Λιανεμπόριο-εστίαση-τουρισμός: Πώς προχωρά το restart;

Αργά αλλά σταθερά «ζεσταίνεται» και πάλι η κίνηση στην αγορά με τους καταναλωτές να επιστρέφουν στα καταστήματα και με τα ταμεία των επιχειρήσεων να βλέπουν ξανά το χρώμα του χρήματος μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας…

Αρκεί μια βόλτα στους εμπορικούς δρόμους για να διαπιστώσει κανείς πως η αγορά πατά και πάλι γκάζι μετά από πολύμηνη αδράνεια. Τώρα που έπεσε και το τελευταίο «οχυρό» του ραντεβού που έπρεπε να κλείσουν οι καταναλωτές για αγορές με το σύστημα click inside ή click in shop,

είναι πλέον έκδηλη η διαφορά τόσο ως προς την κίνηση στα μαγαζιά όσο και ως προς τον τζίρο.

Προσφορές, εκπτώσεις και Κυριακές στη μάχη της επανεκκίνησης

Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν δυσκολίες. Πολλοί είναι εκείνοι οι καταναλωτές που ακόμη περιορίζονται στο λεγόμενο “window shopping» χωρίς να έχουν προβεί σε συγκεκριμένες αγορές ενώ άλλοι συνεχίζουν -ακόμη και με ανοιχτά καταστήματα-τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω οργανωμένων e-shops, όπως ακριβώς έκαναν και στην περίοδο της καραντίνας.

Στον αγώνα για την αναθέρμανση της αγοράς έχουν ριχτεί πέρα από το αρμόδιο Υπουργείο και οι έμποροι αλλά και οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι. Οι έμποροι με δέλεαρ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές επιδιώκουν να τονώσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους μειώνοντας όσο το δυνατόν το μεγάλο στοκ.

«Όπλο» στην ενίσχυση της ρευστότητας και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαϊου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Ένα μέτρο που ενώ αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από ορισμένους εμπορικούς συλλόγους, στη συνέχεια φαίνεται πως απέδωσε καθώς ήδη η πρώτη αποτίμηση των εισπράξεων της Κυριακής 16 Μαίου, έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των επιχειρηματιών. Να σημειωθεί ωστόσο, πως αρκετοί ήταν και οι έμποροι που επέλεξαν να μην λειτουργήσουν Κυριακές τα καταστήματά τους, καθώς θεώρησαν πως ο καλός καιρός ευνοεί περισσότερο τις βουτιές στη θάλασσα και όχι τις αγορές.

Τα επόμενα βήματα-Τι επαναλειτουργεί και πότε

Καθώς διανύουμε ήδη στο δεύτερο μισό του Μαϊου, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του. Έτσι, μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης σειρά έχουν τα θερινά σινεμά που ανοίγουν ξανά στις 21 Μαίου με πληρότητα 75% καθώς και τα θέατρα και οι συναυλίες σε εξωτερικό χώρο στις 28 Μαίου, με ποσοστό πληρότητας στο 50% και μόνο για καθήμενους και όχι ορθίους.

Στις 31 Μαίου ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια για όλους ενώ τον Ιούνιο και με την προϋπόθεση πως δεν θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, προγραμματίζεται να επανέλθει η μουσική στα καταστήματα εστίασης και θα ληφθούν αποφάσεις για τα καταστήματα που λειτουργούν αποκλειστικά ως μπαρ, τα οποία μπορεί να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Τον Ιούνιο επίσης, θα επιτραπούν ξανά και οι δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων με όριο τα 100 άτομα, μια απόφαση που ήδη όμως έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Όπως ήδη ανακοινώθηκε από 31 Μαΐου ο κλάδος επανεκκινεί τις δραστηριότητές του σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων καθώς οι επαφές των παρευρισκόμενων και ο χορός εγκυμονούν κινδύνους για περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Και ενώ αρχικά η ανακοίνωση προκάλεσε ανακούφιση στις εδώ και μήνες κλειστές εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων και στις επιχειρήσεις catering, στη συνέχεια, διαπιστώθηκε πως ο περιορισμός αυτός των 100 ατόμων θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα. Αυτό αναγνώρισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του, παραδέχθηκε πως το ανακοινωθέν πλαίσιο είναι παράλογο. Όπως ο ίδιος σχολίασε, είναι αδικία να υπάρχει αυτός ο περιορισμός των 100 ατόμων σε ένα ανοικτό κτήμα, όταν ακριβώς δίπλα θα μπορούσε να λειτουργεί κατάστημα εστίασης, το οποίο θα φιλοξενεί βάσει των υγειονομικών προτύπων ακόμα και 300 άτομα.

Δυσκολίες στην εστίαση-Μικρή αισιοδοξία στον τουρισμό

Προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο ο κλάδος του λιανεμπορίου αλλά και ο τουρισμός και ακόμη περισσότερα η εστίαση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω απώλειες τζίρου σχεδόν 652 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τις μεγαλύτερες απώλειες (περίπου 510 εκατ. ευρώ) είχε η εστίαση, ενώ πτώση τζίρου κατά περίπου 142 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στις επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 97.977.317 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 239.971.658 ευρώ.

Η επαναλειτουργία της εστίασης μπορεί να έφερε δειλά χαμόγελα στα πρόσωπα των επιχειρηματιών, όμως η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους από τη μία και η απαγόρευση μουσικής από την άλλη, φαίνεται πως ήδη αποτελούν «βαρίδια» στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Από την άλλη, στον κλάδο του τουρισμού, φαίνεται πως απέχουμε πολύ ακόμη από τα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων που είχαν σημειωθεί προ πανδημίας στη χώρα μας καθώς η πλειοψηφία των ταξιδιωτών εμφανίζεται ακόμη διστακτική στο ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στο εξωτερικό. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα επόμενα βήματα των Βρυξελλών.

Παρά το γεγονός ότι ο απολογισμός του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς παραμένει αρνητικός με την κίνηση να εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική πτώση, ο Απρίλιος ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς ήταν ο πρώτος μήνας που η κίνηση εμφάνισε θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το τετράμηνο Ιανουαρίου/Απριλίου του 2021, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε το 1.663.764 επιβάτες, παρουσιάζοντας πτώση 69,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν διακινηθεί 5.444.514 επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 41.564, από τις οποίες 30.951 ήταν εσωτερικού και 10.613 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 37,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 66.160 πτήσεις.

Ωστόσο, ενθαρρυντικά νέα προκύπτουν από τα στοιχεία Απριλίου, όπου για πρώτη φορά εδώ και καιρό, παρατηρείται μικρή αλλά αυξητική πορεία στη ροή των αφίξεων. Έτσι, τον Απρίλιο 2021 οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, φέτος ήταν 101.521 επιβάτες ενώ τον Απρίλιο του 2020 είχαν αφιχθεί μόλις 5.484 επιβάτες, ποσοστό αύξησης 1.751,2%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθε στις 12.569 καταγράφοντας επίσης άνοδο 126,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 5.559 πτήσεις.

Με την πανδημία να παραμένει ακόμη απρόβλεπτη αλλά και την χαλαρότητα να παίρνει τη θέση της αυστηρής τήρησης των μέτρων μετά από έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα καραντίνας και εγκλεισμού, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά, πώς θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο διάστημα. Σίγουρα, η έστω και λίγο πιο αυξημένη ροή τουριστών, θα δώσει ανάσες ρευστότητας, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στον κλάδο της εστίασης και στο λιανεμπόριο αλλά και πάλι κανείς δεν γνωρίζει αν το αισιόδοξο σενάριο του ελέγχου της πανδημίας θα επιβεβαιωθεί ώστε να κυλήσουν και πάλι όλα ομαλά.

Και μπορεί η Πολιτεία να ανακοινώνει αυστηροποίηση των ελέγχων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του ιού, όμως αυτό που φαίνεται πλέον ως το σημαντικότερο, είναι η ατομική ευθύνη του καθενός μας προκειμένου όχι μόνο να διαφυλάξουμε την υγεία μας αλλά και να ξαναπάρουν μπροστά τα γρανάζια της εθνικής μας οικονομίας.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΕΣΤΙΑΣΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιανεμπόριο-εστίαση-τουρισμός, …ταμείο,lianeborio-estiasi-tourismos, …tameio