Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Ο Πούτιν καλεί τα ουκρανικά στρατεύματα να ανατρέψουν τον Ζελένσκι -  Το ΝΑΤΟ ενισχύει τα στρατεύματα σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Β. Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η ρωσική εισβολή ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της και να πολιορκεί το Κίεβο , ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Τα βλέμματα από όλο τον πλανήτη στρέφονται στο Κίεβο, όπου εξελίσσεται

η πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Όπως είπε ο Πούτιν, στις μάχες δεν συμμετέχουν Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά εθνικιστές, τους οποίους συνέκρινε με τρομοκράτες. «Οι μάχες δεν δίνονται με τακτικά στρατεύματα, οι Ουκρανοί εθνικιστές παίζουν τον ρόλο των αποσπασμάτων» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: Μην επιτρέψετε στους νεοναζί και (Ουκρανούς ριζοσπαστικούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους πρεσβυτέρους σας ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε ο Πούτιν. Και συνέχισε: «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Στην ουσία, ο Πούτιν κάλεσε ουσία τα ουκρανικά στρατεύματα να ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας, καθώς ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση για τον διάλογο, τον τερματισμό των μαχών.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να στείλει στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπεία για συνομιλίες με την Ουκρανία. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία. Ο Ουκρανός από την πλευρά του αντιπρότεινε η συνάντησή τους να γίνει στην Βαρσοβία (πρωτεύουσα της Πολωνίας), αλλά κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν μπορεί να είναι, αφού η Πολωνία ανήκει στο ΝΑΤΟ και τις τελευταίες μέρες οι κυρώσεις στην Ρωσία είναι τεράστιες.

Μετά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο θέτει ευθέως θέμα τόσο για τη Σουηδία, όσο και για τη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας ως «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανια.

Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ καλεί σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου δια στόματος του γγ , Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών-μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενη και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτό τον πόλεμο, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή έπειτα από αυτή την πράξη.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον γγ της Νατοϊκής Συμμαχίας ο οποίος επανέλαβε ότι η συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα