Με γρίφους απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε κάνει δήλωση περί κατάργησης, αλλά τώρα αφήνει το τοπίο ομιχλώδες χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. 

Στάση αναμονής τηρείται από τον εμπορικό κόσμο σε σχέση με την κατάργηση ή όχι των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μετά και από την δημοσίευση, τις προηγούμενες ημέρες, του προτεινόμενου σχεδίου νόμου του Yπουργείου Ανάπτυξης,

το οποίο, παρά τις διαβεβαιώσεις για την οριστική διακοπή τους από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πριν από μερικούς μήνες, εξακολουθεί να τις μνημονεύει.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου και σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα των αντιπεριφερειαρχών να μεταβάλουν τις ημερομηνίες τους στον εκάστοτε νομό ύστερα από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της περιοχής, αρκεί η σχετική απόφαση να δημοσιεύεται πριν από την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει παράγραφος για περαιτέρω απελευθέρωση των προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τη στιγμή που τίθεται ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση τόσο με τα πρόστιμα σε περίπτωση παραπλανητικών πρακτικών, αλλά και σε ό,τι αφορά την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εμπορικοί φορείς επισημαίνουν στο BusinessNews.gr την έκπληξή τους σχετικά με την παραμονή των ενδιάμεσων εκπτώσεων στο σχέδιο νόμου, του οποίου, σημειωτέον, η διαβούλευση ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή, 11 Μαρτίου, με κάποιους να αποδίδουν ακόμα και σε εκ παραδρομής την παραμονή τους σε αυτό, κάτι το οποίο, πάντως, διαψεύδεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν «το είχαμε πάρει σαν δεδομένο σε συνάντησή μας με τον υπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη. Πρόκειται για μια μαζική επιθυμία του εμπορικού κόσμου, καθώς τους προηγούμενους μήνες συνυπέγραψαν γι' αυτό 330-εμπορικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ακόμα και το Ινστιτούτο Καταναλωτών το θέλει. Θεωρούμε ότι είναι άστοχο, με δεδομένες τις συζητήσεις που έχουν γίνει με το Υπουργείο Ανάπτυξης τους προηγούμενους μήνες, είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα το πάρουν πίσω, αλλιώς θα είναι μεγάλη έκπληξη».

Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, σε σχετικό ερώτημα του BusinessNews.gr για την παραμονή των ενδιάμεσων εκπτώσεων στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, παρά τις, προ τριμήνου διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δεν είναι σίγουρο κάτι και ότι στην πορεία των επόμενων ημερών και ανάλογα με την έκβαση της διαβούλευσης, είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική τάση των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για την κίνηση της αγοράς το πρώτο 15θημερο του Νοεμβρίου του 2021, διάστημα που χρονικά σχεδόν συνέπεσε με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία από την συγκεκριμένα έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ιδιοκτητών επιχειρήσεων σε ποσοστό 82,14% απάντησε ότι οι πωλήσεις τους κινήθηκαν πτωτικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ μόνο το 14,29% απάντησε θετικά.

Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις

Την ίδια στιγμή, ο εμπορικός κόσμος βγήκε πριν από λίγες ημέρες από μια ακόμα δύσκολη περίοδο χειμερινών εκπτώσεων, για την οποία το πρόσημο ήταν συνολικά αρνητικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ΕΣΕΕ, για το 32% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις σε αυτές τις εκπτώσεις κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρσι, το 29% στα ίδια επίπεδα, ενώ στο 39% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2021, με τα αποτελέσματα να διαφοροποιούνται με βάση τον κλάδο δραστηριότητας, την περιοχή και το μέγεθος της επιχείρησης.

Κατά την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά την πορεία των εκπτώσεων σε επίπεδο μεγέθους της επιχείρησης, σε όρους κύκλου εργασιών, οι μικρότερες, βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση, καθώς το 40% από αυτές σημείωσε χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιδόσεις είναι πιο ενθαρρυντικές, με το 37% των επιχειρήσεων να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα φέτος έναντι της περυσινής αντίστοιχης περιόδου

Από τα στοιχεία αυτά της ΕΣΕΕ προέκυψε, επίσης, ότι η καλύτερη περίοδος των περασμένων χειμερινών εκπτώσεων, παρά την κακοκαιρία, ήταν η πρώτη περίοδος τους, δηλαδή ο Ιανουάριος, ποσοστό 38% των επιχειρήσεων, ενώ ακολούθησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, σε ποσοστό 24%, ενώ για σημαντικό μερίδιο επιχειρηματιών δεν σημειώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ των περιόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση από τις φετινές εκπτώσεις, τις πρώτες κανονικές μετά από δύο έτη πανδημίας, δεν ήταν θετική ανάμεσα στους επιχειρηματίες, ειδικά στα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία παραδοσιακά έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Σύμφωνα με τον Β΄ Αντιπρόεδρο της ΕΣΕΕ και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρο Καπράλο «Υπάρχει απογοήτευση από τους εμπόρους. Δεν πήγαν καλά οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, τα νούμερα ήταν πολύ πεσμένα σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Τα χαρακτηριστικά τους ήταν δύο: Το γεγονός ότι η ‘’ναυρχίδα’’ των εκπτώσεων, δηλαδή ρούχα και παπούτσια, πήγαν πολύ άσχημα, ενώ το δεύτερο ήταν ότι οι μικρές επιχειρήσεις ήταν οι ‘’μεγάλοι ασθενείς’’ των εκπτώσεων, καθώς αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι όσο πιο μικρή η επιχείρηση, τόσο πιο μεγάλη ήταν η απώλεια, δέχθηκαν μεγάλη πίεση τα μικρομεσαία μαγαζιά».

Kάτα τον κ. Καπράλο, η Αθήνα και ο Πειραιάς κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση, ενώ λίγο καλύτερα πήγαν οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Περιφέρεια και τα νησιά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και κλάδοι που συνήθως έχουν μια δυναμική, όπως τα είδη σπιτιού, επίσης ήταν σε κάθοδο.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την μεγάλη εικόνα αυτής της πτώσης ο β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι τη συνθέτουν μια σειρά από πράγματα, όπως το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη η πανδημία κα ως εκ τούτου ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν μπαίνει στα μαγαζιά λόγω μέτρων, αλλά και λόγω φόβου, ένας συνδυασμός που δημιουργεί αρνητική διάθεση για την κατανάλωση.

«Υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο, υπάρχουν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες που έχουν χάσει εισόδημα όλο τον προηγούμενο καιρό. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει χτυπήσει ταβάνι, το υψηλότερο νούμερο από τη δεκαετία του 90’» εκτιμά εξάλλου, ο κ. Καπράλος, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ερωτηματικό για τους επόμενους μήνες είναι η διαμόρφωση των τιμών και του κόστους ενέργειας, με τρόπο που να μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Βόρεια Ελλάδα, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη να θέτει ως μεγάλο ζήτημα την μειωμένη, ήδη, από τις αρχές της χρονιάς αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Στη Βόρεια Ελλάδα δεν πήγαμε καθόλου καλά σε αυτές τις εκπτώσεις. Θα έλεγα ότι σε σχέση με τις καλές χρονιές, δηλαδή βγάζοντας εκτός του 2020 και το 2021, η πτώση στις αγορές άγγιξε ακόμα και το 50%. Οι έμποροι είναι δυσαρεστημένοι, αλλά από την άλλη πλευρά δεν τους κάνει καθόλου εντύπωση, γιατί όταν οι καταναλωτές έχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό υπέρογκες αυξήσεις στα βασικά, όπως το σούπερ μάρκετ και την ενέργεια, πως θα ξοδέψουν για τα είδη πολυτελείας, όπως μπορεί πλέον να θεωρείται το ρούχο ή το παπούτσι;».

Το εν λόγω στέλεχος, εξάλλου, προβλέπει και μια πτώση και τους επόμενους μήνες στην κατανάλωση τέτοιων ειδών, λόγω και της κακής ψυχολογίας που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία, ενώ συμπληρώνει ότι οι αγοραστές θα το σκεφτούν διπλά να καταναλώσουν, καθώς υπάρχει περίπτωση να δουν ανεβασμένες τιμές, κυρίως λόγω του δυσβάσταχτου κόστους της ενέργειας.

Keywords
εκπτωσεις, υπουργειο, αδωνις γεωργιαδης, εν λόγω, μαΐου, ισχύ, προσφορες, ελλαδα, πειραιας, συγκεκριμένο, εσεε, ιανουάριος, αθηνα, θεσσαλονικη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, γνωμη, νησια, ουκρανια, περιοδος, πιεση, πλαισιο, ρουχα, αδωνις, απωλεια, βορεια, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, εσεε, υπαρχει, εκβαση, ενεργεια, εν λόγω, εξελιξη, επιθυμια, ερευνα, ερωτηματικο, ετη, εμποροι, ιδια, ιδιο, ιανουάριος, ειδη σπιτιου, εικονα, ινστιτουτο καταναλωτων, κινηση, λειτουργια, μαΐου, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, παπουτσια, πηγη, πωλησεις, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σουπερ μαρκετ, συλλογοι, σουπερ, σχεδιο, ταση, τις κυριακες, ισχύ, χρονικα, αγορες, εφαρμογη, ειδη, κομματι, ομαδες, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα