Νέστωρ Παπαθανασίου (CEO ΕΛΤΟΝ): Με το βλέμμα σε εξαγορές και κατασκευές

Άνοδο του τουρισμού και κινητικότητα στη θυγατρική της Τουρκίας προβλέπει ο επικεφαλής της εισηγμένης Νέστορας Παπαθανασίου για το 2022.

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει τη χρονιά η εισηγμένη εταιρεία και την ίδια στιγμή ατενίζει με αισιοδοξία το ερχόμενο έτος, συζητώντας για εξαγορά εταιρείας στο εξωτερικό, αλλά και δίνοντας έμφαση σε δύο κυρίως τομείς όπως τα χρώματα κατασκευών και τις πρώτες ύλες τροφίμων.

Έχοντας ως

αποσκευή τις εκτιμήσεις για τζίρο στα επίπεδα των 145 εκατ. ευρώ για το 2021, το 2022 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για την εταιρεία, έστω και αν οι πρώτοι μήνες θα εξακολουθούν, κατά όσα τονίζουν τα στελέχη της, να προχωρούν στη ‘’σκιά’’ των ανατιμήσεων των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νέστωρ Παπαθανασίου «το 2021 τους πρώτους μήνες ήταν αρνητικό για την πορεία της εταιρείας. Όμως, είδαμε να πηγαίνει καλύτερα το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο και είναι λογικό, καθώς σταμάτησαν τα lockdown, άνοιξε η εστίαση και ο τουρισμός, ξένοι και Έλληνες βγήκαμε και ξοδέψαμε» προσθέτοντας ότι το 2022 παρότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ειδικά τους πρώτους μήνες, λόγω της συνέχειας στις αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά και της έλλειψης προϊοντων, ωστόσο από το καλοκαίρι και μετά τα δεδομένα δείχνουν καλύτερα, ενώ και η βιομηχανία θα δουλεύει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Σε σχέση με τις συνέπειες της αύξησης των πρώτων υλών ο ίδιος τονίζει ότι επηρέασε θετικά την εταιρεία, καθώς «δεν είναι κυρίως θέμα πρώτων υλών, είναι θέμα επάρκειας αγαθών. Εμείς ως ΕΛΤΟΝ Α.Ε. προβλέψαμε και έχουμε επάρκεια αγαθών, οπότε θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει, δε, ότι μέσα στη χρονιά υπάρχει περίπτωση να λάβει χώρα μια εξαγωρά σε χώρα του εξωτερικού, υποστηρίζοντας ότι στην ΕΛΤΟΝ Α.Ε. η πορεία προς την άνοδο έρχεται κυρίως μέσω δύο πυλώνων: της οργανικής ανάπτυξης και των εξαγορών.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι όποιες εξαγορές πραγματοποιηθούν αυτό το διάστημα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια, σε συνδυασμό με ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της εταιρείας κάνει λόγο για τη σημασία των θυγατρικών του ομίλου στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη μνεία σε αυτή της Τουρκίας: «Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια τεράστια αγορά που μας ενδιαφέρει πολύ. Η ασταθής οικονομία που υπάρχει στη χώρα αυτή τη στιγμή φυσικά και δεν είναι προς όφελός μας, ωστόσο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλάζουμε τη στρατηγική μας ανάλογα με αυτές και καθημερινά αν χρειαστεί και πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα εξομαλυνθούν τα πράγματα και θα υπάρξει μεγαλύτερη αναπτυξιακή πορεία».

Σε θετικό έδαφος, εξάλλου, τονίζει ο ίδιος ότι βρίσκονται και οι θυγατρικές στη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ αρχίζει να ανεβαίνει και βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και αυτή στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΤΟΝ συμμετέχει στην θυγατρική της Τουρκίας, μέσω της θυγατρικλής στη Ρουμανία, με την κίνηση αυτή να εδραιώνει την πρόσβασή της σε μια αγορά 82 εκατ. καταναλωτών με 750 δις. δολάρια ΑΕΠ.

Για τον κ. Παπαθανασίου, εξάλλου, μεγάλη σημασία έχει και η αγορά της Ελλάδας, καθώς το 2022 αναμένεται να υπάρξουν στοιχεία τα οποία θα ενθαρρύνουν την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και εντός των τειχών. Η έμφαση, δε, δίνεται περισσότερο από τις πέντε επαγγελματικές κατηγορίες, σε αυτές των βαφών κατασκευών και των πρώτων υλών τροφίμων: «Αυτή τη χρονιά θεωρώ ότι θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται κατασκευές στην Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά: Ήδη έχουμε το Ελληνικό που συνεχίζει, το μετρό που κάνει την καινούργια γραμμή, αλλά και άλλα δημόσια έργα που είναι σε εξέλιξη. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο τουρισμός θα είναι ακόμα καλύτερος σε σχέση με το 2021, η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εξέλιξη στις δραστηριότητες της εταιρείας», επισημαίνει ο επικεφαλής της ΕΛΤΟΝ Α.Ε.

Σε εγρήγορση, όμως, είναι και ο τομέας της επεξεργασίας μετάλλων, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου «υπάρχει κινητικότητα σε εταιρείες που ασχολούνται με αυτόν όπως η Ελληνικός Χρυσός, η Sunlight με τις μπαταρίες, γενικά υπάρχει μια ζωντάνια. Έχουμε ξεφύγει από την νωθρότητα που υπήρξε έντονα από το 2018 και παρά την πανδημία, γίνονται πολλά πράγματα στις επιχειρήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα