Με αλλαγές τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό εφέτος

Δύσκολη διαδικασία ανά επί μέρους δραστηριότητα, η οποία απαιτεί εκπαίδευση του προσωπικού.

Νέα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν για εφέτος για τις τουριστικές μονάδες. Γι΄αυτό το λόγο εκδόθηκε αναθεωρημένη υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπ' αριθμόν 1632 της 21ης Απριλίου 2021. Τα πρωτόκολλα αυτά εφαρμόζονται έως 31.05.2022, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19. Η εφαρμογή τους αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία γιατί απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες ανά χώρο ή δραστηριότητα. Για παράδειγμα

υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν κατά την έλευση των πελατών στα ξενοδοχεία, για τα υπνοδωμάτια, για τη λειτουργία και χρήση της πισίνας, για τα spa, για τον μπουφέ κλπ. Επίσης υπάρχουν πρωτόκολλα για δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα για τις εταιρείες εκμίσθωσης οχημάτων, για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ), τα τουριστικά γραφεία- ναυλομεσιτικά γραφεία κλπ.

Επίσης για την εφαμρογή προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση του προσωπικού των τουριστικών καταλυμάτων. Η παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι υποχρεωτική και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.

Πάντως, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου στο ΑΠΕ, βρέθηκε λύση στο σοβαρό θέμα του μπουφέ που πέρυσι δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία κυρίως των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Από εφέτος οι πελάτες των ξενοδοχείων θα μπορούν να σερβίρονται μόνοι τους στο μπουφέ και όχι με τη βοήθεια του προσωπικού του ξενοδοχείου, όπως γινόταν πέρυσι που δημιουργούσε προβλήματα καθυστερήσεων στη διάρκεια της εξυπηρέτησης των πελατών. Έτσι τα ξενοδοχεία που διαθέτουν μπουφέ, υποχρεούνται με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολα να παρέχουν απολυμαντικό χεριών στην είσοδο του μπουφέ, αλλά και ταυτόχρονος έλεγχος ότι αυτό γίνεται από τους πελάτες. Την ίδια στιγμή, υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού στα φαγητά κλπ, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα οι πελάτες να προμηθεύνται γάντια μιας χρήσης προκειμένου να πιάσουν τη λαβίδα κλπ. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η λειτουργία του καθιστικού - χώρου τραπεζαρίας για άλλες δραστηριότητες, εκτός αυτής της εστίασης.

Σταχυολογώντας τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι στα υπνοδωμάτια - κοιτώνες, η δυναμικότητά τους περιορίζεται στο 50% και τηρείται υποχρεωτικά απόσταση 1,5μ μεταξύ των κλινών. Κατά την είσοδο των πελατών θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας. Να σημειωθεί ότι τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, η μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη),τα γάντια μιας χρήσης είναι πλέον στην καθημερινότητα τους. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου, όπως τονίζεται.

Παράλληλα για τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού Θερμαλισμού ισχύουν τα εξής μέτρα:

Ελάττωση του αριθμού των προσερχομένων στο 50% της προβλεπόμενης δυναμικότητας της μονάδας. Υποχρεωτική αυξημένη παρουσία ιατρικού προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας. Κατά την προσέλευση, πραγματοποιείται θερμομέτρηση και συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας. Συνιστάται η πραγματοποίηση μοριακού τεστ (τις τελευταίες 72 ώρες), ενώ η η χρήση των εγκαταστάσεων ιαματικής θεραπείας γίνεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Σε κάθε περίπτωση τα τουριστικά καταλύματα προαιρετικά μπορούν και φέτος να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επίσης για τη χρήση κάθε πισίνας συνίσταται στους πελάτες: Υποχρεωτικώς σχολαστικό ντους πριν από την είσοδο στην δεξαμενή, οι λουόμενοι να αποφεύγουν τη βύθιση της κεφαλής μέσα στο νερό, οι ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν τις ατομικές
μπανιέρες, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων να ενημερώνουν τους λουόμενους πριν της είσοδό τους στη δεξαμενή σχετικά με ότι το νερό δεν υφίσταται κάποια επεξεργασία και για αυτό πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες, προστατεύοντας και τους ίδιους και τους συνλουόμενούς τους.

Ζωτικής σημασίας για τον πελάτη, αποτελεί η θέσπιση του σήματος Πιστοποίησης "Health First", το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα. Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα