Μικροβιοκτόνος μάσκα αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ
Η σημαντική
Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία "VITER1 GR", εκ του "Virus Terminator Greece" και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.
"Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νοιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Από την περασμένη Άνοιξη, η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανταπόδοση στην Πολιτεία, που στηρίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη εφεύρεση "συνιστά παγκόσμια συνεισφορά του ΑΠΘ στο ερευνητικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας και γι' αυτό άμεση ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών".
"Ο κορονοϊός από θηρευτής γίνεται θήραμα"Πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται η ανθρώπινη περιέργεια και η αναζήτηση πρακτικών λύσεων σε θέματα καθημερινά ή και πιο σύνθετα. Για τον καθηγητή Παναγιώτη Γκιβίση, η ιδέα ήταν απλή στην προσέγγισή της: "Πώς ο SARS-CoV-2 από θηρευτής, μπορεί να γίνει θήραμα, πώς η παθητική προστασία απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να γίνει ενεργητική;".
Εργαζόμενος στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", ως Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ, έχοντας πλήρη εικόνα της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, ο καθηγητής αναζήτησε μία "επιθετική" απάντηση σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της πανδημίας, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων, που συνεπάγεται τη βουβή επιμόλυνση πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αποδυνάμωση των νοσοκομείων στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης.
"Η απάντηση ήταν μία μάσκα, που θα αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, έτσι ώστε πιθανοί ασυμπτωματικοί χρήστες της να μην επηρεάζουν συναδέλφους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας, και να μην αυξάνεται το ιϊκό φορτίο στα νοσοκομεία", εξήγησε ο κ. Γκιβίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας πως η ιδέα για την ανάπτυξη μιας αναπνευστικής συσκευής, η οποία θα φιλτράρει και θα αποστειρώνει τον αέρα σε επιβαρυμένους με μολυσματικούς μικροοργανισμούς χώρους και ιδιαίτερα στους θαλάμους Covid-19 "γεννήθηκε σε μία συζήτηση με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Χρήστο Αντωνόπουλο" και "βασίστηκε σε μία εγκεκριμένη και βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής τεχνολογία, την UV-C ακτινοβολία, την οποία χρησιμοποιήσαμε με ιδιαίτερο και απόλυτα ασφαλή τρόπο".
"Πότε θα είναι διαθέσιμη η μάσκα στα νοσοκομεία"Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.
"Στην παρούσα χρονική στιγμή εκκρεμεί η πιστοποίηση της συσκευής και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης", γνωστοποίησε ο κ. Γκιβίσης, σημειώνοντας πως "καθώς η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο, είναι η απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της". "Προσπαθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να διαθέσουμε τη συσκευή στο προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, αλλά και σε προσωπικό όπως του ΕΚΑΒ, των σωμάτων ασφαλείας και όλων εκείνων που απασχολούνται σε ευαίσθητες δομές", πρόσθεσε ο καθηγητής.
"Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Χρησιμοποιήσαμε γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές, τις οποίες ολοκληρώσαμε σε ένα λειτουργικό σύστημα προστασίας. Το εργαστηριακό πρωτότυπο αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε, διορθώθηκε, επανασχεδιάστηκε, ξαναδοκιμάστηκε και είναι έτοιμο να περάσει σε βιομηχανική παραγωγή", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντωνόπουλος.
"Πώς λειτουργεί η αναπνευστική συσκευή"Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.
Το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή, διατηρώντας την μικροβιοκτόνο δράση του, μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής απολύτως ασφαλή.
Συγκεκριμένα, ο εισπνεόμενος αέρας πριν εισέλθει εσωτερικά στη μάσκα, φιλτράρεται με ειδικό αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα και μετέπειτα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος σκοτώνοντας τα ανεπιθύμητα μικρόβια, ιούς και άλλα παθογόνα για τα οποία η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θανατηφόρα. Επιπροσθέτως κατά την έξοδο του από τη συσκευή και λίγο πριν την είσοδο του στην μάσκα, διέρχεται από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας, ο οποίος με διαφορετική πορεία φτάνει στην ολοκληρωμένη αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Εκτός από τα νοσοκομεία προορίζεται για χρήση σε χώρους τύπου "ISO Cleanroom", καθώς και όπου υπάρχει ανάγκη προστασίας από μολυσματικούς παράγοντες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ν. Γαβαλάς (ΜΙΝΤ): Χρονιά τουριστικής ανάπτυξης για την Κρήτη το 2021
- Τουρισμός: Επιστροφή στην κανονικότητα από το 2021- Από τι θα κριθούν όλα
- Υψηλό σάκχαρο: SOS για την εξέλιξη της Covid-19
- H Salesforce εξαγόρασε τη Slack για 27 δισ. δολάρια – Μήπως το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό;
- Βουλγαρία: Η χώρα καταγράφει τον 2ο βαρύτερο δείκτη θνητότητας του κορονοϊού στην ΕΕ
- Μουντιάλ 2022: Μαθαίνει τους αντιπάλους της η Ελλάδα στους προκριματικούς
- Γιάννης Αντετοκούνμπο και Protergia: «Να αφήνεις πίσω σου το πιο φωτεινό σου κομμάτι»
- Εκοιμήθη ο τέως Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος από κορονοϊό
- Ανοίγουν σήμερα 110 εποχικά καταστήματα
- Αρχίζει σήμερα το κλιμακωτό άνοιγμα της αγοράς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Εκοιμήθη ο τέως Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος από κορονοϊό
- Ανοίγουν σήμερα 110 εποχικά καταστήματα
- Μικροβιοκτόνος μάσκα αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ
- Laurent Thuillier: Η Ελλάδα είναι η χώρα των ευκαιριών
- Mediterra: Πτώση 23,8% στον κύκλο εργασιών 9μήνου
- Σύψας-κορονοϊός: Εστία υπερμετάδοσης αν ανοίξει η Ερμού
- Κορονοϊός: Ανακοινώσεις Πέτσα για το άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα
- Δερμιτζάκης: Το λιανεμπόριο να ανοίξει με κάτω από 1.000 κρούσματα
![Μικροβιοκτόνος, ΑΠΘ,mikrovioktonos, apth](https://images32.inewsgr.com/3956/39561610/mikrovioktonos-maska-anaptychthike-sto-apth-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Μικροβιοκτόνος μάσκα αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ
- Κορονοϊός: Ανακοινώσεις Πέτσα για το άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα
- Mediterra: Πτώση 23,8% στον κύκλο εργασιών 9μήνου
- Εκοιμήθη ο τέως Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος από κορονοϊό
- Ανοίγουν σήμερα 110 εποχικά καταστήματα
- Δερμιτζάκης: Το λιανεμπόριο να ανοίξει με κάτω από 1.000 κρούσματα
- Laurent Thuillier: Η Ελλάδα είναι η χώρα των ευκαιριών
- Σύψας-κορονοϊός: Εστία υπερμετάδοσης αν ανοίξει η Ερμού
- Το "Μαρία Κάλλας, Γράμματα και αναμνήσεις" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- H Salesforce εξαγόρασε τη Slack για 27 δισ. δολάρια – Μήπως το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό;
- Περισσότερα κονδύλια στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου
- Γιάννης Αντετοκούνμπο και Protergia: «Να αφήνεις πίσω σου το πιο φωτεινό σου κομμάτι»
- Εξηγήσεις από τον Τσιάρα για τις πύλες αυτόματης απολύμανσης ζητά η Ένωση Διοικητικών Δικαστών
- Nέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ο πρόεδρος του Δ.Σ. της BMW
- Καιρός : Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Πώς θα λειτουργεί το σύστημα "τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα" - Υπολογίστε πόσα θα πληρώσετε
- Συνεργασία ΥπΑν - Google για να στηρίξουν τις εταιρείες λιανικού εμπορίου
- Pasal Development: Στα €27,6 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη στο γ΄τρίμηνο 2020
- Pasal: Στα 27,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους στο τρίτο τρίμηνο