Κωτσόβολος: Ανάπτυξη 7,6% και επέκταση στο εξωτερικό με αφετηρία την Κύπρο

Στα 579 εκατ. ευρώ ο τζίρος για το  οικονομικό έτος 2020-2021. Οι σημαντικές κινήσεις στα logistics και όσα προβλέπει το επενδυτικό πλάνο ύψους 13 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Την ανοδική της πορεία συνέχισε και το οικονομικό έτος 2020–2021 η Κωτσόβολος, κατορθώνοντας να καταγράφει αύξηση πωλήσεων που ανέρχεται στο 65%, τα τελευταία 7 χρόνια. Συγκεκριμένα, για το οικονομικό έτος 2020-2021 (1/5/2020-30-/4/2021) ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα €579 εκ., σημειώνοντας αύξηση 7.6%, σε σχέση

με το προηγούμενο οικονομικό έτος 2019-2020, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €43.8 εκ., από €43.6 το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €20.9 εκ., από €22.4 το 2019-2020. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος ανήλθαν στα €11 εκ., από €11.4 το προηγούμενο έτος και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 114%, φτάνοντας τα €76.6 εκ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος - Dixons South East Europe τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ περισσότερα εάν τα lockdowns δεν είχαν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει η Κωτσόβολος στα φυσικά καταστήματα της. Όπως σημείωσε των 30% των κερδών της αλυσίδας προέρχεται από τις υπηρεσίες.

Ανάπτυξη σε μια ιδιαίτερη χρονιά
Η Κωτσόβολος κατόρθωσε στην κατηγορία Computing, να παρουσιάσει αύξηση 33% οδηγούμενη κυρίως από την ανάγκη να υποστηριχθεί η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία, ενώ οι πωλήσεις συσκευών Κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 32%, οδηγούμενες από τις πωλήσεις των smartphones αλλά και των tablets του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα». Με την επισκεψιμότητα στο kotsovolos.gr να φτάνει τις 90 εκ. επισκέψεις, οι πωλήσεις του Ηλεκτρονικού Καταστήματος αυξήθηκαν 180%, ενώ οι πωλήσεις του Τηλεφωνικού Κέντρου, σημείωσαν αύξηση 221% σε ετήσια βάση.
Όλα αυτά συνέβησαν σε μια χρονιά που η συνολική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα παρέμεινε σχετικά σταθερή λίγο πάνω από τα 2 δις ευρώ, με διαφορετικές τάσεις να καταγράφονται μεταξύ των κατηγοριών. Αναφοράς χρήζει η υποχώρηση της τάξης του 7.01% στις λευκές συσκευές, με τα στεγνωτήρια να γνωρίζουν την μεγαλύτερη πίεση και να ακολουθούν οι κατηγορίες της ψύξης και των πλυντηρίων πιάτων. Από την άλλη σημαντική αύξηση καταγράφηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα tablet. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως οι κονσόλες ψυχαγωγίας κατέρρευσαν λόγω της μεγάλης προσμονής αλλά και της χαμηλής εώς ανύπαρκτης διαθεσιμότητας στα νέα μοντέλα. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βασιλάκος υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα τελευταία μοντέλα xbox και Playstation, και περιμένουν να λάβουν το προϊόν εδώ και μήνες

Σημαντικές κινήσεις στα Logistics
Η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2020-2021, εντατικοποίησε σημαντικά τις επενδύσεις της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων της, αλλά και στην εισαγωγή αυτοματισμών επόμενης γενιάς στην εφοδιαστική της αλυσίδα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας μέχρι και το «τελευταίο μίλι». Προσάρμοσε το επιχειρησιακό της μοντέλο, επενδύοντας σε έργα όπως ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος διανομής, εισάγοντας στον στόλο της τα Kvans για άμεσες παραδόσεις, ακόμα και εντός της ίδιας ημέρας. Τα Kvans είναι 120 μικρά φορτηγά που αξιοποιήθηκαν για παραδόσεις μικρών και μεσαίων μεγέθους προϊόντων από τα τοπικά καταστήματα και τους εργαζομένους της αλυσίδας. Συνδυάστηκαν δε με μια σειρά από21 συνολικά μικρές εταιρείες couriers (Κ-couriers) σε μια κίνηση που αύξησε τον συνολικό στόλο στα 420 οχήματα. Επίσης μετέτρεψε σε dark stores κάποια από τα καταστήματα της κατά την περίοδο των lockdowns. Μετατρέποντας τα ανενεργά φυσικά σημεία σε βασικό κρίκο της εφοδιαστικής της αλυσίδας κατόρθωσε το 46% των παραδόσεων small box να έχει προετοιμαστεί από τα dark stores, που προετοιμάζουν 6.000 παραγγελίες την ημέρα ακόμη και με ανοιχτά τα καταστήματα. Παράλληλα δημιούργησε 75 σημεία παραλαβής προϊόντων, τα Quick Points, που βρίσκονται έξω από τα καταστήματα Κωτσόβολος,. Τα Quick Points ήδη αποτελούν σημεία παραλαβής προϊόντων και για τα είδη της εταιρείας ZAKCRET SPORTS και των brands της Sneaker Cage, District75 και Outletcenter ενώ στόχος της Κωτσόβολος είναι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες είδους συνεργασίες με retailers από άλλους κλάδους.

13 εκατ. ευρώ επενδύσεις για την τρέχουσα χρονιά
Για την τρέχουσα οικονομική χρονιά 2021-2022, η Κωτσόβολος δρομολογεί μια σειρά από σημαντικές κινήσεις και επενδύσεις, λαμβάνοντας σημαντικά υπόψη της τις σημαντικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί στην αγορά μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, είναι πως και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων η επισκεψιμότητα στα φυσικά σημεία της αλυσίδας είναι περίπου 25% μειωμένη ενώ ακόμη το online και τα εναλλακτικά κανάλια διάθεσης αντιστοιχούν σε πάνω από 30% του τζίρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κωτσόβολος έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 13 προχωρώντας σε αύξηση των επενδύσεών της κατά 20%, με ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις τεχνολογίας σε εννέα διαφορετικούς τομείς στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε στοχευμένες επενδύσεις σε ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων της, όπως νέα καταστήματα (4), μεταστεγάσεις (3) και ανακαινίσεις (4).
Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, για τις επόμενες δυο χρονιές προβλέπονται ακόμη υψηλότερες επενδύσεις καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο πολύ μεγάλο logistics center και να επενδύσει σημαντικά στις τεχνολογίες που θα περιλαμβάνει. Παράλληλα ενώ ήδη αποτελεί τον πρώτο retailer στον κόσμο με ενιαία πλατφόρμα σε όλα τα κανάλια έχει θέσει στόχος να γίνει 100% cloud native retailer

Η είσοδος στην Κύπρο
Επιπρόσθετα, η Κωτσόβολος ανακοίνωσε και την επέκτασή της στην Κυπριακή αγορά, ανοίγοντας δύο φυσικά καταστήματα στο κέντρο της Λευκωσίας (2.100 τμ) και στην Λεμεσό (2.080 τμ). Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ένα soft launch ενώ επίσημα το πιθανότερο είναι τα δυο καταστήματα να ανοίξουν επίσημα τις πόρτες τους την Δευτέρα 12 Ιουλίου. Την παρουσία της Κωτσόβολος στην Κύπρο συμπληρώνει ένα άρτια καταρτισμένο, σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά και το ηλεκτρονικό κατάστημα kotsovolos.cy, με τον κ. Βασιλάκο να σημειώνει πως στόχος είναι η κατάκτηση μεριδίου αγοράς 35% (τζίρος περίπου 50 εκατ. ευρώ) μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί το πρώτο βήμα όσον αφορά την επέκταση της αλυσίδας εκτός συνόρων και η πορεία του εγχειρήματος θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Σημείωσε, επίσης, όμως, πως αναμένει ανακατατάξεις και στην ελληνική αγορά, προβλέποντας πως θα υπάρξουν concept, που δεν θα αποδειχθούν βιώσιμα στην πάροδο των χρόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα