Μηταράκης: Θέλουμε να είμαστε «ασπίδα» για την Ελλάδα

Τι είπε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης &Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Εμείς, δεν μιλάμε να είμαστε η "ασπίδα" για την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να είμαστε η "ασπίδα" Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να είμαστε "ασπίδα" για τη δικιά μας χώρα» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης απευθυνόμενος στον

βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα και προσέθεσε: «Η δικιά σας πολιτική θεώρησε τους Ευρωπαίους κουτόφραγκους, ότι θα βάλετε όσους θέλετε από την ανατολή με τις τεράστιες επιπτώσεις για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, τα νησιά μας πνίγηκαν το 2015, γιατί θα πάνε την Ευρώπη και οι "κουτόφραγκοι" Ευρωπαίοι σας έκλεισαν τα σύνορα».

Στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την "Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις" από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι υπάρχει αποσυμφόρηση από μεταναστευτικές ροές σε όλη τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 87%, και ειδικότερα στα νησιά κατά 95%, ενώ οι δομές φιλοξενίας είναι 36 από 121 στο πρόσφατο παρελθόν.

Πρώτο θέμα για εμάς είναι η ασφάλεια των συνόρων υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι κατ' εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, αποτρέπουμε τις παράνομες εισόδους στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Σημείωσε μάλιστα ότι την υποχρέωση να φυλάμε τα σύνορά μας την έχει το Λιμενικό, η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχολιάζοντας την κριτική για θέματα διάσωσης, είπε ότι «το ερώτημα δεν είναι ποιος κάνει τη διάσωση, (το ερώτημα) είναι γιατί ο λαθροδιακινητής έχει δικαίωμα να βάλει βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κάθεται στη μέση γραμμή να περιμένει τον πελάτη του. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Διότι αυτός που βγαίνει με μια βάρκα στη μέση γραμμή και περιμένει τον πελάτη από απέναντι, συνεννοημένοι με το γουατσαπ, σημαίνει ότι είναι μέλος κυκλώματος λαθροδιακινητών. Δεν είναι δουλειά κανενός ιδιώτη να περιπολεί το Αιγαίο. Είναι δουλειά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μας» είπε ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης έδωσε στοιχεία για τους αλλοδαπούς κατοίκους της Αθήνας σημειώνοντας ότι το 2014 είχε 74.000, το 2019 είχε 106.000 και σήμερα έχει 108.000. Με την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θα υπάρχουν αφύλακτα σύνορα, δεν θα γεμίζουν οι πλατείες των νησιών ούτε τα πλοία προς τον Πειραιά. Οι ροές θα ελέγχονται, αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα απελαύνονται και η αποσυμφόρηση που έχει πετύχει η χώρα θα συνεχιστεί τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, που προηγήθηκε, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε το ρόλο της ευρωπαϊκής "ασπίδας" που επέβαλε η κεντρική Ευρώπη στην Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε ότι «δεν υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, που να μην είστε υποχρεωμένοι, να την κάνετε, από τη στιγμή που θεωρήσατε ότι η χώρα μας, θα πρέπει, να παίξει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, υπήρξε υποχώρηση στις "απόψεις της Κεντρικής Ευρώπης, όπου θεωρούν κι αυτοί ότι ο Νότος, οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει, να είναι η ασπίδα τους».

Ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα η «φοβική αντιμετώπιση, ότι εμείς είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης» εάν δεν γίνει προσπάθεια για επιμερισμό των ροών, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Επίσης, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Ψυχογιός είπε ότι προφανώς και το Λιμενικό έχει την πλήρη αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, όμως η κυβέρνηση ποινικοποιεί τη δράση ακόμα και ανθρωπιστικών οργανώσεων, που προσφέρουν στο πεδίο.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης αμφισβήτησε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πάει από την Ελλάδα στη Γερμανία εκτιμώντας ότι θα επιστρέψουν «πακέτο» στη χώρα μας, καθώς κάποιοι έχουν φύγει με την τρίμηνη βίζα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση σπεύδει, πριν καν την ολοκλήρωση των συζητήσεων γύρω από το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, να εφαρμόσει τον όρο του εγκλωβισμού στο πρώτο σημείο υποδοχής με τη δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης αναφέρθηκε στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών λέγοντας ότι ο λαός δεν σηκώνει το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν".

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι η ρύθμιση για τη διάσωση στη θάλασσα «στοχεύει στην παρεμπόδιση της, όπως επίσης στον αποκλεισμό πολιτών, αλλά και οργανώσεων που επιτηρούν και αρκετές φορές καταγράφουν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα