Μια απροσδόκητη ανακάλυψη στο αριστούργημα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος»
Μια απροσδόκητη ανακάλυψη έφερε στο «φως» μια νέα τεχνική απεικόνισης με ακτίνες Χ που εφάρμοσαν ερευνητές στο αριστούργημα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος». Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Science Advances».
Η έρευνα εντόπισε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα στρώμα μολύβδου στον καμβά, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρησιμοποίησε ο Ρέμπραντ για να προστατεύσει τον πίνακα από την υγρασία, αντί
Η «Νυχτερινή περίπολος» («The Night Watch»), το πιο διάσημο έργο του Ρέμπραντ, ολοκληρώθηκε το 1642 και εκτίθεται στο Rijksumuseum του Άμστερνταμ. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς πίνακες της χρυσής ολλανδικής εποχής στη ζωγραφική.
Ο μεγάλων διαστάσεων πίνακας απεικονίζει τον λοχαγό Φρανς Μπάνινκ Κοκ να διατάζει τους φρουρούς του να βγουν έξω για να προστατεύσουν την πόλη τους. Το έργο εντυπωσιάζει για τις δραματικές αντιθέσεις που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης μεταξύ φωτός και σκιάς για να τονίσει τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες της σκηνής. Αν και παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η σκηνή που αποτύπωνε ήταν νυχτερινή, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η συσσώρευση ρύπων και βερνικιού ήταν η αιτία που τον έκανε σκοτεινό.
Οι μεγάλες αλλαγές που έχει υποστεί ο πίνακας μέσα στους αιώνες οδήγησε το Rijksmuseum στην απόφαση να ξεκινήσει την «Επιχείρηση Νυχτερινή Περίπολος» το 2019, ένα πολυετές έργο έρευνας και συντήρησης που διερευνά πώς ο Ρέμπραντ δημιούργησε το έργο, αλλά και την τρέχουσα κατάστασή του, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία απεικονιστικών και υπολογιστικών τεχνικών. Η κατανόηση των παραπάνω παραμέτρων είναι σημαντική για να προχωρήσουν οι επιστήμονες στη συντήρηση του πίνακα με την καλύτερη δυνατή τεχνική που θα διασφαλίζει τη μακροχρόνια διατήρησή του.
Στο πλαίσιο των παραπάνω ερευνών, βρέθηκαν στο επίκεντρο τα προπαρασκευαστικά στρώματα του πίνακα. Νωρίτερα είχαν εντοπιστεί άσπρα στίγματα σε διάφορα σημεία του πίνακα, που διαπιστώθηκε ότι αποτελούν προεξοχές μολύβδου.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε από τον πίνακα ένα μικρό θραύσμα μπογιάς και το μελέτησε με μια νέα μέθοδο, που συνδυάζει τεχνικές φθορισμού ακτίνων Χ με πτυχογραφική νανοτομογραφία ακτίνων Χ, με σκοπό να αναγνωρίσει και να οπτικοποιήσει χημικά στοιχεία μικρότερης κλίμακας στα κατώτερα στρώματα του καμβά.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φρεντερίκ Μπρόερς (Frederique Broers), επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης και ερευνήτρια στα Πανεπιστήμια του Άμστερνταμ, της Αμβέρσας και της Ουτρέχτης και στο Rijksumuseum, πρόκειται για μια τεχνική που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στη μελέτη πινάκων ζωγραφικής και η οποία εξασφαλίζει τη διερεύνηση και των τριών διαστάσεων του πίνακα και των σωματιδίων χρώματος που τον αποτελούν.
Με τη βοήθεια της τεχνικής αυτής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάτω από το στρώμα εδάφους από χαλαζία και άργιλο στον καμβά, υπάρχει ένα στρώμα πλούσιο σε μόλυβδο. «Αυτό το εύρημα μας δείχνει ότι ο Ρέμπραντ δεν φοβόταν να δοκιμάσει νέες τεχνικές», παρατηρεί η κ. Μπρόερς. «Ο πίνακας ήταν τόσο μεγάλος σε διαστάσεις που ο ζωγράφος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνήθεις μεθόδους, οπότε αναζητούσε εναλλακτικές και εκτιμούμε ότι χρησιμοποίησε μόλυβδο για να προστατεύσει τον πίνακα από την υγρασία», προσθέτει.
Είναι γνωστό στους ερευνητές ότι τον 17ο αιώνα ο μόλυβδος χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσει αντικείμενα, από ξύλο, πέτρα και μέταλλο. Σε βιβλίο της εποχής, ο Theodore De Mayerne συμβούλευε τους ζωγράφους πώς να προετοιμάσουν τον καμβά με ζωική κόλλα και σε μια υποσημείωση πρότεινε τη χρήση λαδιού που περιέχει μόλυβδο για να προστατεύσει από την υγρασία πίνακες που κρέμονταν στον τοίχο. Φαίνεται λοιπόν πως η μέθοδος εμποτισμού ενός καμβά με λάδι που περιέχει μόλυβδο ήταν γνωστή, αν και όχι ευρέως διαδεδομένη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θεοχάρης: Δε βγαίνει προϋπολογισμός με αφορολόγητο στις €10.000
- Επτά παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων το 2024 – Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Ο Πούτιν θα διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος
- Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν μας εκπροσωπεί η σημερινή εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Επτά αλλαγές στην αγορά ακινήτων το 2024
- Επτά αλλαγές στην αγορά ακινήτων το 2024 - Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Κακοκαιρία: Νέες συστάσεις από την Πολιτική Προστασία για θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Προυπολογισμός 2024 - Γ. Γεραπετρίτης: Η εξωτερική μας πολιτική είναι επί την βάση Αρχών που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα
- Κέρκυρα - Δημ. Γαλαμάτης: Διαφάνεια στην ιδιοκτησία, αντικειμενικότητα, διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος
- Συνεργάτες Αντώνη Σαμαρά: Απάντηση στην τροπολογία για τους μετανάστες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Μια απροσδόκητη ανακάλυψη στο αριστούργημα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος»
- Επιβλητικοί Χιονάνθρωποι συναντούν τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο
- Huawei: Δύο εφοδιαστικά κέντρα στην Ευρώπη λειτουργούν με ΑΙ και 5G
- Tesla: Aνακαλεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα
- Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Δεκεμβρίου
- Τρεις τραυματίες από πυροβολισμούς έξω από κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι
- Επικαιροποίηση Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού - Οι βροχές και χιόνια θα συνεχιστούν
- Φωτοβολταϊκά: Στην 7η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα με βάση την εγκατεστημένη ισχύ
- Παλαιστινιακά ΜΜΕ: Δεκάδες νεκροί σήμερα στη Γάζα από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τούρκος υπ. Άμυνας: Ιστορική περίοδος για τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν υποχωρούμε στα εθνικά μας συμφέροντα
- Εκπαίδευση προσωπικού του Στρατού Ξηράς από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην ειδικότητα του διασώστη
- Ο Δήμος Πειραιάς και η ΚΟ.Δ.Ε.Π: «Φροντίζουν» τα Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά
- Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί
- Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε 14 drones που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα
- Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν μας εκπροσωπεί η σημερινή εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για προϋπολογισμό: «Στραγγαλίζει τα οικονομικά των δήμων»
- Τουρκία - Γιασάρ Γκιουλέρ: Ιστορική περίοδος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα - Δεν υποχωρούμε στα εθνικά μας συμφέροντα
- Συνεργάτες Αντώνη Σαμαρά: Απάντηση στην τροπολογία για τους μετανάστες
- Cop28: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες