Μείωση των αποδόσεων κατά 0,7% των κρατικών ομολόγων φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος η επενδυτική βαθμίδα, πέρα από τα βραγχυχρόνια οφέλη, έχει σημαντικές μακροοικονομικές επιδράσεις, όπως την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος χρόνου κατά 2,5%.

Σε βελτίωση των όρων χρηματοδότησης για το Ελληνικό Δημόσιο, με μόνιμη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων κατά περίπου 0.7% (70 μονάδες βάσης) θα επιφέρει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη «Οι επιδράσεις της πιστοληπτικής

αναβάθμισης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία» των Μαριάνθη Αναστασάτου, Χιόνα Μπαλφούσια, Ζαχαρία Μπραγουδάκη , Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου Πέτρου Μηγιάκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου και Παύλου Πέτρουλα , η οποία δημοσιεύεται στο νέο Οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία επιφέρει μια μόνιμη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά περίπου 70 μονάδες βάσης, σε διάστημα έως και τριών μηνών μετά την αναβάθμιση, καθώς και σημαντικές μακροοικονομικές επιδράσεις, όπως αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος χρόνου κατά 2,5% .

Στη συνέχεια, η μελέτη εξετάζει τις δυνητικές επιδράσεις μιας αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία για την ελληνική οικονομία. Αρχικά, εκτιμάται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το Ελληνικό Δημόσιο που αναμένεται ως συνέπεια της αναβάθμισης, με τη χρήση υποδειγμάτων καμπύλης αποδόσεων. Κατόπιν, διερευνώνται οι δυνητικές επιδράσεις της εν λόγω μείωσης στον πραγματικό και στο χρηματοπιστωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ενός δυναμικού στοχαστικού υποδείγματος γενικής ισορροπίας. Στόχος είναι η ανίχνευση και κατανόηση των μηχανισμών μετάδοσης της θετικής αυτής διαταραχής στην πραγματική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, καθώς και η ποσοτική προσέγγιση των αναμενόμενων επιδράσεων μέσω προσομοιώσεων του υποδείγματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της προσομοίωσης στο πλαίσιο του υποδείγματος, μια αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία οδηγεί σε μόνιμη αύξηση του επιπέδου των βασικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών μεγεθών. Μακροπρόθεσμα, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ αυξάνεται και ενισχύονται τα τραπεζικά κεφάλαια και οι πιστώσεις. Επιπρόσθετα, επιδρά σταθεροποιητικά τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία.

Keywords
Αναζητήσεις
meiosi-ton-apodoseon-kata-07-ton-kratikon-omologon-fernei-i-ependytiki-vathmida.htm
Τυχαία Θέματα