύτριες και ένας νοσηλευτής από το Άργος και τα Ιωάννινα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια στιγμή, αρχίζει και η ενίσχυση του μετώπου των υγειονομικών με ιδιώτες ιατρούς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας δηλώνει ότι είναι ζήτημα χρόνου η υπογραφή σύμβασης για να αρχίζουν να εργάζονται και να σταθούν στο πλάι των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία οι πρώτοι 30 ιδιώτες ιατροί με ειδικότητες πρώτης γραμμής -πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι και γενικοί ιατροί.

Επί του παρόντος 175 ιδιώτες ιατροί έχουν εκφράσει πρόθεση να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, σύμφωνα με τον κ. Νίτσα και η σχετική νομοθετική διαδικασία είναι εν εξελίξει -αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργείου Υγείας ώστε η σύμβαση να έχει εξάμηνη ισχύ με δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα εξάμηνο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.

«Αυτή τη στιγμή το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να ενισχυθεί σε οργανικό μόνιμο προσωπικό και να διαφοροποιηθούν οι αμοιβές των νοσηλευτών και των γιατρών, οι οποίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όλα αυτά θα τα δούμε μετά το τέλος της πανδημίας, διότι δεν φτάνουν μόνο τα χειροκροτήματα αλλά θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις» ανέφερε χθες ο κ. Νίτσας.

Στις διατάξεις τροπολογίας που έχει στηρίξει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή για την ενίσχυση του πεδίου της δημόσιας Υγείας περιλαμβάνεται πέραν της μετακίνησης προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα στις δομές του ΕΣΥ και η απασχόληση συνταξιούχων ιατρών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών ανέρχονται σε 905, βάσει της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, γεγονός που δεν μαρτυρά τάση αποκλιμάκωσης, παρότι η πόλη διανύει πλέον την τρίτη εβδομάδα καραντίνας. Γεωγραφικά στη Βόρεια Ελλάδα καταχωρούνται και οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό. Οι διασωληνωμένοι είναι 259 βάσει των τελευταίων στοιχείων.

«Ευχηθείτε μας να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ορκιστήκαμε, να υπηρετούμε τον άνθρωπο» ήταν η δήλωση με την οποία αναχώρησε χθες για τη δοκιμαζόμενη Θεσσαλονίκη η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι στη θέση των συναδέλφων της ή των ασθενών που χρειάζονται βοήθεια, θα μπορούσε να βρίσκεται η ίδια ή οποιοσδήποτε δικός της άνθρωπος.

Υποδειγματική πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς που αξίζει σεβασμού, χαρακτήρισε την εθελοντική μετάβαση των νοσηλευτριών από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από πλευράς του, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «αυτά τα νέα κορίτσια από την Κρήτη μπήκαν στο αεροπλάνο, πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να μπουν μέσα στις ΜΕΘ, στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνεται, να βοηθήσουν συναδέλφους τους και να βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές εκεί που υπάρχει τεράστια πίεση. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα εξαιρετικό, ένα μήνυμα αγάπης, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αλληλοστήριξης. Δεν μπορώ να σκεφτώ την Ελλάδα διαφορετικά, τη σκέφτομαι μόνο έτσι σε αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης»

Keywords
Τυχαία Θέματα