Λινού: Αμφιβολίες για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Την διαφωνία της με την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους -που ισχύει από σήμερα τα ξημερώματα- εξέφρασε η γιατρός , τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο Open η κα.Λινού απέδωσε την άρση του μέτρου στην πίεση που ασκεί η κοινωνία προκειμένου να δοθεί ένα επίπεδο ελευθερίας σημειώνοντας

παράλληλα πως υπάρχει κίνδυνος λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Η πολιτεία πιέζεται να δώσει κάποιο επίπεδο ελευθερίας στους ανθρώπους αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μια ισχυρή σύσταση. Μπορεί να μην υπάρχει υποχρέωση νομική να φοράμε τη μάσκα, με την δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να το επιβλέψουμε και να το εφαρμόσουμε, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ισχυρή σύσταση, ώστε οι άνθρωποι να κατανοούν ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά συνεχίζει και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό σύντομα» είπε εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα της πως οι πολίτες θα φοράνε τη μάσκα.

«Όταν ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις μάσκα μαζί σου και ξαφνικά βρεθείς σε ένα συνωστισμό; Και τι ορίζεται συνωστισμός;» αναρωτήθηκε η ίδια λέγοντας για παράδειγμα πως σε μία δεξίωση που επιτρέπονται πλέον 300 άτομα πάνω στη χαρά και στο γλέντι θα υπάρξει συνωστισμός. «Όταν γλεντάς για τη χαρά θα πεις που είναι η μάσκα; Ενώ αν έχεις ξεκινήσει με τη μάσκα έχεις περισσότερες πιθανότητες να την κρατήσεις» είπε.

Αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα και την παρουσία της στην Ελλάδα η κα.Λινού τόνισε πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα κρούσματα γιατί δεν ελέγχονται τα δείγματα με αλληλούχιση και μάλιστα τα δείγματα που έρχονται από το εξωτερικό.

«Δεδομένου ότι αυτό το στέλεχος κυκλοφορεί πλέον σε 90 χώρες είναι πιθανό τα κρούσματα στις εισόδους της χώρας να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας στο στέλεχος Δέλτα. Επομένως, πώς ξέρουμε ότι δεν έχουμε κρούσματα; Τι κάνουμε για να επιτηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που λόγω του ταξιδιού τους έχουν έρθει σε επαφή με πιθανό κρούσμα; Είναι θεωρητικά αυτά, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα σκεφτόμαστε» κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα