Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας η συμφωνία με τη Γαλλία
Τα σημαντικά στοιχεία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης το οποίο συνεχίζεται απρόσκοπτα
Αναφέρθηκε επίσης στην σημερινή επέτειο της συμπλήρωσης 47 χρόνων από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι "την τιμούμε, λοιπόν, θωρακίζοντας την άμυνα και τις συμμαχίες μας, φροντίζοντας όμως πάντα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας".
"Εθνικής σημασίας συμφωνία"
"Βρισκόμαστε σήμερα μετά από μία συμφωνία εθνικής σημασίας η οποία ξεπερνά τον τρέχοντα χρόνο. Και έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που επίσης διαπερνά τις συνταγματικές θητείες. Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο" ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αναφέρθηκε εκτενώς στη συμφωνία με τη Γαλλία την οποία χαρακτήρισε "πολυσήμαντη και χωρίς προηγούμενο για τη χώρα" η οποία όπως είπε είναι μία εξέλιξη "η οποία προφανώς και θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών για το στόλο μας, σε συνέχεια μάλιστα των 24 μαχητικών Rafale που ενισχύουν την Πολεμική Αεροπορία μας".
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επιλογής, τα οποία όπως είπε, την καθιστούν πολύ βαθύτερη μίας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας.
"Όπως και πολύ ευρύτερη μίας υπερεθνικής σύμπλευσης. Γιατί από τη μία πλευρά αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ".
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:
"Με άλλα λόγια, αποτελεί μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας".
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι μία εξέλιξη η οποία υπηρετεί πολυεπίπεδα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, και παρέπεμψε στη συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση και κύρωση την ελληνογαλλική εταιρική σχέση.
"Σήμερα πιστεύω ότι αξίζει να συγκρατήσουμε σύντομα δύο ακόμα στοιχεία αυτής της νέας Συμφωνίας: Πρώτον, ότι εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
"Και δεύτερον, φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής".
47 χρόνια από την Ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ
"Η σημερινή ημέρα ωστόσο είναι διπλά σημαντική, καθώς συμπίπτει με την 47η επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας. Την τιμούμε, λοιπόν, θωρακίζοντας την άμυνα και τις συμμαχίες μας, φροντίζοντας όμως πάντα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας" είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο.
Παράλληλα τόνισε ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022 και τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
"Αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Τώρα όμως κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα" είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:
"Η σχετική παραφιλολογία, λοιπόν, είναι και άκαιρη και άκυρη. Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι' αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία".
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε ότι αυτές θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο της κυβέρνησης αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη.
"Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους. Και αυτές τις πρωτοβουλίες ανά τομέα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αμέσως μετά" τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Να αναδεικνύουμε το έργο μας"
Απευθυνόμενος στους υπουργούς σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω "είναι δράσεις που καλούμαστε όχι απλά να υλοποιούμε, καλούμαστε και να αναδεικνύουμε. Γιατί πράγματι, μέσα στα πάρα πολλά τα οποία γίνονται, υπάρχουν πολύ σοβαρές τομές οι οποίες χάνονται στη ροή της επικαιρότητας. Για παράδειγμα, οι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η «Νταντά της Γειτονιάς» για την εργαζόμενη μητέρα, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα δικαιώματα του καταναλωτή στις ηλεκτρονικές αγορές που θα εξετάσουμε σήμερα. Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται γνωστά, δίπλα στις κεντρικές μας μεταρρυθμίσεις".
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισήγηση του τονίζοντας:
"Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι βρισκόμαστε σήμερα μετά από μία συμφωνία εθνικής σημασίας η οποία ξεπερνά τον τρέχοντα χρόνο. Και έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που επίσης διαπερνά τις συνταγματικές θητείες.
Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο".
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η εξής:
«Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζω στην τακτική μας συνεδρίαση. Την πρώτη η οποία γίνεται μετά από μία Συμφωνία πολυσήμαντη -και τολμώ να πω, χωρίς προηγούμενο για τη χώρα- την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος - Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προφανώς και θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών για το στόλο μας, σε συνέχεια μάλιστα των 24 μαχητικών Rafale που ενισχύουν την Πολεμική Αεροπορία μας.
Ωστόσο, τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επιλογής την καθιστούν -πιστεύω- πολύ βαθύτερη μίας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας. Όπως και πολύ ευρύτερη μίας υπερεθνικής σύμπλευσης. Γιατί από τη μία πλευρά αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Με άλλα λόγια, αποτελεί μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Συνεπώς, μιλάμε για μία εξέλιξη η οποία υπηρετεί πολυεπίπεδα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και την Πέμπτη, στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση και κύρωση την ελληνογαλλική εταιρική σχέση.
Σήμερα πιστεύω ότι αξίζει να συγκρατήσουμε σύντομα δύο ακόμα στοιχεία αυτής της νέας Συμφωνίας: Πρώτον, ότι εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει.
Και δεύτερον, φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.
Η σημερινή ημέρα ωστόσο είναι διπλά σημαντική, καθώς συμπίπτει με την 47η επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας. Την τιμούμε, λοιπόν, θωρακίζοντας την άμυνα και τις συμμαχίες μας, φροντίζοντας όμως πάντα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.
Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και να μας παρουσιάσει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022. Θα μιλήσουμε όμως και για τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία.
Αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Τώρα όμως κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα.
Η σχετική παραφιλολογία, λοιπόν, είναι και άκαιρη και άκυρη. Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι' αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία.
Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους. Και αυτές τις πρωτοβουλίες ανά τομέα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αμέσως μετά.
Είναι δράσεις που καλούμαστε όχι απλά να υλοποιούμε, καλούμαστε και να αναδεικνύουμε. Γιατί πράγματι, μέσα στα πάρα πολλά τα οποία γίνονται, υπάρχουν πολύ σοβαρές τομές οι οποίες χάνονται στη ροή της επικαιρότητας. Για παράδειγμα, οι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η «Νταντά της Γειτονιάς» για την εργαζόμενη μητέρα, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα δικαιώματα του καταναλωτή στις ηλεκτρονικές αγορές που θα εξετάσουμε σήμερα. Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται γνωστά, δίπλα στις κεντρικές μας μεταρρυθμίσεις.
Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι βρισκόμαστε σήμερα μετά από μία συμφωνία εθνικής σημασίας η οποία ξεπερνά τον τρέχοντα χρόνο. Και έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που επίσης διαπερνά τις συνταγματικές θητείες.
Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σοφία Εφραίμογλου – Κουνενάκη: Μια γυναίκα με χιλιόμετρα στο επιχειρείν στο τιμόνι του ΕΒΕΑ
- Η Βρετανία απειλεί εκ νέου την ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία με επίκληση του άρθρου 16 της Συμφωνίας για το Brexit
- Από την Σακίρα ως τον βασιλιά Αμπντάλα: Οι διασημότητες και οι γαλαζοαίματοι των Pandora Papers
- Ελένη Δήμου: Ξανά στο νοσοκομείο με κορονοϊό (video)
- Αμετάβλητη η πολιτική του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή πετρελαίου
- Διαγραφή ποσοστού 89% καταναλωτικού δανείου μετά από παρέμβαση της Ένωσης Καταναλωτών
- Eurostat: Το 2ο μεγαλύτερο έλλειμμα η Ελλάδα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Εκδήλωση για τα εγκαίνια λειτουργίας του Europe Direct Αττικής - Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στις 5/10
- Compound: 162 εκατ. δολάρια κινδυνεύουν να χαθούν από μία λάθος αναβάθμιση
- Στουρνάρας: Γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μικρές επιχειρήσεις - Δύο οι κίνδυνοι στην οικονομία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Στουρνάρας: Γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μικρές επιχειρήσεις - Δύο οι κίνδυνοι στην οικονομία
- Πιερρακάκης: Επόμενο βήμα στο myHealthapp τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων
- Παναγιωτόπουλος: Rapid test στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
- Brexit: Η Βρετανία ανεβάζει κι άλλο τον τόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία
- EY: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς»
- Kaizen Gaming: Betano & Benfica - Μια ισχυρή και καινοτόμος συνεργασία
- Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας η συμφωνία με τη Γαλλία
- Πιερρακάκης: Πώς θα δίνονται τα 50 GB στους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται (vid)
- Κομισιόν: Χαιρετίζει τον Κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση και ζητεί αναθεώρηση
- Διαγραφή ποσοστού 89% καταναλωτικού δανείου μετά από παρέμβαση της ΕΕΚΕ
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας η συμφωνία με τη Γαλλία
- Παναγιωτόπουλος: Rapid test στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
- Καπραβέλος για Θεσσαλονίκη: Θα περιορίσουμε χειρουργεία (vid)
- Διαγραφή ποσοστού 89% καταναλωτικού δανείου μετά από παρέμβαση της ΕΕΚΕ
- Στουρνάρας: Γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μικρές επιχειρήσεις - Δύο οι κίνδυνοι στην οικονομία
- EY: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς»
- Βαρβιτσιώτης για αμυντική συμφωνία: Το σήμα που εκπέμπεται θέλουμε να έχει διακομματικό χαρακτήρα
- Πιερρακάκης: Επόμενο βήμα στο myHealthapp τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων
- ΔΑΠΕΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ
- Κομισιόν: Χαιρετίζει τον Κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση και ζητεί αναθεώρηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρ. Σταϊκούρας-Θ. Σκυλακάκης: Σωρευτική ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-22
- Προσχέδιο Προϋπολογισμού - Χρ. Σταϊκούρας: Το 2022 θα ξεπεραστεί το ΑΕΠ του 2019
- Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας η ελληνογαλλική συμφωνία – Χωρίς προηγούμενο για την χώρα
- Grab to take majority stake in Indonesia’s OVO
- Θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ιράν
- Compound: 162 εκατ. δολάρια κινδυνεύουν να χαθούν από μία λάθος αναβάθμιση
- Προϋπολογισμός: Aνάπτυξη 6,1% φέτος - Κίνδυνος επιβράδυνσης από την ενεργειακή κρίση
- Τουρκία: Σε υψηλό δυόμιση ετών ο πληθωρισμός, στο 19,58%
- Γ. Στουρνάρας: Έντονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα
- Εκδήλωση για τα εγκαίνια λειτουργίας του Europe Direct Αττικής - Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στις 5/10