Νίκος Λαβίδας, ΑΒ Βασιλόπουλος: Το 2023 θέσαμε τις βάσεις για την επόμενη τριετία- Το πλάνο για franchise, e-commerce και χονδρική

Όλα όσα ανέφερε ο Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Σαν μια μεταβατική χρονιά κατά την οποία η ΑΒ Βασιλόπουλος έθεσε τις βάσεις για την επόμενη τριετία προχωρώντας το στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού της χαρακτήρισε το 2023 ο κ. Νίκος Λαβίδας, Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης με

εκπροσώπους του Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Όπως ανακοινώθηκε, το 2023, οι πωλήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος ανήλθαν στο 1,97 δις ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2022, καθώς κατέγραψαν οριακή υποχώρηση -0,6%. Το περιθώριο μικτής κερδοφορίας παρέμεινε σταθερό στο 25,9% (26% το 20222) ενώ τα Προσαρμοσμένα Λειτουργικά Κέρδη (χωρίς απομειώσεις και έκτακτες ζημίες) ανήλθαν σε 29 εκατ. και τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 132 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, διασφαλίζοντας, όπως σημειώνεται από την εταιρεία, ταυτόχρονα σταθεροποίηση της απόδοσης, καθώς το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας παρέμεινε αμετάβλητο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στον ισολογισμό της εταιρείας που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ τα Λειτουργικά Κέρδη ανέρχονται στα 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ ενώ καταγράφονται ζημιές ύψους 19,2 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας, η υποχώρηση αυτή των μεγεθών οφείλεται κατεξοχήν σε λογιστικές και λοιπές έκτακτες μη λειτουργικές δαπάνες και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική απόδοση της εταιρείας. Συγκεκριμένα διευκρινίστηκε πως η εικόνα αυτή προέκυψε από την αυξημένη απομείωση παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η οποία οφείλεται στο πλάνο μετατροπής 50 καταστημάτων σε Franchise. Όπως ανέφερε ο κ. Λαβίδας η πραγματική κερδοφορία της εταιρείας κυμάνθηκε περι τα 10 εκατ. ευρώ ενώ όπως τόνισε η θετική απόδοση της εταιρείας αντικατοπτρίζεται και στη βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών, που ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ, αυξημένων κατά 77 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. «Το 2023 πήγε όπως το περιμέναμε και πρόκειται να αποτελέσει εφαλτήριο για την επόμενη τριετία» σημείωσε ο ίδιος. «Είμαστε σε πορεία μετάβασης και μετασχηματισμού που οδηγεί στην επόμενη μέρα της ΑΒ Βασιλόπουλος: Βιώσιμη ανάπτυξη, λειτουργική αποδοτικότητα, προϊόντα και υπηρεσίες που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή, διεύρυνση του δικτύου μας, ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, κι όλα αυτά, πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Πιστεύουμε στη δύναμη της ΑΒ Βασιλόπουλος και στοχεύουμε πάντα στο καλύτερο για όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ εκτίμησε πως και το 2024 πρόκειται να κλείσει στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τις πωλήσεις.

Επενδύσεις 57 εκατ. ευρω το 2023- 50 εκατ. το 2024

Παράλληλα, τόνισε πως η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, με συνολικές εισφορές στα 172 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμανε και το 1,7 εκατ. ευρώ που απαίτησαν έκτακτες νομοθετικές διατάξεις (όπως οι διάφορες εκδοχές του Καλαθιού του Νοικοκυριού, τα 8,9 εκατ ευρώ σε επιπλέον παροχές σε εργαζομένους και τα 4 εκατ. ευρώ σε κόστη logistics.

Επίσης έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και στην αναδιάρθρωση του δικτύου της για το 2023, προχωρώντας στη δημιουργία και λειτουργία 5 νέων εταιρικών καταστημάτων και σε 30 νέες προσθήκες στο δίκτυο franchise. Για το 2024 σημείωσε πως το επενδυτικό πλάνο κυμαίνεται περί των 50 εκατ. ευρώ.

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης το franchise

Μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η ΑΒ σχεδιάζει την προσθήκη 48 νέων καταστημάτων franchise, και την μετατροπή 50 εταιρικών καταστημάτων (μικρότερων των 600 τμ) σε αυτό το μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο franchise πανελλαδικά, με 292 καταστήματα, τα οποία υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν φτάσει τα 300. Ο τζίρος που προέρχεται από το δίκτυο franchise αντιστοιχεί σήμερα στο 15% των πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος και στόχος είναι να φτάσει στο 25% μέσα στην επόμενη τριετία. Αυτή την στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας προτεραιότητα είναι η επέκταση του δικτύου franchise στην περιφέρεια και ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη περίπου 40 εταιρικά καταστήματα μικρού μεγέθους που σχεδιάζεται να μετατραπούν σε franchise ενώ αποκάλυψε πως επίκειται εξαγορά μικρής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα της οποίας στην συνέχεια θα μετατραπούν σε σημεία του δικτύου franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η αλυσίδα πιστεύει πολύ στα μικρού μεγέθους σημεία και βασίζει την άποψη της αυτή στην καταγεγραμμένη ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα superettes αλλά και στις ευκαιρίες που κρύβει η αγορά των 17 χιλιάδων μικρών μανάβικών, που υπολογίζεται περι τα 3 δις. ευρώ. Αυτή την στιγμή η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται με 223 συνεργαζόμενους επιχειρηματίες-franchisees, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούν περισσότερα από ένα καταστήματα ενώ στα franchise καταστήματά της απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει συνεργάτης στην Πελοπόννησο που λειτουργεί 17 καταστήματα franchise, ενώ τα 4 σημεία του δικτύου στο νησί της Μυκόνου αναπτύσσονται από τον ίδιο επιχειρηματία.

Επενδύσεις σε fast delivery και e-commerce

Πέρα από τα μικρά καταστήματα γειτονιάς, η ταχεία παράδοση (fast delivery) και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) έχουν επίσης μεγάλη σημασία για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Αποτελούν, άλλωστε, πεδία ανάπτυξης για την εταιρεία, με ναυαρχίδα το ΑΒ Home Shop Center, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 380 άτομα προσωπικό και στόλο άνω των 60 φορτηγών, εξυπηρετώντας όλη την Αττική. Όπως ανέφερε ο κ. Λαβίδας αυτή την στιγμή ο τζίρος του e-commerce αυτή την στιγμή ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2028 αναμένεται να φτάσει στα 110 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια αναμένεται να εκτιναχθεί από το 3% του συνολικού τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος στο 5%, προσεγγίζοντας σημαντικά τους σχετικούς μέσους όρους στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα ο κ. Λαβίδας ακόμη υπογράμμισε πως στην Ελλάδα ραγδαία ανάπτυξη καταγράφεται στο κομμάτι του fast delivery (παράδοση μέσα σε λιγότερο από μία ώρα), με αυτού του είδους τις παραγγελίες να εκτιμάται πως θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2028. Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία τόσο με την Wolt όσο και με το efood.

Aκόμη ο κ. Λαβίδας, ανέφερε πως το μέσο ηλεκτρονικό καλάθι στο e-shop της ΑΒ Βασιλόπουλος ανέρχεται σε 70 ευρώ, ενώ τόνισε πως 1 στις παραγγελίες egrocery στην Ελλάδα αφορά την αλυσίδα. Επιπρόσθετα κατέθεσε την εκτίμηση πως η e-commerce δραστηριότητα της αλυσίδας αναμένεται να καταγράψει μεσοσταθμικη ανάπτυξη 50% στην επόμενη 5ετια.

Προς ενίσχυση και όχι πώληση η χονδρική

Όσον αφορά την δραστηριότητα χονδρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος, που αφορά την αλυσίδα 14 καταστημάτων ENA Cash & Carry, o κ. Λαβίδας, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει με σαφήνεια τις φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά για επικείμενη πώληση της, ανέφερε πως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πια «στο τραπέζι». Όπως σημείωσε, η ΑΒ Βασιλόπουλος αφού εξέτασε κάποιες εναλλακτικές κατέληξε στην απόφαση να διατηρήσει την ΕΝΑ και να προχωρήσει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση της συνίσταται κατά κύριο λόγο στον μετασχηματισμό του κωδικολογίου της, που αυτή την στιγμή είναι προσανατολισμένο προς την μικρή λιανική. Ο σχεδιασμός για την συνέχεια της προβλέπει την εστίαση στην αγορά HORECA, οπου εκτιμάται πως υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Σημειώνεται πως η ENA Cash & Carry αντιστοιχεί στο 6,% συνολικών πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών παραμένει στην καρδιά της λειτουργίας της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει στην ανάπτυξη της αγροτικής, κτηνοτροφικής παραγωγής και αλιείας, συνεργαζόμενη με τοπικούς παραγωγούς, ενώ προσφέρει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας υψηλής ποιότητας, με στόχο την επόμενη τριετία την εισαγωγή 450 νέων προϊόντων και 1.000 νέων κωδικών που συνδυάζουν ποιότητα και προσιτή τιμή. Σημειώνεται πως τα συσκευασμένα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας προσφέρουν περίπου το 18-20% του συνολικού τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και τα φρέσκα προιόντα (μαναβική), το σχετικό ποσοστό ξεπερνά το 30%

Το πρόστιμο και τα μέτρα που είναι ακόμη σε ισχύ

Ακόμη ο κ. Λαβίδας ανέφερε πως η ΑΒ Βασιλόπουλος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια για το ύψους 319.900 ευρώ πρόστιμο που της είχε επιβληθεί το 2023 από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί είχε διαπιστωθεί παραβίαση του νόμου για αισχροκέρδεια και παραβίαση της νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και άλλη τιμή στο ταμείο. Όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας το πρόστιμο αυτό οφειλόταν σε ατέλειες που είχε ο σχετικός νόμος που τότε ήταν στην πρώτη περίοδο της εφαρμογής του. Η αλυσίδα δικαιώθηκε σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και πλέον αναμένει την συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας.

Γενικότερα, όσον αφορά τις ρυθμιστικές και κανονιστικές παρεμβάσεις της πολιτείας στην αγορά, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λαβίδας τόνισε πως αν και τόσο η ΑΒ Βασιλόπουλος όσο και γενικά η αγορά ανάμεναν πως τα σημάδια αποπληθωρισμού που καταγράφονται πλέον θα οδηγούσαν σε άρση κάποιων από τα μέτρα που έχουν τεθεί, αυτό δεν έχει συμβεί. Αντιθέτως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πλέον υπάρχει η συζήτηση να επιβληθούν και πρόσθετα νέα μέτρα.

Το λάθος στο Χαλάνδρι και ο νέος σχεδιασμός στο Δαχτυλίδι

Ο κ. Λαβίδας αναφέρθηκε και στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι που αν και ξεκίνησε την λειτουργία του μόλις στο τέλος του 2023 έχει ήδη ολοκληρώσει την πορεία του. Όπως σημείωσε η δημιουργία του ήταν λάθος της αλυσίδας καθώς η πρόσβαση στο κατάστημα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Υπογράμμισε, όμως, πως όλος ο εξοπλισμός έχει μεταφερθεί στο νέο κατάστημα που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει η ΑΒ Βασιλόπουλος στους Αγίους Αναργύρους και το οποίο έχει δημιουργήσει επίσης η Ten Brinke. Eπιπρόσθετα όσον αφορά το κατάστημα, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 στο Μαρούσι (Λεωφόρος Κηφισίας 34 και Οδός Ρωμανού Μελωδού) κοντά στον κόμβο Αμαρουσίου- το λεγόμενο «Δαχτυλίδι», ο κ. Λαβίδας προανήγγειλε κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας και απόδοσης του. Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση του εν λόγω καταστήματος, που αποτελεί επένδυση 12 εκατ. ευρώ, και σαν hub για το e-commerce λόγω της στρατηγικής του θέσης. Σημειώνεται πως οι εν λόγω κινήσεις έχουν δρομολογηθεί από την ΑΒ Βασιλόπουλος, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε ένα διάστημα αξιολόγησης της αρχικής πορείας του συγκεκριμένου καταστήματος, που ακόμη ουσιαστικά δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας. Όπως ανέφερε ο κ. Λαβίδας αυτή την στιγμή «κινείται λίγο κάτω από ότι είχαμε υπολογίσει» αλλά πρόσθεσε πως ακόμη είναι νωρίς και χρειάζεται χρόνος.

585 καταστήματα- 13.658 εργαζόμενοι

Στο τέλος του 2023, το δίκτυο πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμούσε 585 καταστήματα από τα οποία 316 είναι εταιρικά καταστήματα λιανικής πώλησης, 255 ανήκουν στο δίκτυο δικαιόχρησης (Franchising) και 14 είναι καταστήματα χονδρικής πώλησης. Η εταιρεία απασχολεί 13658 εργαζόμενους (65,6% γυναίκες για τους οποίους καταβάλλει αμοιβές και παροχές ύψους 275 εκατ ευρώ κάθε χρόνο. Aυτη την στιγμή υπάρχουν 171 ανοιχτές θέσεις για τις οποίες αναζητά προσωπικό.

Keywords
βασεις, franchise, αβ βασιλοπουλος, βασιλοπουλος, χονδρικη, franchise, εν λόγω, president, δις, ebitda, εταιρεία, γεμη, οφείλεται, ευρω, logistics, αναδιαρθρωση, delivery, home, shop, ελλαδα, e-shop, ena, horeca, ισχύ, νέα, hub, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νικολετα ρωμανου, η φιλη της κορης μου, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, νικος ρωμανος, horeca, αμοιβες, ρωμανου, γεμη, νεα μετρα, νησι, οικονομια, πλαισιο, φημες, αγορα, αξιζει, αττικη, βιωσιμη αναπτυξη, διαστημα, δυναμη, δις, δικτυο, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εν λόγω, επενδυσεις, εστιαση, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, κηφισιας, λαθος, λειτουργια, λογια, λογο, παντα, οδος, ουσιαστικα, οφείλεται, παρουσιαση, πεδια, πεμπτη, περιβαλλον, ποιοτητα, πωλησεις, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σημαδια, σουπερ, τζιρος, τιμη, υψηλη, χαλανδρι, χρονος, αλυσιδα, delivery, ebitda, εξοπλισμος, ena, home, hub, υπουργειο, shop, κομματι, καρδια, logistics, president, πωληση, θεσεις, ξεκινησε
Αναζητήσεις
nikos-lavidas-av-vasilopoulos-to-2023-thesame-tis-vaseis-gia-tin-epomeni-trietia--to-plano-gia-franchise-e-commerce-kai-chondriki.htm
Τυχαία Θέματα